Tabla interactiva, instrument util pentru elearning

0
49

Tablele interactive sunt de fapt un larg panou-display interactiv: poţi controla calculatorul şi poţi virtualiza o serie de adnotări. Un gadget pentru unii, o necesitate pentru alţii – totul depinde de modul în care îţi gândeşti prezentarea.

Tablele interactive împreună cu aplicaţiile lor pentru mediul de afaceri au apărut de multă vreme. Lansată la începutul anilor 2000, această industrie era estimată ca nivel al vânzărilor la 1 miliard dolari la nivel mondial în 2008,  un studiu de cercetare de piaţă efectuat de către Futuresource Consulting afirmând că una din fiecare şapte săli de clasă din lume, va cuprinde o tablă interactivă până în 2011.

Aportul lor în clasa a fost limitat întotdeauna de necesitatea de a fi alăturate 3 componente tabla, proiectorul şi calculatorul, lucru care nu a fost întotdeauna posibil.  Tabla interactiva nu a fost din acest motiv considerată un dispozitiv foarte practic. Putem afirma că această tehnologie  nu a produs încă un val masiv de producţii software business sau educaţional fiind folosite în special pentru educaţie în săli de clasă, la toate nivelurile de învăţământ, şi în zona business  pentru prezentări a grupurilor de lucru  şi mai multe studiouri de televiziune pentru prezentările meteo.

Si totuşi …. tehnologia evoluează si tablele interactive odată cu ele. Putem considera ca aceste instrumente au înregistrat in ultimii doi ani o ascensiune formidabilă. Observam urmatoarele:

  1. Interactivitatea bazată pe iniţial pe contact a fost înlocuită cu stilouri pentru majoritatea tipurilor de table interactive.
  2. Au adus ceva nou prezentării la tabla. Learner Response System practic o mică telecomanda care ajută în procesul de evaluare.
  3. Prezentarea poate fi dirijata de la distanţă cu ajutorul unei mici tablete sau cu ajutorul pointerului dedicat.
  4. Tablele interactive au devenit portabile. De la masiva tabla de contact  pe care trebuia uneori sa o fereşti de accidente s-a evoluat la tabla portabila care poţi sa o porţi in buzunar. Un receptor se montează intr-un colţ al tablei clasice (de obicei albe dar nu obligatoriu)  si se realizează comunicarea cu ajutorul tehnologiei aflate in stilou (ultrasunete, infraroşii , laser, wireless).
  5. Au apărut proiectoare dedicate tablelor interactive.
  6. Wii Remote se pot conecta prin bueluetoth si folosi cu succes pentru prezentări ca dispozitiv de receptare a informaţiilor.  Pentru Wii trebuie adăugat un stilou care sa puncteze pe suprafaţa de răspuns.

Preţul acestor tehnologii variază in funcţie de nevoi. O soluţie in jurul a 3000 de lei poate aduce in scoală echipamentul si suportul tehnic aferent. Alt amănunt care trebuie menţionat este ca aceste tehnologii pot fi achiziţionate din România de la importatori direcţi cum ar fi Avitech sau  Mimio România. Dacă doritorii nu doresc suport tehnic sau vor sa se familiarizeze cu tehnologia cea mai accesibila este o telecomanda Wii care costa aproximativ 200 de lei si doua „lasere” clasice folosite la orele de istorie sau geografie pot constitui începutul pentru a descoperi tabla interactivă sau tehnologiile multitouch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.