e-abecedar, primii paşi în e-learning

Data:

20 de cadre didactice participă în acest an şcolar într-o cercetare sociopsihopedagogică naţională privind aplicarea e-learning la clasele I şi grupa pregătitoare. Creative Media & Art Constanţa a lansat această cercetare despre un manual auxiliar plin de viaţă şi culoare, care atrage micii elevi în descifrarea tainelor scris-cititului, cu ajutorul prietenului lor, calculatorul. O altă noutate este că părinţii pot achiziţiona în acest an e-abecedarul personalizat pentru copilul lor.

La începutul acestui an şcolar, Creative Media & Art Constanţa a lansat o provocare pe plan naţional pentru cadrele didactice. Acestea au fost invitate să participe, împreună cu elevii lor, într-o cercetare privind utilizarea unui e-abecedar. 20 de institutori, învăţătoare şi educatoare din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Dolj, Braşov, Prahova, Teleorman, Ialomiţa şi Constanţa lucrează deja cu acest manual auxiliar, utilizând momente de captare a atenţiei, de recapitulare sau teme pentru acasă. Cartea "Strategii didactice intuitive în alfabetizare", care va apărea în vara 2007, va consemna experienţa lor.
 
În construirea e-abecedarului, au fost luate în considerare:

  1. predilecţia generaţiei actuale de copii de a îşi utiliza cu predominanţă emisfera dreaptă a creierului – adica intuiţia, creativitatea şi empatia;
  2. tendinţa generală de a utiliza noile tehnologii în procesul de predare-învăţare;
  3. orientarea spre activităţi constructive şi educative a tendinţei copiilor de a-şi petrece o mare parte a timpului în faţa calculatorului;
  4. utilizarea markerilor acustici şi vizuali utilizaţi în construirea jocurilor pe calculator în scop educativ;
  5. utilizarea culorilor, sunetelor, graficii şi animaţiei pentru asocierea unor simboluri cu sunetele cunoscute, lăsând copilul să intuiască mai mult decât să memoreze mecanic în procesul de învăţare;
  6. intrarea în lumea simbolurilor scrise prin vocale;
  7. oferirea învăţătorilor şi elevilor a posibilităţii de a-şi utiliza capacitatea creatoare şi inteligenţa emoţională.

E-abecedarul a fost creat pe baza experienţei de predare a scris-cititului a doamnei inst. Adina Tulbure, temele muzicale au fost compuse de Aramis Drenga, iar vocea copilului a fost interpretată de Ramon Drenga.

Observând că e-abecedarul a captat atenţia copiilor foarte mici şi copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), s-a născut ideea lansării unei cercetări privind aplicabilitatea lui, precum şi împărtăşirea rezultatelor cercetării într-o publicaţie.

Proiectul "Strategii Didactice Intuitive" (SDI) a fost lansat în luna octombrie 2006 şi cuprinde:

  • e-abecedarul;
  • cercetarea sociopsihopedagogică;
  • cursuri de formare a cadrelor didactice în metode intuitive, interactive şi inovative de predare şi stimularea cadrelor didactice de a-şi construi propriile suporturi de curs de tip e-learning; cursuri de informare a părinţilor asupra etapelor de dezvoltare ale copilului, a problemelor de asimilare a scris-cititului şi a soluţiilor ce pot fi luate în considerare, a importanţei stimulării şi susţinerii creativităţii copiilor lor.

Creative Media & Art consideră că e-abecedarul va fi acreditat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării ca manual auxiliar şi, începând cu anul şcolar 2007-2008, va putea fi achiziţionat ca orice alt manual, din librării.

Site-ul deschis pentru acest proiect educaţional este www.abecedar.com, iar participanţii pot fi întâlniţi pe forumul acestui site.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Similare
Related

Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri – ADR

ASCENDIA, lider de consorțiu, împreună cu ECDL, Universitatea Ioan...

Cursuri gratuite de securitate cibernetică pentru elevi, adulți și antreprenori în cadrul proiectului național #SigurantaOnline

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (D.N.S.C.), Asociația...

Tutorial de înscriere în campania „Protecție prin educație: Securitate digitală” – Ediția 2

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația...