Modalitatile clasice de predare devin mai eficiente, iar parintii sunt implicati direct in educatia propriilor copii.
Elevii invata mai usor folosind resursa educationala portal.moisil.ro
Recent, la Liceul bucurestean "Grigore Moisil", a avut loc lansarea oficiala a primului portal educational din Romania de tip "Learning Gateway" – "portal.moisil.ro" – o resursa didactica la indemana profesorilor elevilor si parintilor.
Proiectul "portal.moisil.ro" s-a materializat din dorinta de a ii implica pe tineri in procesul educational starnindu-le curiozitatea si entuziasmul de a descoperi lucruri noi si interesante cu ajutorul tehnologiilor moderne. Portalul ii motiveaza pe elevi sa acceseze resursele de invatare atat din scoala, cat si din afara acesteia. Parintii au si ei acces la informatie, putand astfel sa le fie alaturi copiilor in procesul de invatare.
Peste 95% din totalul de 770 de elevi ai liceului, majoritatea parintilor acestora, majoritatea profesorilor liceului, reprezentanti ai comunitatii locale, ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si ai Inspectoratului Scolar al Sectorului precum si un inspector general din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii s-au implicat in proiect inca de la debutul acestuia.
Proiectul a fost gandit ca o modalitate inovativa de a ii implica pe membrii comunitatii locale in procesul de invatamant, portalul reprezentand o importanta sursa de date disponibile online, care ofera tuturor celor interesati de fenomenul educational informatii pertinente, corecte si actualizate in timp real. Unul dintre beneficiile majore ale acestui proiect urmareste eficientizarea procesului educational prin accentuarea importantei invatarii colaborative.
La lansare, au fost prezentate prin intermediul portalului demonstratii practice a ceea ce inseamna comunitate educationala virtuala: utilizarea de resurse educationale on-line intre profesor si elev, experimente de laborator interdisciplinare, proiecte on-line, aplicatia „Catalog Virtual”.
"Portalul "Learning Gateway" reprezinta un mediu de comunicare si diseminare a informatiei precum si unul de stocare a materialelor didactice necesare procesului educational. Actorii educationali utilizeaza solutiile informatice in functie de rolul pe care il au. Toti elevii liceului au cel putin un proiect publicat pe sectiunea My site si utilizeaza portalul in proiecte colaborative. 75% din profesori utilizeaza atat lectiile AeL, cat si celelalte facilitati ale portalului, cum ar fi: publicarea online a temelor si proiectelor date elevilor, diseminarea intre colegi a documentelor didactice. Participarea parintilor la sedintele cu parintii s-a imbunatatit simtitor, datorita anunturilor citite direct de pe portal", a declarat Ioana Neacsu, director al Liceului "Grigore Moisil".
"Portalul Moisil" permite un grad sporit de interactivitate si comunicare crescute, atat intre profesori, elevi si parinti cat si in randul elevilor, creandu-se premisele unei modalitati moderne de a invata, mult mai deschisa, flexibila si accesibila. Se eficientizeaza de asemenea si modalitatile clasice de predare, acestea devenind mai eficiente, iar parintii sunt implicati direct in educatia propriilor copii.
"Este o placere sa dezvoltam parteneriatul public privat cu Liceul Grigore Moisil, din Bucuresti. Prin adoptarea portalului in activitatile scolare, liceul a demonstrat ca este promotorul ecosistemului educational in Romania. Comunitatea de profesori, elevi, parinti si managementul liceului Moisil a creat impreuna un extraordinar cadru de colaborare si comunicare pentru educatia secolului XXI.", sustine Sanda Foamete, senior Manager de Programe Educationale, Microsoft Romania.
Procesul didactic este imbunatatit prin utilizarea solutiei AeL dezvoltata de SIVECO Romania, ce se integreaza perfect cu portalul Microsoft Learning Gateway si resursele acestuia. Platforma AeL permite profesorilor sa se implice in realizarea de continut educational – lectii interactive, specifice derularii activitatilor didactice. Solutia de eLearning AeL include de asemenea si aplicatia "Catalog virtual" ce permite publicarea prin intermediul portalului a notelor elevilor. Astfel, parintii pot accesa portalul si afla in timp real notele pe care le obtin copiii lor.
"Educatia ramane un reper important pentru sistemul de valori al Romaniei de azi. Alaturi de partenerii nostri am dezvoltat acest proiect din dorinta de a ii atrage pe elevi in aventura cunoasterii, a carei finalitate o reprezinta asimilarea informatiilor utile intr-un mod nou si placut", a declarat Radu Jugureanu, AeL eContent Department Manager, SIVECO Romania.
Lumea tehnologiilor educationale este intr-o continua schimbare si adaptare la nevoile elevilor si este evident faptul ca tinerii socializeaza mai bine in maniera virtuala a Internetului decat in cadrul scolii. Scoala de tip clasic nu ii mai atrage pe elevi, in principal datorita metodelor de predare neperformante, de aceea dorinta tinerilor de a folosi noile tehnologii informationale trebuie canalizata spre obtinerea de beneficii educationale.
Crearea comunitatilor educationale este o componenta esentiala a reformei sistemului de invatamant din Romania si constituie o etapa necesara, pe care au inceput deja sa se construiasca bazele unei autentice societati a cunoasterii, competitiva la nivel european. Proiectul "Portal Moisil" reprezinta un exemplu de succes al modului in care un parteneriat public privat isi dovedeste viabilitatea si utilitatea pentru societatea romaneasca.
Despre Liceul Grigore Moisil, Bucuresti
Liceul Teoretic Grigore Moisil a fost infiintat in anul 1967, iar la ora actuala numara 770 de elevi si un numar de 52 cadre didactice.
In liceu se desfasoara de cativa ani o sustinuta activitate ce vizeaza integrarea noilor tehnologii informationale si comunicationale in procesul didactic, in cadrul disciplinelor curriculare obligatorii si a celor la decizia scolii.
Incepand din anul scolar 2007 – 2008 derulam proiectul portal.moisil.ro, printr-un program de Granturi pentru Dezvoltare Scolara, finantat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, in cadrul unui parteneriat public privat.
Persoana de contact
Ioana Neacsu, Director
Despre Programul Microsoft Parteneri Pentru Educatie
Programul Microsoft Parteneri pentru Educatie este componenta romaneasca a programului global Partners in Learning. Programul porneste de la viziunea Microsoft pentru educatie: o lume in care exista comunitati educationale virtuale. Aceste comunitati sunt formate de oameni, care comunica, invata si se dezvolta cultural sau profesional prin intermediul tehnologiei informatei si comunicatiilor (TIC).
Parteneri pentru Educatie este dublul angajament al companiei Microsoft de a spori calitatea educatiei si de a oferi cai alternative catre un progres economic. Printr-un parteneriat cu guverne si scoli din toata lumea, programul isi propune sa integreze tehnologia in activitatile zilnice de predare, invatare si cercetare. Componentele de baza ale programului permit cadrelor didactice sa imbine tehnologia cu procesul de invatare si ii ajuta pe elevi sa-si atinga obiectivele stabilite in procesul educational. Aceste componente sunt:
– Scoli inovative
– Profesori Inovativi
– Elevi Inovativi
Persoana de contact
Sanda Foamete
Despre SIVECO Romania
Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa Centrala si de Est, din Uniunea Europeana, spatiul Comunitatii Statelor Independente, in Orientul Mijlociu si Apropiat, in nordul Africii. Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, Document Management, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness, atat pentru piata locala, cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.
In prezent, solutiile SIVECO sunt utilizate de catre beneficiari internationali din 35 de tari. 550 dintre acesti beneficiari sunt localizati in Romania si includ atat institutii publice importante cat si companii private de referinta – OMV PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries etc.
SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 in lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care il efectueaza si dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume (Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc). Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP) si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei – EITA si Information Society Technologies Advisory Group – ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).
Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.advancedElearning.com.
Persoana de contact
Anca Crahmaliuc, Marketing & Communication Manager