Formare continua pentru cadrele didactice in domeniul eLearning

0
42

Creating e-Learning courses, hands-on tools and practical tips, este titlul cursului de formare continuă, desfășurat în perioada 12 – 16 iulie 2010, în orașul Hamrun din Malta.

Creating e-Learning courses, hands-on tools and practical tips, este titlul cursului de formare continuă, desfășurat în perioada 12 – 16 iulie 2010, în orașul Hamrun din Malta. Instituția organizatoare, Acrosslimits Ltd, este implicată în comunitatea europeană de e-Learning, derulând proiecte educaționale și de cercetare în acest domeniu, fiind la al 6-lea an consecutiv în care derulează acest curs. Cursul de găsește în catalogul de cursuri Comenius / Grundvig pe site-ul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării profesionale.

Grupul de 9 participanți a avut reprezentanți din Româna, Germania, Danemarca, Polonia, Cehia, Grecia și Spania.

Activitatea de formare a urmărit accesibilizarea metodei e-Learning, familiarizarea cu diferite utilități care sprijină e-Learningul și tehnologii web 2.0, împărtășirea experințelor și realizărilor din școlile europene. Metodologia cursului a constat în alternarea explicațiilor pedagogice cu exerciții practice, care să permită participanților să obțină cât mai multă experiență în utilizarea instrumentelor care pot ajuta la crearea unui mediu e-Learning.

Activitățile s-au desfășurat la Gateway Centre, sediul organizației Acrosslimits, pe parcursul a 5 zile, având o bogată arie tematică:

  • Definiții și concepte inițiale despre e-Learning, Face to Face versus învățarea online.
  • Resurse informaționale în învățământ (e-books).
  • Inițiere în utilizarea LCSM (Learning Content Management System).
  • Învățarea sincronă și utilizarea aplicației unei clase virtuale folosind instrumente ca DimDim și WiziQ( pentru învățare și predare online).
  • Evenimente e-Learning în direct, interactivitate și testare, evaluari on-line( utilizarea aplicației interactive Quandary).
  • Utilizarea instrumentelor de testare HotPotatoes și a instrumentelor de învățare prin colaborare (forumuri, wiki, bloguri).
  • Inițiere în utilizarea platformei Moodle (setări, editare informații și adăugare de activități suplimentare – resurse, creare de teste).

Cele două formatoare, Angele Giuliano și Annalise Duca au abordat atât dimensiunea tehnică prin folosirea instrumentelor e-Learning, cât și dimensiunea pedagogică, punând accent pe dezvoltarea competențelor profesorilor de a crea situații de învățare folosind tehnologia, accentuând faptul că „motivația este mai importantă decât tehnologia”.

Participarea la acest curs mi-a oferit șansa de a-mi largi și perfecționa metodele de predare-învățare și perspectiva de a construi pentru elevi un mediu de învățare mai motivant. Activitățile de diseminare și exploatare a cunoștințelor dobândite în stagiu, vor avea ca scop conștientizarea în rândul colegilor a avantajelor pe care le oferă integrarea tehnologiei în activitatea didactică, și valorizarea acestor cunoștințe prin desfășurarea unor activități practice interactive.

Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învatare pe Parcursul Întregii Vieti și din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul "Schema de susținere complementară a mobilității europene a cadrelor didactice din învatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Lifelong Learning)". Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.