Utilizarea aplicatiilor eXe Learning si Hot Potatoes pentru realizarea de softuri educationale si lectii interactive

0
8

Aplicaţiile eXe learning şi Hot Potatoes sunt instrumente extrem de utile, uşor de folosit pentru realizarea de lecţii interactive, personalizate de către profesori fără să necesite cunoştinţe avansate de programare web.

Prof. Artemiza Milea
Şcoala cu clsasele I-VIII Dichiseni, jud. Călăraşi

Web-ul este o unealtă educațională puternică prin conţinut şi interactivitate. Din nefericire capabilitățile web-ului nu sunt exploatate la maxim în scop educațional datorită faptului că majoritatea profesorilor și cercetătorilor nu au cunoștințele tehnice necesare creării de pagini web proprii și de aceea trebuie să utilizeze aplicațiile online puse la dispoziție de dezvoltatori profesioniști care nu întotdeauna corespund nevoilor.

Aplicația exe Learning vine să răspundă acestor nevoi. A fost creată sub auspiciile Comisiei pentru Educație Terțiară a guvernului Noii Zeelande la care au participat Universitatea Auckland, Universitatea Tehnologică Auckland, Politehnica Tairawhiti. Mai târziu a fost dezvoltată de organizația neguvernamentală de cercetare și dezvoltare educațională Core Education. Exe a fost finalistă în concursul IMS Global Learning Impact Awards 2008. Exe learning a fost dezvoltată folosind limbajul de programare Python și se bazează pe browserul web open source Mozilla. Este disponibilă pentru sisteme de operare Windows, Linux, Mac și prezintă și varianta în care poate rula direct de pe USB, fără să fie nevoie de instalare.

Proiectul exe learning a fost dezvoltat ca o variantă open source în sprijinul profesorilor și cercetătorilor pentru a publica conținut web fără a fi neapărat specialist în etichete HTML sau XML. Este un sistem de editare de pagini web XHTML uşor de utilizat de profesori fără să deţină cunoştinţe de HTML datorită faptului că deţine o interfaţă prietenoasă şi uşor de înţeles de utilizatorii obişnuiţi. Resursele realizate în exe pot fi exportate în formate ca: IMS Content Package, SCORM 1., IMS Common Cartridge sau drept pachete web ce pot rula pe stații individuale și sunt suportate de majoritatea browserelor (IE, Mozilla, etc).

Această aplicaţie permite depăşirea următoarelor limitări:

  • Multe aplicații web authoring (editoare de pagini web ) impun o curbă de învățare exagerat de mare, nu sunt intuitive sau create pentru publicarea de conținut de învățare. În consecință, profesorii și cercetătorii nu au adoptat aceste tehnologii pentru publicarea online de conținuturi de învățare. În schimb, platforma exe furnizează unelte intuitive, ușor de folosit, ceea ce permite profesorilor să publice pagini web profesionale, destinate învățării, să creeze lecții interactive;
  • În mod obișnuit sistemele de management al învățării nu oferă instrumente sofisticate de realizare de conținut web. Această platformă este un instrument ce furnizează capabilități profesionale de publicare web ce pot fi ușor importate sau referite în sisteme de management al învățării (cum este de exemplu Ael, Moodle);
  • Majoritatea sistemelor de management al învățării utilizează un server web centralizat necesitând conectivitate în sistem. Exe a fost dezvoltat ca un instrument de editare web (authoring) offline, ce nu necesită conectivitate și automat, prezența unei rețele dar poate fi integrată fără probleme într-un astfel de sistem deoarece se poate exporta conținutul în multe formate recunoscute de diferite sisteme de management al învățării.
  • Multe sisteme de administrare a conținuturilor de învățare nu oferă o interfață prietenoasă utilizatorului obișnuit în care autorii materialelor să poată vedea cum arată produsul lor în browser când va fi publicat online sau când funcționează offline pe stații independente.

Cu eXe, autorii au încercat să identifice multe din elementele ce îmbogățesc resursele de învățare și să le prezinte într-o formă tehnică simplă și ușor de folosit. Exe a fost dezvoltată în jurul unor elemente formale numite dispozitive/elemente instrucționale sau iDevices. iDevices includ un număr de elemente pedagogice ca de exemplu: obiective, activități de învățare, text, articole wiki, legături externe, studii de caz, RSS, pagină de reflecții, lupă pentru imagini, galerie de imagini, etc. Aplicația poate integra text, pagini web, Flash, Java applets, Hot potatoes, exerciții interactive, imagini, videoclipuri în diferite formate, link-uri, teste, etc. De asemenea, oferă şi un editor de ecuaţii, foarte util pentru lecţiile de matematică.

Fiecare din aceste instrumente de învăţare vin cu un set standard de butoane de control grafice care permit modificarea după dorinţă a materialului realizat. Eticheta Properties permite personalizarea materialului.

Exe, de asemenea furnizează ajutor sub forma unor indicii pedagogice cu privire la funcţionalitatea şi modul de utilizare a instrumentelor de învățare. Indiciile sunt furnizate lângă fiecare instrument de învățare pentru a asista profesorii în crearea unui conținut adecvat. Cu exe utilizatorii pot crea structuri de învățare ce se potrivesc nevoilor lor de conținut și să construiască resurse ce sunt flexibile și ușor de actualizat. Platforma permite realizarea de modificări după dorință și de previzualizare a acestora înaintea salvării conținutului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.