Găsește logica informației! e-Learning interactiv la înde-mintea oricui

0
222

Cine ar putea să editeze cursuri e-Learning interactive?

Răspuns: Orice persoană ce are motivația necesară să descopere potențialul interactiv din informația brută cu care lucrează.

Cum? Identificăm un pattern logic al informației și îl transpunem într-un quiz care să îi permită cursantului să descopere singur prin deducție logică.

Efect: cursantul își pune mintea la contribuție să poată avansa în descoperirea informației. Are o miză care generează engagement.

Sinapsele se realizează mai ușor ajutate de:

  1. mnemonica organizării logice a informației,
  2. descoperirea prin încercări repetate.

Pe scurt: Learning by doing. Învățare experențială. Gamification.

Marea provocare în a crea un conținut e-Learning interactiv stă la proiectantul cursului indiferent de editorul pe care îl folosește.

Este adevărat că un authoring tool e-Learning mai avansat oferă mai multe mijloace de exprimare logică la înde-mintea creatorului. Hai să descoperim cum putem premedita utilizarea tipurilor clasice de întrebări astfel încât să dăm un sens de „învățare prin descoperire”.

Single- și multiple choice

Pornim simplu cu formele clasice de întrebări care se pretează mai degrabă la quizuri de tip testare, evaluare… și încercăm să le declinăm către învățare prin descoperire

Așa arată o întrebare de tip single choice cu scop clasic de evaluare

O întrebare de tip multiple choice cu scop clasic de evaluare

Ambele tipuri de întrebări pot fi declinate către învățare prin descoperire prin câteva setări:

  1. Oferim validare imediată a răspunsului ales de cursant – De ce? Ca sa știe ce este corect.
  2. Cursantul poate avansa mai departe în curs numai după ce identifică singur răspunsul corect – De ce? Chiar dacă face inițial o alegere mai puțin bună, nu poate trece mai departe până nu află ordinea corectă a lucrurilor
  3. Cursantul primește puncte gamificare numai dacă identifică răspunsul corect din prima încercare. De ce? Obținem un scor de parcurgere curs care poate fi dezvăluit între membrii unei echipe pentru a genera competiție. Încurajăm cursantul să revină ori de câte ori să refacă quiz pentru a crește numărul punctelor de gamificare.

Iată o întrebare de tip single choice cu scop de învățare prin descoperire:

Iată o întrebare de tip multiple choice cu scop de învățare prin descoperire:

Hai să enumerăm tipurile de interacțiuni cu adevărat predestinate pentru învățare prin descoperire:

  • drag & drop,
  • ordonare,
  • selectare din listă de tip dropdown.

Sa le luam pe rând și să pornim cu cel mai ofertant dintre ele:

Drag & drop – poziționarea elementelor pe pozițiile potrivite

Extragem cuvintele cheie și provocăm cursantul să refacă logica enunțului. Ar putea să încerce toate opțiunile până nimerește ordinea corectă. Dacă ar face așa, nu mai obține punctele de gamificare. Așa că e mai simplu să te concentrezi și să rezolvi provocarea cu minim de logică și răbdare.

Drag & drop – poziționarea elementelor în categorii, unul câte unul pe rând

Organizarea pe categorii o găsim în orice domeniu. E baza organizării informației. Ordonăm obiecte pe categorii în funcție de atribute asemănătoare. Am ales ca elementele drag-abile să apară unul câte unul. Îmi permite să includ mai multe elemente în același spațiu vizibil pe orice device, fără să fiu nevoit să scrolez pagina.

Selectare din listă de tip dropdown

Este adevărat că orice întrebare de tip dropdown list poate fi afișata ca și drag & drop. Totuși, cu ce vine în plus fată de drag & drop?

Pot grupa mai multe elemente într-un set de valori din aceeași paradigmă și pot folosi mai multe grupe de valori. În cazul de față valorile sunt antonime pentru a sublinia și întări alegerea corectă.

Întrebare de tip ordonare elemente pe verticală sau orizontală

Sunt informații care au un sens într-o anumită succesiune logică sau cronologică. Dacă deducția ordinii e la îndemâna oricui hai să provocăm cursantul să o găsească.

Menționăm și întrebările de sondare opinie

Ieșim din zona de gamificare și dorim să aflăm părerea cursantului pe o anumită temă.

Întrebare deschisă cu scop de sondare opinie

  • Dezavantaj întrebări deschise: cantitate mare de informație nestructurată.
  • Avantaj întrebări deschise: în informațiile primite poți primi perspective și idei la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Întrebări închise cu scop de sondare opinie – formular feedback

  • Avantaj întrebări închise cu scop de sondare opinie: răspunsurile se pot agrega în statistici ce îți pot revela tendințe.
  • Dezavantaj întrebări închise cu scop de sondare opinie: unii cursanți ar putea răspunde alegând valori random doar pentru a trece mai departe. Depinde de tine cum formulezi întrebările și cum promovezi o completare responsabilă.

Concluzie: Tu ești stăpânul informației!

Un editor de cursuri e-Learning îți oferă doar mijloacele de organizare a informației de ordin logic și vizual. Cu cât mai avansat editorul, cu atât mai surprinzătoare rezultatele tale. Nu lăsa limitările softului să diminueze impactul cursurilor tale.

Am generat toate quizurile de mai sus in Livresq. In ultimii 2 ani am transferat cât mai mult din experiența noastră înspre Livresq pentru a permite oricui să producă cursuri interactive.

Dacă activezi un trial, în numai două minute poți testa editorul în care am generat toate quizurile de mai sus. Vei mai descoperi:

  • mesajele de feedback în funcție de răspunsul ales,
  • număr de încercări,
  • barem de promovare,
  • resetare,
  • participare la scor,
  • păstrare răspunsuri,

și alte opțiuni.

Te invit să accesezi forma interactivă a acestui articol (click aici) creată cu ajutorul Livresq. Poți rezolva singur(ă) toate quizurile prezentate mai sus să vezi cum reacționează.

În cazul în care dorești să descoperi toate opțiunile posibile pe zona de quiz-uri și nu numai, mi-ar face plăcere să fac share sursei editabile în Livresq.

Provocarea pentru tine constă în a veni către noi cu o idee la care nu ne-am gândit gândit până acum… iar eu sunt convins că în 2-3 săptămâni o vom implementa în Livresq. 🙂