
În România, la fel ca în restul țărilor balcanice, soluțiile de tip e-learning au fost adoptate într-o măsură foarte mică, comparativ cu restul Europei. Poate că noutatea acestui concept îl face mai greu de digerat și avem nevoie, probabil, de mai mult timp pentru a asimila această idee și a o pune în aplicare în diverse domenii. Este cert însă faptul că avantajele multiple ale e-learningului ar putea aduce îmbunătățiri considerabile în mai multe domenii de activitate.
Care sunt beneficiile care ar putea fi aduse de utilizarea platformelor de e-learning în cadrul companiilor multinaționale din România, având în vedere în special acele corporații care recrutează angajați din rândurile studenților ?
Un prim factor ce trebuie luat în considerare în vederea formulării unui răspuns la această întrebare este faptul că potențialii angajați ai unor astfel de companii se află în căutarea unui loc de muncă flexibil, astfel încât studiile să nu le fie afectate. De asemenea, o mare parte dintre aceștia preferă să lucreze cu jumătate de normă, pentru a putea frecventa cursurile în paralel. Majoritatea companiilor multinaționale care întrunesc aceste condiții, oferindu-le aceste avantaje celor pe care îi recrutează, organizează sesiuni de training care durează una sau două săptâmâni, iar de-a lungul acestei perioade, angajaților li se cere să meargă câte opt ore pe zi la serviciu. Acest lucru este valabil și pentru angajații cu normă întreagă, și pentru cei care optează pentru o normă redusă. Situația este explicabilă, având în vedere volumul mare de informații teoretice ce trebuie să le fie transmise viitorilor angajați (despre profilul companiei, istoricul acesteia și câmpul de activitate în care se încadrează, despre procedurile care trebuie să fie urmate la locul de muncă ș.a.m.d.) și faptul că, de cele mai multe ori, aceștia trebuie să învețe să folosească platforma computerizată a respectivei companii (fiecare companie având, de regulă, o platformă proprie).
În primul rând, prin implementarea unor sesiuni de training bazate pe soluțiile oferite de e-learning, durata totală a procesului de instruire scade, iar informațiile se află la îndemâna angajaților și pot fi vizionate de la orice calculator. Accesibilitatea unui astfel de sistem constituie un argument în plus în favoarea soluțiilor e-learning, companiile reușind, astfel, să țină cont de nevoile angajaților într-un mod mai eficient. Mai mult decât atât, este sporită și atractivitatea formei în care este prezentat mesajul, întrucât pot fi introduși numeroși stimuli vizuali (imagini, animații, desene etc.) și auditivi, prin care interesul receptorului se menține viu, contribuind la fixarea rapidă a informației în memorie. Toate aceste aspecte sunt favorabile atât pentru angajator, cât și pentru angajat, iar procesul de instruire devine mult mai comod pentru ambele părți.
În al doilea rând, companiile ar avea de câștigat prin prisma faptului că, de cele mai multe ori, trainerii fac parte din colectivul de angajați ai corporației respective și au multe alte atribuții în cadrul instituției în afară de cele ce țin de sesiunile de training propriu-zise. Prezența lor fizică timp de opt ore pe zi în sala de training și multitudinea celorlalte sarcini pe care trebuie să le îndeplinească zilnic le încarcă programul peste măsură, iar astfel ei sunt nevoiți să lucreze numeroase ore în plus. Acest inconvenient ar putea fi înlăturat extrem de ușor prin adoptarea soluțiilor e-learning, ce le-ar permite să se concentreze asupra tuturor obligațiilor pe care le au la locul de muncă, având o eficacitate sporită în perioadele de desfășurare ale trainingurilor.
Unii angajați pot întâmpina anumite dificultăți în ceea ce privește folosirea diverselor platforme computerizate ale corporațiilor. Programele pe care trebuie să le învețe sunt, de regulă, complexe, iar potențialele erori sunt multe. Prin implementarea unui sistem de tip e-learning, angajații ar putea avea posibilitatea de a exersa folosirea acelor programe prin intermediul simulărilor, fără a implementa vreo schimbare în programul original. De asemenea, celor care urmează trainingul li se poate atrage atenția pe loc atunci când fac o greșeală, iar soluția corectă le poate fi oferită imediat în contextul unei simulări. Însă dacă angajații sunt instruiți prin metodele curente, trainerul nu poate urmări acțiunile fiecărui cursant în programul respectiv. Prin urmare, dacă vreunul dintre ei nu urmează în mod corect pașii unei anumite proceduri și apare un mesaj de eroare pe ecran, trainerul se află în imposibilitatea de a-i stabili cauza sau de a îi spune cursantului care dintre pași nu a fost urmat în mod corespunzător. Tocmai de aceea, soluțiile e-learning se dovedesc, încă o dată, mai eficiente decât cele tradiționale, oferind mai multe soluții pentru situațiile care pot fi întâmpinate pe durata unei sesiuni de training.
Un alt factor care influențează răspunsul la întrebarea inițială este acela că, în cele mai multe cazuri, colectivul de angajați de află într-o continuă schimbare, majoritatea studenților aflându-se în căutarea unui loc de muncă provizoriu. Astfel, numărul de ședințe de training necesare crește, deoarece sunt angajate persoane noi în mod constant. Prin adoptarea soluțiilor e-learning, acest proces ar fi fluidizat, asigurându-se o pregătire eficientă a tuturor noilor cursanți, indiferent de numărul acestora. În plus, ar putea fi înlăturate anumite obstacole fizice, precum dimensiunea sălii de training în raport cu numărul de cursanți.
Având în vedere toate aspectele menționate, e-learningul se remarcă drept o soluție potrivită pentru acele corporații ai căror angajați sunt, predominant, studenți, prin flexibilitatea, ușurința și eficiența prin care sunt transmise informațiile și prin scurtarea sesiunilor de training propriu-zise, reprezentând soluția ideală pentru angajator și angajat deopotrivă.