Podcasturi, iTunes Feed şi comunicare virtuală în beneficiul educaţiei. Podcast-ul este o o metodă des folosită de utilizatorii de Internet iar valoarea acesteia pentru educaţie este din ce în ce mai cunoscută cadrelor didactice. 61% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani deţin diferite gadget-uri care permit accesarea acestor new media.
Podcasting este o metodă digitală de distribuţie a fişierelor în format multimedia (de obicei fişiere audio, dar şi video), prin intermediul "cititoarelor" de conţinut/ formaturilor de sindicalizare de conţinut RSS şi ATOM. Fişierele video si audio pot fi descărcate şi redate pe calculatoare sau telefoanele mobile, cu condiţia ca acestea să suporte formatul în care a fost codat respectivul fişier.
Un autor de podcast se numeşte podcaster.
Siturile de podcasting (de ex., primul podcast românesc de ştiinţă este http://www.stiinta.info ; un exemplu mai cunoscut este http://www.realitatea.net/?podcast) pot oferi fişierele spre descărcare şi ascultare off-line sau pentru redare directă on-line. Metoda de bază este totuşi aceea de descărcare prin intermediul unui cititor de conţinut RSS sau Atom. Numele vine de la player-ul portabil de muzică, iPod, populara marcă de dispozitive media portabile deţinută de compania americană Apple Computer.
De la celebrul portabil de muzica iPod shuffle, apoi mini, nano, photo, video piaţa dispozitivelor media portabile e foarte generoasa. Podcast-ul este o metodă din ce în ce mai mult utilizată pe internet, iar pentru educaţie s-a dovedit a fi foarte utilă. D-na Cornelia Steinmann de la Universitatea din Zürich (Sprachenzentrum von Uni und ETH Zürich) a realizat un asemenea proiect în cadrul căruia realizează înregistrări radio împreună cu studenţii domniei sale: http://dafradio.wordpress.com.
Metoda e relativ simplă: utilizează program OpenOffice (avantajul unui program de corectură pentru germană) pentru înregistrare, programul Audacity cu Lame-encoder (suplimentar) pentru producerea şi importul de mp3, iar pentru platforma de prezentare a ales WordPress – http://cornelia.siteware.ch/blog/wordpress/2008/08/30/podcast-projekt.
Deutsche Welle are o oferta generoasă: la adresa de mai jos găsiţi un articol în limba germană pe aceasta temă – "Was ist Podcasting?"
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3199311,00.html
"Cu toate acestea, doar 13% din utilizatorii cu o medie de vârstă de peste 50 de ani au descărcat vreodată acest suport media. Deşi podcastingul nu a devenit încă parte integrantă a vieţii de zi cu zi a utilizatorilor, cererea a crescut şi odată cu ea şi disponibilitatea."
Podcast Alley, un site care ţine evidenţa tuturor podcasturilor apărute online, a raportat că în noiembrie 2006 erau prezente pe Internet peste 26.000 de podcasturi, fiecare având mai mult de un minut pe episod. În 2008, cifra s-a dublat, cel mai căutat domeniu fiind cel tehnologic.
Pew Internet and American Life Project sugerează faptul că implicarea celor de la iTunes a avut un efect benefic, stimulând abonarea utilizatorilor la podcast. Mai mult, "campusurile au avut şi ele un rol important în promovare. Multe universităţi oferă prin intermediul podcasturilor cursuri de lectură, iar profesorii familiarizaţi cu acest tip de media îl folosesc drept înlocuitorul obişnuitelor lucrări, studenţii având posibilitatea să raspundă prin intermediul podcasturilor. 61% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani deţin diferite gadget-uri care permit accesarea acestor new media. Un studiu efectuat de Pew în luna decembrie a anului trecut, a constatat că 43% dintre utilizatorii de Internet posedă un iPod sau mp3 playere, cu o creştere de 20% faţă de anul 2006." (sursa: Hotnews)
Integrating podcasting into your classroom – un filmuleţ pe aceeaşi temă găsiţi la adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=ExkMeQfuLGc
sau
<object width="425" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ExkMeQfuLGc&hl=en&fs=1&color1=0x234900&color2=0x4e9e00&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ExkMeQfuLGc&hl=en&fs=1&color1=0x234900&color2=0x4e9e00&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="349"></embed></object>
(Sursa imaginii: http://www.flickr.com/photos/joewhk/455356047/ ; Autor: joewhk)