Unde vor invata elevii anului 2020? Cum vor arata computerele si lectiile viitorului? Cum vor gandi elevii pentru care computerul va fi o prelungire fireasca a mintii?
S-a lansat oficial cea de-a sasea editie a Concursului National de Soft Educational Cupa SIVECO 2008, concurs dedicat atat elevilor inovativi cu aptitudini, inclinatii si interes pentru crearea aplicatiilor informatice cu caracter educational, cat si profesorilor pasionati de modernizarea mijloacelor de invatamant.
Organizata de SIVECO Romania, sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si in parteneriat cu revista PC Magazine si TVR, competitia Cupa SIVECO isi propune stimularea, recompensarea, dar si punerea in valoare a potentialului creativ al tinerilor din invatamantul preuniversitar.
Tema concursului "Viziunea anului 2020" este extrem de ofertanta, propunandu-le tinerilor dezvoltatori de software educational sa isi imagineze viitorul apropiat. Organizatorii ii incurajeaza pe elevi sa depaseasca barierele traditionale si sa propuna teme originale si inovatoare, prin care "neimaginatul" sa se transforme in idee si apoi in produs prin creativitatea si puterea de anticipatie a participantilor.
"Este evident ca rata schimbarilor va creste intr-un ritm accelerat, iar softul educational va trebui sa tina pasul cu tehnologia dar si cu evolutia creierului uman. De aceea actuala editie a Cupei SIVECO cere "parintilor softului educational", adica tinerilor competitori, sa imagineze viitorul unui domeniu pe care l-au definit, dar pe care inca din acest moment l-au "pierdut" in acceleratia greu de prezis a anilor ce vor veni", a declarat Radu Jugureanu, AeL eContent Manager in cadrul SIVECO Romania.
Ca si la editiile precedente, Cupa SIVECO se adreseaza echipelor mixte, formate din maxim trei elevi, din clasele V-XII, un coordonator care asigura conducerea proiectului din punct de vedere al continutului stiintific si un indrumator tehnic care realizeaza coordonarea din punct de vedere al tehnologiilor informatice utilizate.
"Elevii de azi au participat activ la transformarea laboratorului de informatica in sala de clasa, redefinind informatica in suport de invatare, iar computerul in instrument al instruirii. Ne-am propus sa ii implicam tot mai mult in dezvoltarea propriei cunoasterii, dar si in procesul de creare a mijloacelor educationale destinate viitoarelor generatii", a declarat Radu Jugureanu.
Incepand cu 11 februarie 2008 se desfasoara etapa online a concursului. In aceasta perioada concurentii pot trimite la adresa cupa.siveco@siveco.ro module din lucrarile propuse si vor putea beneficia de suportul stiintific, didactic si pedagogic al comisiei de jurizare. In etapa finala se vor califica minim 15 echipe cu o singura lucrare si se va evalua ultima versiune a lucrarii trimisa pana la data de 25 mai 2008. Echipele calificate se vor intalni pentru etapa finala in iunie 2008.
Marele premiu consta, ca in fiecare an, in participarea echipei castigatoare la un targ international de soft educational.
Regulamentul Concursului Cupa SIVECO 2008 este disponibil la adresa: http://portal.edu.ro.