Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei derulează, începând cu 2006, proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere, având un buget împrumutat de Guvernul României de la Banca Mondială de 70 de milioane de euro. Proiectul îşi propune, printre altele, creşterea calităţii procesului educaţional din şcolile gimnaziale. Site-ul proiectului, www.ecomunitate.ro, face reclamă, de peste o lună, la medicamente şi la filme pentru adulţi. Dumneavoastră sunteţi beneficiar al proiectului?
După cum am citit într-un articol de prezentare de pe elearning.ro, proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere (EBC) al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei îşi propune, printre altele, creşterea calităţii procesului educaţional din şcolile gimnaziale, prin integrarea şi extinderea mijloacelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în procesul didactic şi prin formarea resurselor umane în domeniul TIC.
Pentru a putea face o prezentare în detaliu a acestui proiect pentru cititorii noştri, am vizitat, în săptămâna în curs, site-ul proiectului. Pe lângă câteva informaţii generale despre proiect (mărturisesc că am văzut chiar proiecte şcolare mai clare) şi o serie de link-uri utile (mărturisesc că am văzut portaluri tematice mai bune), site-ul mai are o revistă electronică (pe care nu ştiu dacă pot s-o numesc astfel, deoarece are doar un singur număr, din septembrie-octombrie 2006), precum şi un forum pentru colaborare şi comunicare (?).
Astfel încât dăm curs invitaţiei din meniul site-ului şi intrăm în forum. Prima observaţie: mai mult de jumătate din mesajele postate de către persoane din comunităţile rurale beneficiare ale proiectului nu au primit nici un răspuns, din iulie 2006, de când a început proiectul, şi până acum. Înţelegem că echipa proiectului EBC al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei nu are destul timp pentru a gestiona un program IT atât de complex, cu impact social, economic şi educaţional. Însă a da răspuns unor mesaje, mai ales când acestea vin din partea grupului-ţintă, ţine, mai mult decât de nişte reguli elementare de comunicare (chiar şi prin intermediul noilor tehnologii), de bun simţ. Cerem prea mult?
Spre exemplu, un mesaj din 4 iulie 2006, al unui membru al unei comunităţi asistate – Şinca Veche – sună a implorare:
"Vecine de peste munţi, insist să discutăm. Sunt în activitate şi aş prefera teme de artă, pedagogie sau ce mai propuneţi".
Desigur, vecinul de peste munţi nu a găsit resurse de imaginaţie sau de timp sau conectivitate pentru a răspunde în ultimele 10 luni. De asemenea, nu se poate spune că echipa de proiect a ignorat mesajul: proiectul EBC durează până în 2011, deci mai e timp…
La un moment dat, exasperat, un alt forumist, Polita, tot acum un an, îşi răspunde singur, după o lună, unui mesaj entuziast postat de el însuşi pe site-ul www.ecomunitate.ro:
"Polita catre Polita,
Satul la care mă refeream poartă numele din titlul mesajului. Se pare că nu interesează pe nimeni. Nici o problemă. N-aţi pierdut nimic, doar eu am pierdut timp , dar fie…"
Deja este tragi-comic. Însă nu este tot…
În prima secţiune a forumului tronează, de peste o lună, câteva reclame la filme pentru adulţi şi la medicamente precum Tramadol, Cialis şi Levitra, pe care în mod sigur nu le găsim în farmacii. Probabil că cei care au nevoie de aceste "medicamente" ar trebui să se adreseze direct la MCTI!? Apropo de contact – pe site nu se găseşte nici o pagină cu datele de contact ale echipei de proiect. Doar pe prima pagina, în partea de jos, citim: "Proiect iniţiat de Guvernul României prin MCTI cu sprijinul Băncii Mondiale". De înţeles, de altminteri – oricui i-ar fi ruşine să îşi pună numele pe acest site. Însă nu multora le-ar fi ruşine să ia un salariu de la MCTI, mai ales dacă beneficiază de sprijinul Băncii Mondiale şi nimeni nu îi trage la răspundere. Sper să mă înşel.
"Răsfoind" în continuare paginile site-ului ecomunitate.ro, mai remarcăm că proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere a primit premiul IT&C al Guvernului României pe anul 2006, pentru "cel mai bun conţinut informaţional" (sic!).
Mai mult, e-Vacanţă – o activitate din cadrul acestui proiect al MCTI, care "te conectează la distracţie" şi care "a repus în drepturi cultura colaborării dintre elevi şi cadre didactice în activităţi extracurriculare" – "este considerată" o practică de succes şi se face lobby pentru extinderea acesteia la nivel naţional.
Drăguţ! Problema este că, atunci când Guvernul României va plăti înapoi aceşti bani Băncii Mondiale – reamintim că este vorba de 70.000.000 (milioane!!!) de euro – ar trebui să spunem cu toţii: A meritat!
Până acum, tot ce putem spune noi, contribuabilii, este că suntem (în continuare) dezamăgiţi, indignaţi şi, mai ales, ignoraţi. Eu una, mărturisesc că nu mai vreau să fiu beneficiară a programelor Băncii Mondiale în România!
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere: www.eComunitate.ro