Editarea textului, realizarea prezentărilor şi calcul tabelar cu programe gratuite

  0
  10

  Edităm documentele necesare zi de zi la şcoală sau la serviciu, pe un calculator care are deja o licenţă Office. Ce facem însă când trebuie să edităm asemenea documente acasă, ori când firmele vor înţelege că pot realiza acelaşi lucru cu un program gratuit?

  Suntem obişnuiţi sǎ editǎm documentele text şi cele tabelare la şcoalǎ, pe un calculator cu licenţă de Office. Ce facem însǎ când trebuie sǎ editǎm asemenea documente acasǎ, ori când firmele vor înţelege cǎ pot realiza acelaşi lucru cu un program gratuit şi vor începe sǎ caute utilizatori care deja stǎpânesc acel program ?

  Dar mai ales cum ne educǎm elevii? În spiritul pirateriei sau îi îndrumǎm în a învǎţa sǎ foloseascǎ soluţii legale? Dacǎ aceste soluţii sunt şi gratuite, iar performanţele sunt apropiate sau uneori le depǎşesc pe cele ale softurilor plǎtite, alegerea este mult mai usoarǎ. Sǎ nu fim greşit înteleşi: nu îndemnăm la a nu cumpǎra produse licenţiate, dimpotrivǎ, este o soluţie foarte bunǎ. Doar îi îndemnăm pe aceia al cǎror buget nu prevede (sau nu permite) alocarea sumelor importante pentru softuri, sǎ apeleze la o soluţie gratuitǎ. Din pǎcate, acestea sunt extrem de multe şi… slabe. Gǎsirea unei soluţii gratuite viabile a devenit o provocare în sine, navigarea prin sutele si miile de oferte sau/ şi manuale de utilizare, help-uri, tutoriale, este o sarcinǎ grea, dar şi mai grea este sarcina de a testa softul, performanţele şi, mai ales, stabilitatea programului respectiv.

  În curând se va pune mai serios problema licenţelor de calculator şi în România – de aceea, materialele pe care vi le prezentăm ca model sunt realizate cu programe gratuite, foarte asemǎnǎtoare cu editorul de texte Word, editorul de calcul tabelar Excel, editorul de prezentǎri Power Point din suita Office. Aceste programe gratuite salveazǎ fişiere inclusiv în formatul word, cu extensia *.doc şi chiar au unele caracteristici în plus fatǎ de editorul de texte Word.

  Lecţiile Video se adreseazǎ atât începǎtorilor, cǎrora le oferǎ noţiuni de bazǎ prin exemple simple, directe, descǎrcate de balast teoretic, dar şi utilizatorilor avansaţi, cǎrora li se aratǎ posibilitǎţi de editare complexe.

  Veţi învǎţa, în cele 80 de exemple Video (2 CD-uri), despre editarea de text, apoi despre foile de calcul tip excel, calcule si formule de calcul, exemple tip Excel utile la catedrǎ şi nu numai (rapoarte pentru examene de bacalaureat), şi în final prezentǎri tip Power Point, desene 2d sau 3d, pachete de date interactive, în care avem posibilitatea de a realiza structuri de documente, astfel încât modificǎrile aduse unuia din documente se vor reflecta în interiorul altui document, vom putea insera un document de tip Excel într-un document Word, vom construi prezentǎri profesionale pentru un auditoriu avizat, vom trece în revistǎ câteva principii grafice, estetice, ergonomice, urmând ca noţiuni avansate de ergonomie şi garfică sǎ fie detaliate în materiale ulterioare…

  Detalii: www.softedu.eu
  (http://www.softedu.eu/word/word.htm)

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.