Prezentarea unui ziar on-line, ca instrument educational si de comunicare

  0
  21

  Articolul isi propune sa prezinte modul in care se poate crea si utiliza un ziar on-line cu ajutorul unui site special conceput in acest scop : MagazineFactory, precum si modul in care acesta este utilizat in cadrul proiectului nostru. Sunt oferite detalii despre rolurile si activitatile editorului-sef, editorilor si jurnalistilor, procesul de creatie al diferitelor tipuri de articole, modul in care am folosit acest site in cadrul unui proiect Comenius. Instructiunile sunt preluate din manualele de utilizare ale site-ului.

  Ziarul  electronic este un instrument interactiv si poate fi folosit in scopuri variate, atat educationale, cat si de comunicare si cunoastere reciproca. De exemplu, elevi din scoli aflate in tari diferite pot produce ziarul impreuna, si pot astfel sa isi insuseasca cunostinte de jurnalism, dar si de IT.

  Ziarul on-line este intotdeauna condus de un profesor, care are rolul de editor-sef. Acesta este raspunzator atat de continutul ziarului, cat si de activitatea celorlalti participanti. Ceilalti profesori participanti au rol de editori, conducandu-si propriul grup editorial, iar elevii sunt jurnalisti.
  Ziarul are articol de fond, posibilitatea de a publica fotoreportaje, sectiuni de forum, scrisori, comentarii ale cititorilor, o sectiune pentru discutii interne ale participantilor, una pentru profilurile acestora, likuri utile etc.

  Rolul de "jurnalist" si modul simplu de folosire au scopul de a motiva elevii si de a le face placuta aceasta activitate. In cazul proiectului nostru, obiectivele folosirii acestui instrument (alaturi de altele, cum ar fi site-ul eTwinning, blogul, pagina web a proiectului etc.) au fost :

  •    gasirea de noi cai de colaborare si de cunoastere reciproca,
  •    strangerea si valorificarea celor mai noi informatii aparute in mass-media  legate de tema proiectului,
  •    oferirea de instrumente de lucru diverse, placute si usor de folosit, pentru a creste interesul elevilor participanti,
  •    perfectionarea exprimarii lor in limba engleza, limba de comunicare a proiectului,
  •    imbogatirea proiectului cu o noua dimensiune, cea a stirilor “de ultima ora”.

  Concret, crearea ziarului electronic are loc astfel: unul dintre profesori acceseaza site-ul MagazineFactory, completeaza un formular si il trimite. In termen de cateva zile, el primeste un link catre  noul ziar si un username, cu ajutorul carora va putea stabili structura si aspectul ziarului si va crea username pentru ceilati editori. Acestia, la randul lor, vor face acelasi lucru pentru proprii lor elevi. Din acest moment, procesul de creatie a articolelor poate incepe. Jurnalistii scriu articolele si le trimit editorilor, care le pot edita, publica sau trimite inapoi insotite de feed-back.

   

  Responsabilitatile editorului-sef

  • monitorizeaza continutul, discutiile si aspectul  intregului ziar;
  • este responsabil de publicarea articolelor jurnalistilor si de continutul acestor articole;
  • creeaza conturi de utilizatori pentru editori si pentru proprii sai jurnalisti.

  Responsabilitatile editorului

  • publica articolele clasei sale;
  • creaza conturi de utilizatori pentru jurnalistii clasei sale

  Responsabilitatile jurnalistilor

  • scriu articole cat mai reusite, bazate pe informatii corecte ;
  • tin cont de drepturile de copyright in tot acest proces.

  Crearea conturilor de utilizatori
  Editorul-sef creaza conturi de jurnalisti pentru elevii din clasa sa si conturi de editori pentru ceilalti profesori, ai claselor B si C. Dupa primirea numelor de utilzatori si a parolelor,  profesorii claselor B si C vor crea conturi de jurnalisti pentru clasele lor. Editorul B nu poate crea conturi pentru clasa A sau C. Acesta este, de asemenea, procesul de publicare a articolelor. Articolele unui  jurnalist vor fi trimise  editorului clasei sale si  editorului-sef, editorul B nu poate publica articolele clasei A sau C

  Punct de pornire pentru editori
  Editorul primeste numele de utilizator si parola prin e-mail. E-mailul va  include si un link catre ziar. Editorul se poate  loga si poate accesa pagina de administrare a ziarului, incepand prin a crea  conturi de utilizatori pentru elevii sai.

  Administrarea ziarului de catre editori
  In pagina de administrare a ziarului se pot:

  • Publica articolele elevilor
  • Administra conturile de utilizatori
  • Adauga sau sterge imagini din galeria de imagini
  • Modifica profilul de utilizator

  Pe pagina initiala, editorul vede cate articole i-au fost trimise, cate scrisori si raspunsuri pe forum  a primit de la ultima logare. Cele trei  cutii de dialog sunt link-uri catre noile postari. Interfata de utilizator a editorului difera de cea a jurnalistilor, care este mai simpla, mai grafica.

  Punct de pornire pentru jurnalisti
  Jurnalistul primeste numele de utilizator si parola prin e-mail sau direct de la profesor, impreuna cu adresa de internet a ziarului. Adresa ziarului nostru este: www2.edu.fi/magazinefactory/magazines/placewelivein . Numele de utilizator si parola sunt necesare pentru a se loga. Dupa ce au reusit aceasta, pot incepe sa lucreze si sa adminstreze ziarul.

  Administrarea ziarului de catre jurnalisti
  My info page este pagina  personala care contine profilul utilizatorului si datele de contact. In aceasta pagina, jurnalistul isi poate schimba numele de utilizator, parola si fotografia. In casuta de text se scrie o scurta descriere. Eava fi vizibila pentru ceilalti jurnalisti. Schimbarea numelui de utilizator si parolei se pot face  in partea de jos a paginii. Nu uitati sa dati click  pe Save cand sunteti gata!

  Procesul de creatie a articolelor
  Un jurnalist scrie un articol in sectiunea Articles – create an Article

  • Daca jurnalistul vrea sa adauge imagini in articol, imaginile trebuie mai intai  incarcate in Galeria de imagini (Imagegallery)
  • Jurnalistul da click pe Save si previzualizeaza articolul
  • Daca articolul este bun, jurnalistul da click pe Send. Daca articolul mai necesita imbunatatiri, jurnalistul apasa Edit
  • Dupa Send, articolul merge la editor pentru a fi evaluat.
  • Editorul poate publica articolul, il poate modifica sau il poate trimite inapoi la jurnalist cu comentarii si sugestii. Jurnalistul nu poate publica aticolul el insusi, ci intotdeauna prin intermediul editorului.
  • Editorii nu pot primi sau pubica articole ale altor clase, dar editorul-sef primeste si poate publica orice articol. In acest fel, articolele nu vor intarzia sa fie publicate chiar daca editorul respectiv nu o poate face in acel moment.
  • Articolele editorului-sef si ale celorlalti editori pot fi publicate direct, apasand butonul Publish

  Dupa ce jurnalistul a trimis articolul catre editor, toate articolele trimise apar intr-o lista in sectunea Articole. De aici, editorii pot  administra articolele din ziar. Alegand o tema, ei pot vedea  articolele care apartin temei respective. Selectand numele articolului, ei  pot citi si edita textul, sau il pot returna jurnalistului, insotit de comentarii. Editorul poate sterge un articol selectand intai articolul si apoi apasand butonul Delete selected items, de stergere a selectiei.

  Articole de fond
  Editorii pot scrie si publica articolul de fond al ziarului, care va aparea pe pagina principala. Articolul de fond nu trebuie sa apartina unei teme, se selecteaza  doar Main article.
  In mod normal, imaginea  atasata unui articol nu e vizibila pe pagina principala, ci pe cea a intregului text. Imaginea atasata articolului de fond este insa prezentata pe pagina principala a ziarului. Ea poate fi incarcata direct din calculator: nu necesita incarcare prealabila in galeria de imagini. Incarcarea imaginii pentru articolul de fond se face de sub  butonul  Main article.

  Fotoreportaje
  Un fotoreportaj este o suita de cel mult zece fotografii insotite de scurte descrieri. Fotografiile se incarca direct din calculator, cate una pe pagina. Dupa ce s-a incarcat fotografia  si a fost scris textul, se selecteaza Add new page. Se pot adauga pagini noi printre cele deja existente. Cand fotoreportajul este gata, se da click  pe Save si, dupa previzualizare, pe Publish. Jurnalistii nu pot publica fotorepotaje ei insisi. Ca si in cazul articolelor scrise, ele vor fi trimise editorului sau editorului-sef, spre a fi aprobate si publicate.

  Utilizatori
  Lista de utilizatori arata toti jurnalistii dintr-un grup editorial. Numele, numele de utilizator, scoala si activitatea elevului in cadrul  ziarului (ultima logare) pot fi vazute aici. Cand se selecteaza numele unui jurnalist din  lista, se pot vizualiza aceste informatii. Daca un utilizator isi uita userul sau parola, editorul le poate schimba de aici. Noul nume si noua parola pot fi trimise utilizatorului pe e-mail  in mod automat, dupa salvare. Nu uitati sa apasati  Save dupa efectuarea modificarilor necesare.

  Crearea unui nou utilizator
  Se completeaza datele, se selecteaza scoala utilizatorului, rolul, si se scriu numele de utilizator si parola. Se apasa  Save, iar numele si parola vor fi trimise prin e-mail la adresa data.

  Stergerea unui utilizator
  Un utilizator poate fi sters selectand numele sau si apasand Delete selected items. Daca  un jurnalist ale carui articole au fost publicate este sters, articolele sale vor fi trecute automat pe numele  editorului-sef. Se procedeaza astfel deoarece, conform procedurii dinainte, daca un editor era sters, articolele sale se stergeau de asemenea. Daca se doreste ca un elev sa fie impiedicat sa se mai conecteze, dar ca articolele sale sa nu fie trecute pe numele editorului-sef, i se poate schimba parola. Accesul sau va fi restrictionat, dar articolele vor purta in continuare semnatura lui.

  Galeria de imagini
  Jurnalistii pot folosi in articole imagini din galeria de imagini. Fotografiile trebuie incarcate in galerie inainte de a fi utilizate. Fiecare jurnalist poate incarca pana la cinci fotografii. Acestea trebuie sa fie in format .jpg sau .gif. Daca imaginea este mai mica  de 400*500 pixeli, ea va fi afisata la dimensiunea reala. Fotografiile mai mari vor fi aduse la dimensiunea 400*500. Dimensiunea maxima admisibila a unui fisier este de 2 Mb. Daca se incearca incarcarea de fisiere mai mari, veti primi un mesaj de eroare. La stegerea unei categorii de imagini, toate imaginile din acea categorie vor fi de asemenea sterse!

  Recent, au fost adaugate noi posibilitati de a imbogati ziarul electronic, folosind google maps sau adaugand videoclipuri de pe Youtube.

  Pentru mai multe informatii, vizitaţi: http://www.edu.fi/magazinefactory

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.