În locul caligrafiei, elevii din SUA vor studia scrisul într-un editor de texte, ca disciplină şcolară

0
10

Şi dacă am înceta să învăţăm să scriem de mână? E o întrebare pe care şi-o pun unii specialişti, estimând că scrisul de mână a devenit inutil. În 45 de state americane scrisul de mână va deveni de anul viitor materie opţională în şcoli.

În locul caligrafiei, elevii din 45 de state americane vor studia Word-ul ca disciplină şcolară, scrie RFI.

Printre argumentele celor care susţin că scrisul de mână nu mai trebuie învăţat în şcoală se numără “pericolul de moarte”. Aproximativ 7.000 de americani ar fi murit pentru că au fost incapabili să citească reţeta scrisă urât de către medicul lor.

Al doilea argument reprezintă o comparaţie: aşa cum călăria a fost secole întregi o necesitate şi astăzi s-a transformat într-un sport, şi scrisul de mână are istoria lui, dar transmiterea efectivă a informaţiilor nu se mai face decât rar prin scrisori, cel mai adesea fiind prin e-mailuri sau sms-uri.

Al treilea argument se referă la faptul că scrisul de mână este prea diversificat şi cere multe eforturi din partea cititorului pentru a-l descifra.

În Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat că nu au mai scris nimic de mână de mai bine de 6 luni.

Cu toate acestea, specialiştii interogaţi de Le Point afirmă că mâna este o unealtă indispensabilă. „Când ochiul citeşte, creierul scrie de mână. A citi este deci a scrie”. Pentru a citi, mai multe zone cerebrale simulează actul de a scrie. Când scriem pe o tastatură de calculator, tabletă sau telefon, indiferent de ceea ce vrem să scriem, gestul este acelaşi: apăsăm pe un buton. Nu în ultimul rând, scrisul de mână traduce emoţiile celui care scrie, lucru de care nu beneficiază scrisul pe un ecran. Scrisul de mână vehiculează bogăţii şi semne, pe care maşina nu ştie să le restituie. Cei mai optimişti dintre specialiştii citaţi de Le Point spun că trăim într-o perioadă de tranziţie ce se va întinde pe două-trei generaţii.

Sursa: RFI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.