Instrumentul de lucru pe care il prezint se adreseaza profesorilor familiarizati cu lucrul pe Internet, care si-au dorit un organizator al materialelor suport pentru lectii, fara sa fie nevoie sa apeleze la softuri complexe precum Moodle sau la alte suporturi bazate pe web pentru invatamant la distanta.
Chiar daca initierea profesorilor in utilizarea Internetului la clasa se face destul de incet, tehnologia web avanseaza. Daca pana nu de curand aveam ca baza de operare la clasa Internetul, Powerpoint, sau Word, iar cei mai avansati stiau sa foloseasca e-mailul, Y! messenger-ul sau un forum, iata ca aceste medii sunt deja "invechite".
Primul mediu pe care vreau sa vi-l prezint si in care am facut multa practica este Google.
Intr-una din zile, incercand sa gasesc o tema de educatie, am dat cautare pe google si priviti ce am gasit:
[Imagine 1. Google for Educators]
Adresa web este: www.google.com/educators
Daca vom porni in explorarea siteului, vom avea ocazia sa gasim diferite resurse pentru diferite obiecte de studiu. De ce mi-a placut mie? Pentru simplul motiv ca imi ofera toate uneltele de care am nevoie pentru a–mi organiza munca la clasa.
Sectiunea Tools for your classroom – Unelte pentru clasa ta – contine:
[Imagine 2. Tools for your classroom]
Va voi prezenta pe rand fiecare instrument, exact cum le-as utiliza eu la clasa la ora de limba franceza:
Primul instrument pe care il voi folosi va fi: Google Notebook.
Motivul pentru care il aleg este acela ca orice profesor care preda cu TIC si mai ales cu Internetul are nevoie de un inventar de linkuri pe care fie le analizeaza, fie le utilizeaza la clasa.
[Imagine 3. Google Notebook – ss1]
[Imagine 4. Google Notebook – ss2]
Dupa ce ati inregistrat adresele gasite, presupunem ca doriti carti pe tema in discutie: Litterature Francaise – Hugo – Cosette
[Imagine 5. Livres/ Book Search]
Al treilea instrument de lucru este Google Earth: pentru a cauta de pilda Franta:
[Imagine 6. Google Earth]
Dupa ce ati realizat imaginile de care aveti nevoie, puteti sa le optimizati si sa le organizati pe categorii cu Picassa.
[Imagine 7. Picassa]
Google pentru profesori. Partea a II-a
In partea a doua a prezentarii mele, disponibila intr-un articol care va fi publicat in curand, va voi arata cum poate fi aranjat un cont iGoogle personalizat, pentru predarea la clasa:
[Imagine 8. Personalizarea contului iGoogle]