Se lanseaza Programul „Modalitati de consolidare a carierei in societatea bazata pe cunoastere, in regiunea Bucuresti-Ilfov”, adresat profesorilor din invatamantul preuniversitar
SIVECO Romania sustine modernizarea sistemului educational romanesc
420 de profesori din Bucuresti si judetul Ilfov vor participa in urmatorii 2 ani la Programul “Modalitati de consolidare a carierei in societatea bazata pe cunoastere, in regiunea Bucuresti-Ilfov”. Proiectul, al carui beneficiar este compania SIVECO Romania, este realizat in parteneriat cu reprezentantii Caselor Corpului Didactic din Bucuresti si judetul Ilfov. Finantarea provine din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – POS DRU 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de formarea cadrelor didactice din grupul tinta pe baza cursului „Intel® Teach – Instruirea in societatea cunoasterii”. Programul ce se va incheia in luna martie 2011, urmareste instruirea cadrelor didactice, in vederea optimizarii procesului de predare-invatare, eficientizarii procesului educational si integrarii resurselor IT&C la clasa prin abordari bazate pe proiecte. Cursul le ofera profesorilor sansa de a-si dezvolta noi competente si le propune o abordare moderna a modului in care pot sa ii sprijine pe elevi in vederea obtinerii abilitatilor necesare pentru societatea cunoasterii.
Instruirea asistata de calculator produce schimbari majore in procesul educational, mediile informatice putand fi folosite ca unelte de investigare, rezolvare de probleme si instrumente de analiza.
Utilizarea eficienta a tehnologiei ofera atat profesorilor, in calitatea lor de furnizori de informatie, cat si elevilor, in calitate de beneficiari, sansa de a-si dezvolta abilitati specifice secolului XXI, cum ar fi formularea si rezolvarea de probleme pe baza relationarii cunostintelor din diferite domenii in vederea dezvoltarii unei cariere profesionale de succes. Accentul se pune pe integrarea celor mai noi tehnologii in activitatile de documentare, comunicare si colaborare pentru a imbunatati procesul didactic in ansamblul sau si pentru a forma elevilor capacitati de gandire de nivel superior.
Formarea adecvata a personalului didactic este o necesitate a societatii actuale determinata de modificarile sistemelor de invatamant, de aceea utilizarea de catre profesori a calculatorului ca mijloc sau instrument pentru educatie deschide o noua perspectiva pentru invatarea participativa, centrata pe elev.
Despre POS DRU:
Statele Membre si regiunile Uniunii Europene au acces la finantare din Fondul Social European (FSE) in cadrul unei perioade de programare de sapte ani. Actualul exercitiu de programare se desfasoara pe perioada 2007-2013.
Pentru a beneficia de asistenta FSE, Statele Membre elaboreaza programe operationale care sunt implementate de actori socio-economici, precum institutii de invatamant, furnizori de formare profesionala, IMM-uri, camere de comert si industrie, parteneri sociali, ONG-uri, institutii publice, autoritati locale etc.
Obiective specifice ale POS DRU sunt:
· Promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate, inclusiv a invatamantului superior si cercetarii;
· Promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii
· Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;
· Dezvoltarea unei piete a muncii moderna, flexibila si inclusiva;
· Promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in mediul rural;
· Imbunatatirea Serviciului Public de Ocupare;
· Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.
Obiectivul general al POS DRU il constituie dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea participarii crescute pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva, pentru 1.650.000 de persoane.