Cea mai mare cantitate de informație este preluată din mediu prin văz. Atunci când descoperă ceva nou, oamenii sunt atrași în mod involuntar de culori, privirea se îndreaptă spre ele, iar emoția transmisă de acestea este descifrată automat de creier, fără o judecată profundă.
Culorile ne influențează percepția, comportamentul, starea de spirit, gustul, mirosul, atracția sau respingerea lucrurilor din jur și asta pentru că ele se transformă într-un cod secret prin care mintea noastră înțelege lumea. Partea interesantă este că acest cod nu s-a schimbat în mii de ani și indiferent de vârstă, cultură sau gen, oamenii de pretutindeni vor avea aceleași reacții la anumite culori.
Psihologia culorilor a fost amplu studiată de-a lungul anilor, iar în prezent această „forță” este aplicată în mod constant în Marketing și Publicitate.
Sursa: pinterest.com
Totuși, în dezvoltarea cursurilor online ne folosim, la fel ca și în publicitate, de văz ca prim canal de preluare a informației, iar însemnătatea culorilor poate fi un detaliu la care nu te-ai gândit până acum, dar cu o forță uriașă, de care te poți folosi pentru 100% impact în cursurile pe care le dezvolți.
În continuare, vei descoperi câteva metode simple de a spori eficiența design-ului tău prin folosirea culorilor potrivite.
- CULORILE SPIJINĂ MESAJUL
Oamenii își amintesc mai rapid imaginile decât cuvintele. În plus, imaginile colorate sunt mult mai ușor reținute decât cele alb-negru. Culorile pot sprijini astfel reținerea mesajelor pe care dorești să le transmiți în curs. Dacă vei folosi un anumit fundal colorat pentru a transmite o anumită idee, cursanții vor asocia fundalul cu ideea și își vor aminti mai rapid informația pe baza culorii.
- CULORILE CRESC LIZIBILITATEA
Culoarea poate îmbunătăți claritatea și lizibilitatea textului cu până la 40% pentru că va face conceptele mai logice și va ajuta la formarea raționamentului și la memorarea acestuia. În plus, alegând o culoare contrastantă între text și fundal vei sprijini capacitatea ochilor de a descifra simbolurile (literele) pentru o parcurgere mai rapidă și mai ușoară.
Conform Branding Strategy Insider, cele mai lizibile dintre toate combinațiile de culori sunt negru pe galben și verde pe alb urmate de roșu pe alb.
- Negru pe alb este cel mai ușor de citit, pe hârtie și pe ecranele computerului.
- Culorile puternice (roșu, portocaliu și galben) sunt mai vizibile și tind să facă obiectele să pară mai mari și mai apropiate. Utilizatorul se va focusa mai ușor pe ele.
- Culorile mai slabe (violet, albastru și verde) sunt mai puțin vizibile și tind să facă obiectele să pară mai mici și mai departe. Utilizatorul se va focusa cu efort pe ele.
- CULORILE DIRECȚIONEAZĂ ATENȚIA
Culoarea te poate ajuta să reduci plictiseala și pasivitatea unui text. Dacă vei alege să subliniezi ideile principale cu roșu, șansele ca acestea să fie reținute de cursanți vor crește. Însă este nevoie de precauție, o folosire exagerată a acestei culori poate fi obositoare pentru privire, iar interesul pentru informație va scădea. Roșul sporește performanța pentru sarcinile ce au nevoie de atenție la detalii sau focusare pe task, însă nu este util dacă cursanții trebuie să se concentreze un timp îndelungat pe informație. În concluzie, folosește culoarea ROȘU cu măsură și doar pentru ideile cu adevărat importante.
- CULORILE AU SEMNIFICAȚIE PROPRIE
În mod inconștient, culorile sunt descifrate și au un înțeles aparte, pe care este bine să îl iei în considerare atunci când alegi să le folosești. În cultura autohtonă, roșu semnifică pericol sau importanță, negrul este negativ, albul indică puritatea, albastrul oferă liniște, iar verde prospețime, natură, viu, dar și creștere. Poți descoperi mai multe detalii în infograficul de mai jos.
Culorile calde stimulează – atunci când îți dorește să oferi un boost atenției cursantului poți alege din paleta de culori calde o nuanță potrivită.
atrage atenția asupra a ceea ce este IMPORTANT, sau asupra a ceea ce nu trebuie făcut niciodată- AVERTIZARE;
stimulează cursantul să facă un anumit lucru, previne plictisul în parcurgerea informației;
evidențiază puncte importante care trebuie reținute, stimulează activitatea mentală.
Culorile reci calmează – dacă dorești să ții cursantul angrenat în conținut pentru mai mult timp, ai nevoie de culori reci, care să sprijine menținerea atenției fără efort, un timp îndelungat.
susține ideile mai complexe ce au nevoie de explicații multiple;
este liniștitor pentru ochi, reprezintă echilibrul;
în combinație cu altă culoare rece, te ajută să transmiți ceea ce îți dorești.
La fel de important este să fii atent la modul în care combini culorile pentru a crea o paletă armonioasă pe întreg cursul. Dacă te simți liber și creativ și alegi culorile în funcție de preferințele personale, acest lucru nu va funcționa foarte bine, dacă nu respectă regulile de bază ale teoriei culorilor.
Roata culorilor este formată din șase culori de bază – roșu, galben, verde, albastru, portocaliu și violet – împreună cu mix-urile lor. Oricare două culori opuse între ele, oricare trei culori egal distanțate pentru a forma un triunghi și oricare patru culori care formează un dreptunghi vor fi armonioase.
Alegerea unei palete armonioase de culori va sprijini dezvoltarea unui curs ușor de parcurs și atractiv din punct de vedere vizual. În plus, în proiectarea eLearning, este de obicei cel mai bine să respecți o schemă care folosește maxim trei culori, deoarece acest lucru este suficient pentru a crea variație și interes vizual fără a fi copleșitor.
Dezvoltatorii ar trebui să respecte, de asemenea, regula 60-30-10 – în loc să folosească o cantitate egală pentru fiecare culoare, ar trebui să împartă utilizarea culorilor în procente diferite pentru fiecare culoare: 60% culoare rece, ușor de parcurs; 30% – culoare caldă pentru a crea diversitate și 10% – culoare caldă puternică pentru a evidenția punctele importante.
În concluzie, alegerea unei palete potrivite nu este o misiunea prea grea atunci când îți este clar ce urmărești și cunoști mesajele inconștiente pe care culorile le transmit. Pune în aplicare aceste reguli simple la următorul curs și observă singur impactul!
Sursa foto: freepik.com