EURODIDAWEB, o noua oportunitate de formare continua Comenius

0
39

Comenius, unul dintre Programele de Învățare pe Tot Parcursul Vieții (www.llp-ro.ro), oferă cadrelor didactice oportunități de formare continuă dintre cele mai diverse. Beneficiara unui astfel de grant este Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamț. În perioada 4-8 iulie 2011, s-a desfășurat în Roma, Italia, programul de formare Eurodidaweb – Pedagogical Use of Internet and Multimedia Tools (IT-2011-646-007), organizat de F.C. Europaclub, reprezentat de prof. Alberto Piagliacelli.

Cursul Eurodidaweb – Pedagogical Use of Internet and Multimedia Tools s-a derulat la Universitatea Sapienza, laboratorul de Informatică LIDS – Roma, și la Școala SMS Piranesi” și a avut ca formator pe prof. Stefano Lariccia. Pe parcursul a cinci zile, cei zece participanți – 5 din România și 5 din Spania – au aflat informații noi despre istoria și evoluția aplicațiilor web, selectarea și utilizarea instrumentelor software și hardware potrivite pentru crearea unor pagini web. Agenda programului de formare a inclus: organizarea unei sesiuni în cadrul căreia participanții și-au prezentat și promovat țara, instituția reprezentată, precum și statutul profesional; prelegeri despre Web-learning; compararea Web-earning e-learning; utilizarea platformei Plone (http://en.wikipedia.org/wiki/Plone_(software)); compararea platformei Plone (http://plone.org/) cu Moodle; feedback permanent; evaluarea; înmânarea certificatelor. Cursul a fost organizat în două module, unul teoretic și unul practic, ambele având loc în fiecare din cele cinci zile consecutiv.

Primul modul a avut ca temă: istoria și evoluția aplicațiilor web și a avut următoarele obiective: a) alegerea tehnologiei potrivite: metode vechi și/ sau noi; limbaje vechi și noi; b) organizarea infrastructurii unui server, selectarea și utilizarea instrumentelor hardware și software potrivite pentru crearea unor pagini web; utilizarea elementelor hipermedia. Cel de-al doilea modul a implicat punerea în practică a teoriei și a avut ca obiective: a) folosirea metodelor, limbajelor și instrumentelor pentru a crea o pagină web; b) administrarea documentelor; c) organizarea și administrarea profilelor utilizatorilor, drepturile utilizatorilor, d) oferirea de feedback utilizatorilor.
O serie de instrumente utile se pot găsi accesând: http://lastpass.com/; http://www.cmsmatrix.org/; http://www.xmarks.com/; http://ocw.mit.edu/index.htm.  Participanţii au primit, de asemenea, câte un Certificat de Mobilitate Europass. Limba de desfășurare a cursului a fost engleza,alte limbi utilizate fiind franceza, italiana și spaniola. Participanții vor beneficia de tutorat încă șase luni de la finalizarea cursului.
Impresii pot fi vizualizate accesând http://www.youtube.com/watch?v=F78GYwbger4. Organizatorii s-au străduit să ofere și un program cultural. Cina de bun rămas a avut loc la un punct macrobiotic, unde am putut afla noutăți despre alimentația sănătoasă. Punctul macrobiotic e o idee a lui Mario Pianesi, care a fondat asociația în 1980.
Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieţi și din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul „Schema de susținere complementară a mobilității europene a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar beneficiare ale Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții (Lifelong Learning)”. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.