În munca noastră la catedră suntem deseori puşi în situaţia de a ne recunoaşte limitele atunci când trebuie să pregătim un material grafic, fie acesta pentru o prezentare în cadrul unei activităţi a Consiliului Profesoral, la un cerc metodic, pentru revista şcolii, pentru o oră la clasă sau în diverse alte situaţii… Învăţaţi cum se corectează o fotografie, cum se pregăteşte un manual, cum se creează un afiş, o prezentare web sau tipărită, revista şcolii etc. Principii, noţiuni teoretice minimale, aplicaţii concrete cu programe gratuite, fără a suporta povara licenţelor de utilizare.
La un moment dat, am primit „delegaţia” unor elevi care urmau să participe la un concurs de fotografie şcolară şi nu reuşeau, mai bine spus nu ştiau ce au de facut: făcuseră fotografiile, doar că regulamentul competiţiei specifica anumite dimensiuni pentru prezentarea acestora, precum şi tipărirea fotografiilor înscrise în concurs.
Şi în munca noastră la catedră suntem deseori puşi în situaţia de a ne recunoaşte limitele atunci când trebuie să pregătim un material grafic, fie acesta pentru o prezentare în cadrul unei activităţi a Consiliului Profesoral, la un cerc metodic, pentru revista şcolii sau în diverse alte situaţii…
Aşa s-a născut ideea acestui material. Mai înainte de ajutorul pe care trebuie să-l oferim elevilor, avem nevoie de câteva abilităţi în lucrul cu editoare grafice pentru a ne putea desfăşura mai bine activitatea didactică.
Am sintetizat o experienţă bogată în domeniul editării grafice, punând la punct o suită de lecţii video care îşi propune să ofere informaţii elementare referitoare la grafică şi la conceptele implicate, vă vor arăta cum se realizează principalele operaţii în domeniul editării grafice, fotografiei, editării documentelor pentru tipar sau pentru web.
Veţi fi conduşi pe un traseu de formare care vă va învăţa cum să stăpâniţi conceptele editării grafice, utilizând 3 programe: Adobe Photoshop Elements 2.0, pe care l-am primit (cu licenţă) odată cu camera foto – şi pentru care puteţi lua de pagina Adobe un trial de 30 zile, perfect legal, şi încă 2 programe gratuite, excelente editoare grafice, disponibile pe Internet. Un aspect deloc de neglijat este că, în curând, şi în ţara noastră se va pune serios problema licenţelor pentru programele de calculator utilizate. Materialele propuse rezolvă această problemă prin aceea că implică software gratuit. Însăşi selectarea acestui pachet de software este o provocare, întrucât Internetul este plin de materiale gratuite, dar puţine dintre acestea chiar reuşesc să îşi ducă menirea până la capăt.
Cui se adresează? Profesorilor, studenţilor şi elevilor care doresc să confecţioneze materiale care urmează a fi tipărite sau afişate pe web, materiale care conţin text, grafice, fotografie etc.: revista şcolii, manuale şcolare, documente pdf, materiale tipărite – de la cărţi de vizită până la afişe de mari dimensiuni, panouri şcolare, sigle, firme, portofolii etc.
Bineînţeles că nu devenim profesionişti peste noapte, doar în urma vizionării unor lecţii video. Nici în acest domeniu formarea nu are scurtături. Vom fi însă în stare să ne construim materialele grafice amintite la cel mai exigent nivel semiprofesional, ceea ce înseamnă deja foarte mult. Înseamnă mult ca oamenii şcolii, şcoala însăşi, să nu mai depindă de persoane ori firme externe acesteia, de graficieni, tipografii, ateliere de grafică, întrucât mare parte a problemelor le putem rezolva chiar noi. Cum?
Detalii la www.softedu.eu , secţiunea „Elemente de grafică”, ori direct din linkul: http://www.softedu.eu/soft_grafica/grafica.htm