Pe data de 3 martie 2010 a fost lansată cea de-a opta ediţie a campaniei Primăvara europeană, organizată de European Schoolnet (www.eun.org) în numele Comisiei Europene, susţinută de ministerele educaţiei din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Campania se derulează începând cu 22 martie 2010 şi ia sfârşit în 30 iunie 2010.
"Primăvara europeană" a devenit o manifestare cu tradiţie în calendarul şcolilor europene. În fiecare an, proiectul pune în legătură directă mii de şcoli, oferindu-le resurse didactice, vizite, activităţi, concursuri şcolare, sesiuni de chat. Nucleul acestei campanii de comunicare a universului european este reprezentat de portalul "Primăvara europeană", spaţiu virtual în cadrul căruia iniţiativele locale capătă vizibilitate, platformă de popularizare a activităţilor specifice desfăşurate în şcolile europene şi nu numai.
Entuziasmul manifestat de participanţii de anul acesta – numărul de şcoli înscrise a depăşit deja cifra de 1300 – este o dovadă clară a aprecierii de care se bucură campania. "Primăvara europeană" din acest an sărbătoreşte "Cetăţenia şi drepturile fundamentale" ca parte a identităţii socio-culturale a Europei. Campania promovează, de asemenea, solidaritatea şi coeziunea socială în şcoli, venind în sprijinul obiectivelor Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale 2010.
La această campanie sunt invitate să participe, ca şi în anii precedenţi, şcoli de nivel primar şi secundar din întreaga Europă. Înscriind şcoala pe portalul http://www.springday2010.net/ww/en/pub/spring2010/index.htm, cadrele didactice pot participa la patru concursuri antrenante care respectă criteriul grupei de vârstă şi care pot fi adaptate unei game variate de nevoi de predare-învăţare.
De asemenea, "Primăvara europeană" încurajează întâlnirile dintre elevi, profesori, instituţii-cheie şi personalităţi ale vieţii sociale şi reprezintă o ocazie pentru tineri de a discuta despre provocările actuale şi viitorul Europei. Sunt oferite o serie de activităţi didactice care sprijină eforturile cadrelor didactice de a integra tematica europeană în curriculumul şcolar. Cadrele didactice pot rezerva una sau mai multe zile pentru o activitate dedicată "Primăverii europene" pe care să o facă cunoscută întregii comunităţi.
Primele 1000 de şcoli care înscriu o activitate pe site vor primi un pachet special destinat organizării manifestărilor tematice. Mult succes "Primăverii Europene 2010"!