Faci cursuri e-learning? Obligatoriu să fie SCORM.

0
24

Cursurile e-Learning au devenit ceva obișnuit în lumea corporatistă modernă. Multe companii folosesc o formă de eLearning pentru a-și instrui angajații pe diverse subiecte, de la prevenirea hărțuirii sexuale până la principii de contabilitate. Deși există multe modalități diferite de a livra conținut eLearning, una dintre cele mai populare metode este prin intermediul modelului SCORM (Sharable Content Object Reference Model). Dar ce este SCORM și de ce este atât de popular? În acest ghid, vom încerca să răspundem la aceste întrebări.


Ce este SCORM? 

Pe scurt, SCORM este un set de standarde tehnice care definesc modul în care conținutul eLearning și sistemele de gestionare a învățării (LMS) interacționează între ele. SCORM a fost dezvoltat inițial de către Departamentul de Apărare al SUA pentru a standardiza modul în care conținutul de formare militară era livrat prin intermediul diferitelor LMS-uri. De la înființare, SCORM a fost adoptat atât de sectorul public, cât și de cel privat, ca o modalitate de a se asigura că cursurile de eLearning pot fi accesate și finalizate de angajați care utilizează orice LMS compatibil.


Cum funcționează SCORM?

SCORM funcționează prin împachetarea (arhive speciale .zip) conținutului eLearning în „module” care pot fi încărcate într-un LMS. Odată ce conținutul a fost dezvoltat, angajații pot accesa și finaliza modulele folosind orice LMS compatibil. În plus, deoarece SCORM este un standard tehnic, acesta permite LMS-urilor să urmărească progresul și rezultatele angajaților în diferite tipuri de cursuri. Aceste date pot fi apoi folosite de directorii de resurse umane și de formatori pentru a evalua înțelegerea de către angajați a materialului de curs și pentru a identifica domeniile în care ar putea fi necesară o formare suplimentară.


De ce este SCORM atât de popular? 

Există mai multe motive pentru care SCORM a devenit standardul de facto pentru livrarea cursurilor e-Learning. În primul rând, așa cum am menționat mai devreme, SCORM permite companiilor să livreze conținut eLearning folosind orice LMS compatibil. Acest lucru le oferă companiilor flexibilitatea de a schimba LMS-urile fără a fi nevoite să redezvolte de la zero toate cursurile eLearning existente. În plus, deoarece SCORM este un standard tehnic, acesta asigură că cursurile dezvoltate de diferiți furnizori vor funcționa corect atunci când sunt încărcate într-un LMS. Acest lucru elimină necesitatea ca societățile să angajeze furnizori separați pentru a dezvolta cursuri special pentru LMS-urile lor, ceea ce poate economisi timp și bani.
În concluzie, SCORM este o modalitate populară de a furniza conținut eLearning, deoarece este flexibil, interoperabil și măsurabil. Folosind SCORM, nu veți deveni captiv în sistemul LMS pe care îl folosiți. Acest lucru înseamnă că veți putea lua conținutul (SCORM) dezvoltat acum 3 ani să zicem și să îl mutați fără probleme pe noul LMS. 

Dacă firma dumneavoastră se gândește să dezvolte sau să achiziționeze cursuri e-Learning, asigurați-vă că acestea sunt livrate prin SCORM, astfel încât să puteți beneficia de toate aceste avantaje!