Curs: Moodle şi wiki pentru crearea materialelor didactice

0
133

Învăţământul la distanţă, numit şi e-learning sau educaţie cibernetică, a devenit o parte importantă a educaţiei moderne prin completarea educaţiei şcolare tradiţionale. Una din cele mai importante provocări ale învăţământului la distanţă este crearea unor materiale de curs de înaltă calitate.

Cuvântul Moodle a fost iniţial un acronim pentru Modular Object-Oriented Dynamic Learning Envinronment care este foarte util pentru programatori şi profesori. Este, de asemenea, un verb care descrie procesul de parcurgere înceată a unui conţinut, de a face lucrurile în manieră proprie, o metodă care adesea conduce la perspicacitate şi creativitate. Aceasta se aplică atât modului în care Moodle a fost creat, cât şi modului în care un student sau profesor abordează studierea sau predarea online. Oricine foloseşte Moodle este un Moodler. Moodle este un pachet software pentru producerea de cursuri pe Internet si site-uri. Este un proiect global de dezvoltare destinat să sprijine un cadru socio-constructivist de educaţie.

Moodle poate fi instalat pe orice calculator care poate rula PHP şi poate suporta o bază de date de tip SQL (de exemplu MySQL). Poate rula pe sistemele de operare Windows, Mac şi multe tipuri de Linux (de exemplu Red Hat sau Debian GNU). Există mulţi parteneri Moodle cunoscuţi care vă pot ajuta sau pot găzdui site-ul dumneavoastră Moodle.

Unul dintre acesti parteneri este şi PLATON SCHOOL, o companie privată, oferind servicii în domeniul educaţiei şi informaticii. Platon are o experienţă îndelungată în e-learning, precum şi introducerea de noi tehnologii în educaţie, participând în proiecte Minerva, Comenius 1, Lingua-E, Tineret, precum şi într-o mulţime de proiecte de mediu naţionale şi europene.

Cursul "Moodle şi wiki pentru crearea de materiale didactice" este un ghid util pentru cadrele didactice în vederea familiarizării cu caracteristicile Moodle şi wiki, pentru a învăţa să le integreze în situaţii de învăţare constructiviste, precum şi datorită prezentării unor aplicaţii şi exemple de bune practici. Comunitate online creată, ca parte a programului de formare, continuă să fie utilizată după finalizarea cursului, ca un mijloc de a oferi sprijin pentru cei care întâmpină dificultăţi în punerea în aplicare a ideilor care rezultă de la curs.

Folosirea proiectului ca metodă modernă de învăţare pentru ca aceasta să fie mai eficientă, promovarea gândirii critice şi abilităţi de colaborare între elevi şi promovarea cooperării între şcoli în vederea asigurării calităţii în educaţie, prin cunoaşterea şi folosirea unor metode virtuale, comune, încurajarea utilizării rezultatelor, produselor finale şi a schimbului de bune practici în activitatea didactică – acestea sunt doar câteva din competenţele formate la cursul Moodle and Wiki for developing didactical material (https://moodle.educonlinux.eu/).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.