20 de cadre didactice participă în acest an şcolar într-o cercetare sociopsihopedagogică naţională privind aplicarea e-learning la clasele I şi grupa pregătitoare. Creative Media & Art Constanţa a lansat această cercetare despre un manual auxiliar plin de viaţă şi culoare, care atrage micii elevi în descifrarea tainelor scris-cititului, cu ajutorul prietenului lor, calculatorul. O altă noutate este că părinţii pot achiziţiona în acest an e-abecedarul personalizat pentru copilul lor.
La începutul acestui an şcolar, Creative Media & Art Constanţa a lansat o provocare pe plan naţional pentru cadrele didactice. Acestea au fost invitate să participe, împreună cu elevii lor, într-o cercetare privind utilizarea unui e-abecedar. 20 de institutori, învăţătoare şi educatoare din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Dolj, Braşov, Prahova, Teleorman, Ialomiţa şi Constanţa lucrează deja cu acest manual auxiliar, utilizând momente de captare a atenţiei, de recapitulare sau teme pentru acasă. Cartea "Strategii didactice intuitive în alfabetizare", care va apărea în vara 2007, va consemna experienţa lor.
În construirea e-abecedarului, au fost luate în considerare:
- predilecţia generaţiei actuale de copii de a îşi utiliza cu predominanţă emisfera dreaptă a creierului – adica intuiţia, creativitatea şi empatia;
- tendinţa generală de a utiliza noile tehnologii în procesul de predare-învăţare;
- orientarea spre activităţi constructive şi educative a tendinţei copiilor de a-şi petrece o mare parte a timpului în faţa calculatorului;
- utilizarea markerilor acustici şi vizuali utilizaţi în construirea jocurilor pe calculator în scop educativ;
- utilizarea culorilor, sunetelor, graficii şi animaţiei pentru asocierea unor simboluri cu sunetele cunoscute, lăsând copilul să intuiască mai mult decât să memoreze mecanic în procesul de învăţare;
- intrarea în lumea simbolurilor scrise prin vocale;
- oferirea învăţătorilor şi elevilor a posibilităţii de a-şi utiliza capacitatea creatoare şi inteligenţa emoţională.
E-abecedarul a fost creat pe baza experienţei de predare a scris-cititului a doamnei inst. Adina Tulbure, temele muzicale au fost compuse de Aramis Drenga, iar vocea copilului a fost interpretată de Ramon Drenga.
Observând că e-abecedarul a captat atenţia copiilor foarte mici şi copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), s-a născut ideea lansării unei cercetări privind aplicabilitatea lui, precum şi împărtăşirea rezultatelor cercetării într-o publicaţie.
Proiectul "Strategii Didactice Intuitive" (SDI) a fost lansat în luna octombrie 2006 şi cuprinde:
- e-abecedarul;
- cercetarea sociopsihopedagogică;
- cursuri de formare a cadrelor didactice în metode intuitive, interactive şi inovative de predare şi stimularea cadrelor didactice de a-şi construi propriile suporturi de curs de tip e-learning; cursuri de informare a părinţilor asupra etapelor de dezvoltare ale copilului, a problemelor de asimilare a scris-cititului şi a soluţiilor ce pot fi luate în considerare, a importanţei stimulării şi susţinerii creativităţii copiilor lor.
Creative Media & Art consideră că e-abecedarul va fi acreditat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării ca manual auxiliar şi, începând cu anul şcolar 2007-2008, va putea fi achiziţionat ca orice alt manual, din librării.
Site-ul deschis pentru acest proiect educaţional este www.abecedar.com, iar participanţii pot fi întâlniţi pe forumul acestui site.