România a obţinut premiul întâi la Concursul European Ziua Siguranţei pe Internet 2008, a anunţat secretarul de stat pentru IT din cadrul MCTI, Zoltán Somodi, la festivitatea de premiere a câştigătorilor etapei naţionale a competiţiei cu acelaşi nume. Concursul a fost organizat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi consorţiul Sigur.info pe trei categorii de vârstă, urmărind conştientizarea în rândul copiilor a riscurilor prezentate de navigarea nesupravegheată pe Internet.
Proiectul României, intitulat "Sunt doar un copil", a fost realizat de 18 copii cu vârste cuprinse între 5-10 ani, de la colegiul gimnazial Zaharia Boiu din Sighişoara, judeţul Mureş. Lucrarea s-a remarcat prin creativitate, caracter ludic, reflectarea temei şi originalitate. Este prima oară când România a participat la această competiţie europeană, ajunsă la cea de-a cincea ediţie, tema de anul acesta fiind "Viaţa online este cea pe care o faci tu!".
Pentru prima categorie de vârstă, 5-10 ani, locul al doilea a fost ocupat de proiectul "Options" – Grecia. Pentru categoria 11-14 ani, locul I a fost câştigat de proiectul "The Adventures of a Modern Odysseus" – Grecia, iar locul al II-lea, de Slovacia, cu proiectul "When a Child is Addicted to the Net". Pentru segmentul 15-19 ani, locurile I şi II au fost ocupate de Grecia şi Portugalia, cu proiectele "Life Online is What You Make of It" şi "Don’t Walk that Talk". Premiile care se vor acorda câştigătorilor europeni vor consta în echipamente IT sau training în valoare de 2000 de euro pentru locul I, respectiv 1000 euro pentru locul al II-lea.
În cadrul festivităţii de decernare a premiilor pentru etapa naţională a competiţei "Ziua Siguranţei pe Internet 2008", Zoltán Somodi a declarat: "Aşa cum Internetul poate constitui o resursă de cunoaştere infinită, în acelaşi fel, accesul necontrolat al copiilor la informaţiile din mediul virtual reprezintă o problemă a societăţii moderne. O posibilitate de a tempera influenţa negativă pe care Internetul o poate avea asupra copiilor este educarea părinţilor în această privinţă. Adulţii ar trebui să înveţe elementele de bază ale Internetului, să navigheze împreună cu copiii şi să fie prezenţi atunci când aceştia sunt online, să îi conştientizeze asupra riscurilor la care se expun."
MCTI sprijină accesul tinerilor la Internet, însă promovează în acelaşi timp siguranţa pe Internet şi evitarea aspectelor nedorite ale Internetului, fără a îngrădi drepturile şi nevoile cetăţenilor.
Competiţia "Ziua Siguranţei pe Internet 2008" s-a adresat şcolilor, cluburilor de tineret sau de instruire. Activitatea grupului a fost coordonată de un lider de grup – profesor, tutore sau orice persoană având peste 18 ani. La competiţia din România au participat 350 de copii din 55 de instituţii şcolare, din 22 de judeţe. Ţara noastră s-a clasat astfel pe locul al III-lea, din cele 50 de ţări invitate să participe la concurs, cu un număr de 87 de proiecte. Câştigătorii naţionali din fiecare categorie de vârstă au fost premiaţi astăzi, la sediul MCTI, de către organizatorii competiţiei şi sponsorii Microsoft România, UPC România, ECDL România, Orange România şi partenerii media ai competiţiei "Ziua Siguranţei pe Internet 2008".
Safer Internet Day (Ziua Siguranţei pe Internet) este un eveniment de anvergură europeană ce are loc în luna februarie a fiecărui an, fiind organizat de către reţeaua Insafe (European Internet Safety Network), în cadrul programului Safer Intrenet Plus al Comisiei Europene. Evenimentul ca scop transmiterea unui mesaj unic la nivel european privind conştientizarea pericolelor ce se găsesc în mediul virtual, fiind organizat sub patronajul Comisarului european pentru Societatea Informaţională, Viviane Reding.
Sursa: MCTI