Abilitatea de a te intalni si discuta online a revolutionat viteza si eficienta de comunicare. Poti organiza de la simple intalnire cu studentii pentru briefing-uri, actualizari etc., pana la cursuri de formare si chiar evenimente de teambuilding in spatiul online. Avantajul clar al cursurilor de formare online este folosirea lor minim de resurse. Pot salva sute de ore si foarte multi bani. Evident, exista si dezavantaje. Captarea si retinerea atentiei participantilor poate fi o provocare chiar si pentru cei mai experimentati formatori, fiind mult mai complicat sa evaluam starea de spirit a participantilor si sa ii stimulam, pe parcursul sesiunilor de formare online.De aceea, cateva repere se pot dovedi esentiale atunci cand planificam un curs (partial) online:
1. Cunoaste audienta si scopul cursului.
-De ce acest curs de formare? -Cine sunt participantii? -La ce rezultate se asteapta participantii?
2. Alege continutul cursului cu grija
Luati in considerare continutul care va serveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra; Analizati nevoile de formare ale participantilor in contextul continutului informational vizat; Incorporati aceste nevoi in cadrul sesiunilor.
3. Profitaţi de instrumente online!
Daca se poate evita, nu aratati doar un powerpoint online. Unele programe/servicii va permit continut interactiv video, sunet, etc. Folositi aceste instrumente ori de cate ori este posibil pentru a face prezentarea mai interesanta.
4. Modul in care prezentati
Ganditi-va cum participantii interactioneaza intre ei si cu tine. Incercati sa faceti invatarea distractiva.
Timpul conteaza! Timpul mediu unui curs online este de aproximativ o ora. Puteti imparti continutul cursului in mai multe sedinte daca este necesar.
Incurajati participantii sa se logheze cu 5-10 minute mai devreme pentru a nu exista probleme.
5. Desfasurarea cursului!
3,2,1 Start -Oferiti participantilor un mic rezumat al cursului inaintea prezentarii. Incurajati intrebarile si discutiile pe tema cursului. -Puneti participantii sa se prezinte la inceputul sedintei, posibil cativa sa se cunoasca deja de la alte cursuri. – Incurajati întrebările şi interacţiunea dintre participanti. – Dacă există o singură regulă fundamentală pentru instructori online este ca feedback-ul ar trebui să fie furnizat în timp util.Feedbackul inseamna mai mult decat “Andrei te descurci foarte bine”. Participantii vor comentarii substantiale cu privire la munca lor. Acest lucru inseamna ca feedback-ul trebuie sa identifice punctele forte/slabe ale unui rapsuns. – Incurajati participantii sa învete unii de la altii – Folosiţi ambele moduri de interacţiune sincrona (Instructorul controleaza lectia în întregime) si asincrona (Studiu in ritmul personal al cursantilor, invatare la distanta).
Concluzie
Deoarece predarea online este atat de diferita, chiar si cei mai experimentati formatori vor necesita multa practica inainte de a deveni instructori online. Probabil ca va mai trece un timp pana cand majoritatea profesorilor vor fi buni la asta.
Organizatiile si institutiile care ofera cursuri online ar trebui sa fie constiente de perioada necesara pentru a pregati in mod corespunzator formatorii lor.
Bibliografie: Greg Kearsley. Tips for Training Online Instructors.