Iniţiativă de creştere a interesului elevilor în domeniul ştiinţelor – Concursul Chain Reaction

0
71

Recent, s-a încheiat în România Concursul de Ştiinţe Chain Reaction, organizat la nivel naţional, competiţie de promovare a chimiei şi fizicii în rândul elevilor. La concurs au participat tineri ce au au format echipe de 5-7 elevi (cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani), echipele fiind îndrumate de profesori de chimie şi fizică. Bilanţul concursului evidenţiază participarea unui număr de 40 profesori şi a 155 de elevi de la 25 de licee din mai multe oraşe – Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi şi Ploieşti.

CHAIN_REACTION_logoCerinţa concursului a fost planificarea şi apoi construirea unui sistem de reacţie în lanţ format dintr-o serie de reacţii chimice şi fizice spectaculoase. Organizarea concursului s-a desfăşurat pe baza unui regulament: ”Cerinţa concursului trebuie să fie realizată în echipă. Toate echipele vor fi supravegheate şi ajutate de către un profesor de chimie. Se permite participarea mai multor echipe de la aceeaşi şcoală dar, în acest caz, echipele nu pot fi coordonate de către acelaşi profesor.” (Regulamentul concursului [1]).

Proiectul echipei “Chainreaction Moisil” de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Bucureşti  a fost desemnat câştigător. În urma vizionării videoclipurilor înscrise în concurs s-au ales pentru jurizare 10 proiecte ce au primit cele mai multe voturi din  partea publicului.  Juriul concursului a fost format din Prof. Dr. Ion Haiduc – preşedintele Academiei Române, Prof. Dr. Sorin Roşca – preşedintele Societăţii de Chimie din România, Prof. Dr. Horia Iovu – Universitatea Politehnica din Bucureşti, Prof. Dr. Gheorghe Cătă-Danil – Universitea Politehnica din Bucureşti, membru în Societatea Română de Fizică şi Lect. Dr. Marius Matache – cercetător la Universitatea din Bucureşti.

Iniţiativa competiţie a fost lansată de BASF (The Chemical Company), companie care susţine educaţia ştiinţifică a tinerilor, cu sprijinul Societăţii de Chimie din România, şi în colaborare cu: Societatea de Chimie din SUA; Societatea de Chimie din Ungaria; SChR – Societatea de Chimie din România; UPB – Universitatea Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor; UB – Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie; UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării; UBB – Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică; SIChR – Societatea de Inginerie Chimică din România [3,4].

Concursul „Chain Reaction” este parte a platformei educaţionale Chemgeneration [1] , lansată şi dezvoltată de BASF în anul 2011, anul internaţional al chimiei [2]. Concursul s-a desfăşurat şi la nivel internaţional, în Cehia şi Serbia, şi va fi reluat în alte şapte ţări din Europa Centrală.

Detalii despre organizare şi câştigători la adresa: http://www.chemgeneration.com/ro

Video – proiectul câştigător [5]:

http://www.youtube.com/watch?v=16Iw8IeBNCQ&feature=player_embedded

Referinţe:
1. Chemgeneration, http://www.chemgeneration.com/ro
2. Chemistry 2011, http://www.chemistry2011.org
3. Agora , http://www.agora.ro/
4. Edumanager, http://www.edumanager.ro/articol.php?id=13077
5. Marius Matache, Chimia viitorului, http://www.mariusmatache.ro/chimia-viitorului-azi/
6. Echipa “Chainreaction Moisil”, http://www.youtube.com/watch?v=16Iw8IeBNCQ&feature=player_embedded
Sursa imaginii: http://www.chemgeneration.com/ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.