Localizarea in Geografia traditionala se reducea adesea la dobandirea de cunostinte cu harti mute si cu liste enumerative nesfarsite. Acum, Internetul poate ajuta elevii sa citeasca imagini si sa le descrie cu ajutorul unui vocabular geografic simplu si adecvat, sa claseze informatii, sa localizeze si sa determine elementele unui peisaj. Pornind de la competentele geografice specifice pe care le pot dobandi elevii la ora de geografie, am ales spre exemplificare localizarea si situarea evenimentelor intr-un cadru de referinta spatiala: lectia Vulcanii.
Vulcan! Simplul pronuntie a acestui cuvant evoca o imagine de distrugere. Daca vulcanii sunt simbolul tragediilor, activitatea lor este totusi esentiala pentru supravietuirea noastra. Fara ei, Terra ar exploda.
In cadrul lectiei despre vulcani, am pus accentul pe dobandirea notiunilor legate de structura interna a Pamantului, tectonica placilor, relationarea dintre cutremure si vulcani, utilizand informatii oferite de Internet.
Pentru introducerea secventei referitoare la structura interna a Pamantului, fata de care elevii sa aiba reprezentarile mult mai clare, am utilizat site-ul :
http://www.planete-astronomie.com/Terre/Terre-Structure.php
Legatura dintre seisme si vulcani este mult mai bine inteleasa daca parcurgem informatiile oferite de site-ul:
http://www.pagesperso-orange.fr/meteoclimato/Les_seismes_et_les_volcans.htm
Pentru utilizarea celor mai recente seisme se poate utiliza site-ul:
Repartizarea vulcanilor pe suprafata planetei, pe o schema cu referire la vulcanismul de dorsala, vulcanismul in zonele de subductie si in zonele cu "puncte calde" ale Terrei am studiat-o pe site-ul:
http://www.ggl.ulaval.ca/personnel/bourque/s1/volcans.html
Miscarile divergente si convergente ale placilor tectonice si alunecarea lor frontala, cele care dau nastere la seisme, le-am discutat cu ajutorul site-ului :
http://www.seed.slb.com/fr/scictr/watch/living-planet/mountains.htm
Nasterea unei dorsale oceanice si formarea unui rift se pot urmari pe site-ul:
http://svt.ac-rouen.fr/tice/rift/rift2.htm
Aceste animatii, la care voi adauga si formarea insulelor Hawaii, sunt mult apreciate de elevi iar utilizarea lor la clasa are un impact deosebit asupra invatarii.
http://education.france5.fr/DOSSI/dossi
Localizarea si tipologia vulcanilor se poate vedea cel mai bine pe site-ul:
http://www.volcano.si.edu/world/find_regions.cfm
Cu ajutorul acestui site se pot gasi vulcanii celebri ai planetei, pe regiuni, dupa nume sau dupa data eruptiei. Cu un singur clic, se poate avea acces la fisa descriptiva a fiecarui vulcan, cu fotografii multiple si multe alte informatii.
Anumiti vulcani sunt urmariti in permanenta prin camere "live cams" sau "webcams". Acestea ne transmit pe Internet imagini in mod regulat.
Site-uri ai unor vulcani celebri:
- Mount St.Helens: http://www.fullscreen360.com/st-helens.htm (este nevoie Quick Time 7 free)
- Etna: http://www.youtube.com/watch?v=Rd-enn5Kzfy ( e nevoie de RealPlayer )
- Piton de la Fournaise: http://www.youtube.com/watch?v=QD-G9ArHVZs
Pornind de la imagini, elevii pot construi propriile lor explicatii cu privire la fenomenele ce au loc in scoarta terestra, iar rolul profesorului este de a-i ajuta sa utilizeze informatiile oferite de Internet pentru o cercetare si informare proprie .