Studiu: Jocurile online şi reţelele sociale vor avea un impact profund asupra societății

0
2

Societatea va înregistra schimbări profunde în următorii 10 ani, arată un raport publicat în Marea Britanie. Jocurile online şi reţelele sociale precum Facebook transformă modul în care oamenii se percep pe sine şi locul lor în această lume, se arată într-un raport elaborat de profesorul John Beddington, consilierul premierului britanic în probleme de ştiinţă.

Raportul anunţă că ideile tradiţionale ce definesc identitatea umană devin din ce în ce mai puţin relevante. Una din consecinţele acestei transformări constă în reducerea gradului de coeziune a comunităţilor.

Cercetătorii afirmă că această schimbare ar putea fi valorificată pentru a genera schimbări pozitive, însă avertizează că în cazul în care schimbarea va fi ignorată, aceasta va alimenta sentimentul de excluziune socială.

„Tendinţa cea mai dinamică în ceea ce priveşte elaborarea identităţii este, în mod cert, hiperconectivitatea”, a explicat profesorul Beddington. „Aceste tendinţe vor afecta numeroase aspecte: colectarea datelor şi folosirea acestora de către entităţile guvernamentale şi din sectorul privat, echilibrul dintre drepturile şi libertăţile individuale şi nevoia de intimitate şi de securitate sau problema excluziunii sociale. Sper că dovezile cuprinse în acest raport vor fi folosite în cadrul procesului de elaborare a politicilor publice”, a adăugat profesorul Beddington.

Pentru elaborarea acestui raport cercetătorii au efectuat 20 de studii separate în care cercetători din Marea Britanie şi din jurul lumii au analizat cercetările din domeniul informaticii, criminologiei şi din cel al ştiinţelor sociale.

Concluzia raportului este că transformarea identităţii personale va avea un impact semnificativ asupra conceptului de „comunitate”, urmând să afecteze şi integrarea socială. Studiul arată că elementele tradiţionale care defineau identitatea unei persoane, precum religia, etnia, slujba şi vârsta sa, nu mai sunt la fel de importante cum erau în trecut.

Articol complet: Descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.