Programul Euro 200, prin care copiii din familiile cu venituri mici puteau primi câte 200 de euro de la stat pentru a-şi cumpăra propriul computer, merge mai departe. Însă condiţiile pentru a obţine finanţarea sunt puţin mai dificile, singurii elevi care vor putea intra în program fiind cei care au note mari şi nu trag chiulul de la ore.
Aşa a decis executivul, care a ajuns la concluzia că, din 2004, de la debutul programului, mulţi pă rinţi au declarat în fals că nu au niciun venit doar pentru a obţine banii. Urmarea: cei care vor depune de acum cererile, vor fi nevoiţi să adauge la dosar mai multe documente şi apoi vor fi vizaţi şi de câte o anchetă socială. Pe de altă parte, chiar dacă părinţii nu au venituri "zero", aşa cum se cerea până acum, autorităţile sunt dispuse să-i ajute pe cei mici dacă aceştia dovedesc că-şi dau toată silinţa la şcoală.
"Ideea principală a fost, de fapt, calitatea e du caţiei. Am introdus aceste criterii, frecvenţa şcolară şi situaţia la învăţătură, tocmai pentru a ne asigura că aceşti copii au o mai bună pregătire. A fost ca o garanţie a faptului că ei învaţă sau… măcar asta să-i motiveze", a explicat Melania Mandas Vergu, consilier al ministrului educaţiei Daniel Funeriu.
Un singur computer pentru toată familia
Există însă nenumărate cazuri în care micuţii care aplică pentru program merită din plin computerele, deoarece vin la şcoală şi se străduiesc chiar mai mult decât colegii lor care provin din familii înstărite. E şi cazul a şapte elevi ai Şcolii Generale nr. 13 din Capitală – unitatea de învăţământ cu cel mai mare număr de copii înscrişi în program dintre toate cele câteva sute care funcţionează în Bucureşti.
"Dacă ar aplica mâine, ar primi voucherele şi după noile criterii. Învaţă bine toţi. Sunt interesaţi de şcoală. (…) E drept că am avut şi cazuri de dosare respinse chiar de noi, pentru că unii părinţi au tendinţa de a declara în faţa notarului venituri mai mici decât obţin în realitate. Dar, chiar şi-aşa, avem copii sărăcuţi, mulţi de etnie romă, cu mame casnice şi taţi care muncesc sporadic", explică directorul şcolii, Camelia Dumitrache.
Pentru nici unul dintre elevii de aici, nu e un secret că cei şapte colegi ai lor au o situaţie financiară proastă. "Îmi place şi să scriu, şi să ne jucăm. Am mai lucrat înainte pe calculator la şcoală sau la un văr al meu. Prima dată, am scris un rezumat la română", spune Beniamin, un ţânc de clasa a V-a, cu ochii mari şi albaştri, declarat de doamna directoare "premiant".
Computerul – achiziţionat cu ajutor de la stat – e de fapt un bun comun pentru toţi copiii din familia lui Beniamin. Are şase fraţi, iar mama lui e din nou însărcinată, "trebuie să nască a – cum, în martie", după cum explică băieţelul. El e cel mai mare dintre ei şi şi-a luat deja în serios rolul de a-i "dăscăli" pe frăţiorii mai mici într-ale computerului.
Calculatoarele le sunt de mare ajutor nu doar lui Beniamin şi fraţilor săi, ci şi celorlaţi copii de la Şcoala nr. 13, care au fost admişi până acum în program, dacă vor să meargă mai departe, la liceu. Asta, pentru că la şcoală nu fac nicio oră de informatică. Motivul: nici un dascăl nu s-a înscris pe un post la această disciplină, iar în situaţii similare se află multe şcoli din ţară.
PROCEDURĂ
De azi, mai multe documente
Deoarece programul Euro 200 are o metodologie mai complicată, părinţii care vor să obţină ajutoarele de la stat pentru a le putea cumpăra celor mici un com puter vor trebui să depună cererile, începând de azi, la şcolile unde studiază copiii.
- Dosarele trebuie să conţină şi câte o adeverinţă cu media generală sau – dacă este vorba despre elevi ai claselor din învăţământul primar – cu calificativele obţinute de cei mici în anul şcolar anterior.
- În plus, e nevoie şi de o adeverinţă în care învăţătorul sau dirigintele să "contorizeze" numărul de absenţe nemotivate, adunate de copil în anul şcolar 2008-2009. Fiecare familie înscrisă nu trebuie să adune venituri lunare mai mari de 150 de lei.
- În cazul în care familiile a doi elevi au venituri egale, cei mici vor fi "departajaţi" prin media generală şi numărul de absenţe.
- Următoarea "etapă" către obţinerea voucherului de 200 de euro este realizarea unor anchete sociale – ce ar urma să se deruleze de azi şi până pe 10 aprilie -, urmând ca cei care au depus dosarele să afle, pe 2 mai, de pe site-ul Ministerului Educaţiei, dacă acestea le-au fost avizate.
Voucherele pe baza cărora computerele vor putea fi cumpărate din magazine se vor distribui în perioada 24 mai-31 iulie.
"Am introdus aceste două criterii, frecvenţa şcolară şi situaţia la învăţătură, pentru a ne asigura că aceşti copii au o mai bună pregătire."
MELANIA MANDAS VERGU, consilier al ministrului educaţiei
Sursa: Evenimentul Zilei (evz.ro)