Metodă inovatoare de formare profesională

0
143

In perioada octombrie 2010 – septembrie 2012, în cadrul unui proiect Leonardo da Vinci – Transfer de inovatie: E-RACE+ „Analiza Rationala a Intreprinderilor Vulnerabile Europene” (www.e-raceplus.eu), cercetatori romani din cadrul INCSMPS, impreună cu specialisti din alte 4 tari ale UE: Spania, Polonia, Grecia si Italia, au dezvoltat o metoda de formare inovatoare pentru imbunatatirea competentelor de management ale managerilor din companiile vulnerabile. Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta un instrument de management bazat pe conceptul de benchmarking, dar adaptat la nevoile si specificul intreprinderilor vulnerabile. Acest instrument va oferi companiilor vulnerabile informatii in ceea ce priveste situatia lor in comparatie cu altele din acelasi domeniu de activitate.

În cadrul proiectului Leonardo da Vinci – Transfer de inovatie: E-RACE+ Analiza Rationala a Intreprinderilor Vulnerabile Europene,  Ref. 2010-1-ES1-LEO05-21049, cercetatori romani din cadrul INCSMPS (www.incsmps.ro), impreună cu specialisti din alte 4 tari ale UE: Spania, Polonia, Grecia si Italia, au dezvoltat o metoda de formare inovatoare pentru imbunatatirea competentelor de management ale managerilor din companiile vulnerabile.

Instrumentul dezvoltat în cadrul proiectului va oferi companiilor vulnerabile informatii in ceea ce priveste situatia lor in comparatie cu altele din acelasi domeniu de activitate.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele: – transferarea şi adaptarea instrumentului E-RACE, în scopul de a instrui beneficiarii şi utilizatorii finali – întreprinderile vulnerabile, – consolidarea potenţialului uman în companiile cele mai vulnerabile, prin îmbunătăţirea competenţelor lor manageriale, – promovarea unei culturi în domeniul învăţării pe toată durata vieţii.

În cadrul proiectului, „companiile vulnerabile” sunt cele care, prin natura lor, sunt expuse la factori de risc, precum riscuri sociale, politice şi/ sau economice.

Toate societăţile sunt susceptibile de a fi într-o poziţie de vulnerabilitate. Vulnerabilitatea este gradul în care firme diferite sunt expuse la risc, ce caracterizează tipul şi nivelul de sensibilitate la factorii de risc. Vulnerabilitatea implică absenţa unor măsuri de control.

Metoda de benchmarking E-RACE+ a fost construita pe baza Modelului de Excelenta in Afaceri, creat de Fundatia Europeana pentru Managementul Calitatii (FEMC). Aceasta metoda furnizeaza intreprinderii o oportunitate de a realiza o evaluare obiectiva a performantelor proprii in zece arii de interes, care includ realizarea proceselor intreprinderii. Metoda E-RACE+ se concentreaza asupra a doua aspecte ale activitatii de afaceri: PRACTICA SI PERFORMANTA.

PRACTICA se imparte in cinci subiecte principale (Leadership, Management de personal, Politica si strategie, Resurse) si se concentreaza asupra analizarii: Ce face intreprinderea? Cum opereaza intreprinderea? Pe cealalta parte, patru subiecte sunt clasificate in ceea ce priveste performanta pentru ca aceasta din urma sa poata fi evaluata. PRACTICA masoara o alocare a resurselor intreprinderii in cadrul zonelor denumite specific. Din acest motiv, rezultatul analizei practicii nu ofera o evaluare clara a aspectelor “bun” sau “rau” ale operarii organizatiei, indicand doar care sunt resursele intreprinderii, care este prioritizarea lor si cum au fost acestea distribuite (alocate) la diferite nivele ale organizatiei si in zonele specifice de activitate. Simultan, din aceasta cuantificare reiese felul in care compania opereaza.

PERFORMANTA se concentreaza asupra: Ce realizeaza intreprinderea? In ce masura este aceasta eficienta? Cuantificarea include rezultate precum: rezultatele personalului, rezultatele clientilor, rezultatele societatii, rezultatele performantelor cheie si a rezultatelor financiare. Metoda E-RACE+ indica elemente importante ale intregului concept – realizarea unui echilibru pentru ambele parti: Practica si Performanta. Acestea au ca rezultat o mai buna abilitate a intreprinderii de a opera pe piata si de a satisfice nevoile clientilor (concept de marketing). Cu un procent adecvat atribuit fiecarei dintre cele 10 zone ale modelului, aceasta valoare prezinta o importanta relativa in evaluarea unui grad de atingere a excelentei zonei respective. Valoarea si distributia acestei valori a fost determinata pe baza unei analize a intreprinderii.

Puteti testa instrumentul proiectului  la  http://www.erace.eu/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.