Curation – conceptul care aduce o nouă dimensiune utilizării social media în educaţia secolului XXI

0
6

Am ales să scriu despre Curation deoarece este socotit ”the new big thing” din educaţia secolului XXI, arta de a cauta, selecta, organiza, împartăşi informaţia referitoare la un anumit domeniu. Rolul curatorului web este de a căuta online informaţia referitoare la un anumit domeniu, să o selecteze, filtreze, organizeze, prezinte şi împărtăşească într-un mod unic. În cele ce urmează, voi descrie top 10 instrumente curation, pe care le utilizez zilnic şi care vor aduce cu siguranţă o nouă dimensiune utilizării social media în educaţie oferind poarta spre cunoaştere profesorilor şi elevilor din întreaga lume.

Cu următorul articol am cîştigat un Ipad în competiţia globală  eFront Learning deoarece acesta a fost   partajat de mai mult de 450 de ori şi a avut mai multe comentarii http://lucianesocialmediacuratorineducatie.blogspot.ro/2013/02/lucianecurator-este-fericitul.html În următorul articol pe care îl voi posta aici voi descrie 10 aplicaţii social media curation pe care le utilizez în tehnologia mLearning folosind Ipadul.

1. Glogster Edu este instrumentul meu social media curation favorit prin intermediul căruia putem  realiza prezentări online gratuite deosebite şi sunt mîndru să fiu primul ambasador din România selectat ambasador GlogsterEDU . Acest instrument educaţional deschide poarta spre cunoaştere pentru elevi deoarece valorifică creativitatea şi inovaţia copiilor .  GlogsterEdu permite ca educatorii şi elevii să utilizeze noile tehnologii pentru a crea Gloguri – postere mutimedia online utilizând texte, fotogafii, videoclipuri, sunete, grafice,  desene, ataşamente de date şi mult mai multe.

2. Scoop.it permite profesioniştilor şi profesorilor să-şi împărtăşească ideile importante cu publicul potrivit oferindu-ne posibilitatea de a crea şi a menţine o prezenţă Web semnificativă, o componentă esenţială pentru succesul proiectelor,  afacerii lor şi a carierei. Scoop.it ne permite să împărtăşim idei care contează într-un  web strălucit prin crearea de magazine online grupate în  topice cu pagini deosebit.  Fiecare dintre noi  poate să colecteze conţinut relevant şi să adaugă o perspectivă proprie pentru a atrage un public pasionat de topicul său . Indiferent dacă sunteţi un profesionist sau educator, reprezentând o afacere sau non-profit, Scoop.it vă va ajuta eficient în a construi în mod eficient o prezenţă on-line.  Când postaţi pe pagina dumneavoastră, puteţi partaja cu uşurinţă cu reţeaua personală de învăţare pe twitter, facebook sau pinterest.

3. Learnist este ultimul instrument de social media curation pentru educaţie, încă în beta care te ajută  a partaja informaţia cu prietenii . Utilizând Learnist este super uşor a împărtăşi ceea ce ştii, indicând spre resurse web existente şi în acelaşi timp a învăţa lucruri noi . Puteţi folosi linkuri, clipuri video, bloguri, cărţi, documente, imagini, orice pentru a explica modul în care să învăţaţi ceva nou.

4.Pinterest este instrumentul social media curation numărul 1 la nivel global în 2012 . Acest instrument ne lasă să organizăm şi partajăm lucrurile frumoase pe care le găsim pe web împărtăşind imagini cu PLN ( reţeaua noastră personală de învăţare ) . Profesorii utilizează pinboarduri pentru a-şi coordona proiectele, iar alţi oameni le folosesc pentru a-şi planifica nunta, decora casele şi organiza reţetele favorite . Cel mai bun lucru dintre toate este că poţi căuta printre pinboarduri . Acesta este un mod  distractiv de a descoperi lucruri noi şi de a fi inspirat de oameni care împărtăşesc aceleaşi interese ca şi tine. Nu trebuie să uiţi că poţi partaja pe pinterest doar dacă ai în link imagini.

5 .Mentormob este un instrument social media curation care face învăţarea online gratis şi accesibilă tuturor. O listă de învăţare Mentormob poate atinge milioane de vizualizări . Este un proces facil şi gratis să realizaţi şi editaţi listele de învăţare. Prin intermediul acestui instrument nu doar arăţi lumii ce ştii tu să faci, dar în acelaşi timp iţi deshizi poarta spre cunoaştere descoperind oameni care împărtășesc interesele tale , astfel încât acestea vă pot ajuta să le îmbunătățiți prin adăugarea și editarea Listelor de Învăţare . Fiecare Listă de Învăţare poate fi evaluată, aducând cele mai bune moduri de a invata la partea de sus a paginii . Realizînd şi editînd Liste de Învăţare ni se deschide poarta spre cunoaştere pentru a fi capabil a împărtăși interesele noastre și a obține feedback de la cei care împărtășesc aceleaşi pasiuni ca şi noi .În cele din urmă, putem obține o organizare reală atunci când învățarea este on-line, deoarece la urma urmei, nu este responsabilitatea internetului să facă învăţarea gratis şi accesibilă în întreaga lume,aşa că totul depinde de noi cum ne organizăm on-line.

6. Mightybell este un instrument social media curation cu ajutorul căruia să-ţi creezi o PLN gratuită. Este vorba despre instrumentul care revarsă pasiune și culoare în viața ta de zi cu zi. Prea des, ne petrecem timpul pe ceea ce avem de făcut, nu ceea ce vrem să facem. Am pierdut abilitatea de a urmări ceea ce ne face curiosi, în favoarea de a alege ceea ce ne face mai efficienţi .Cu ajutorul Mightybell, puteți păși într-o lume de curiozitate și întîmplare. Prin a crea spațiu pentru idei, interese și aventuri cu prietenii, îmbrățișând posibilitatea de a crea o viata mai colorat. Fiecare spațiu Mightybell are o poveste pe care o puteti impartasi cu oameni de aceeaşi mentalitate la fel de mult după cum doriți. Aveți posibilitatea să partajați: o intrebare, un articol, un link, un videoclip sau o fotografie despre ceva care vă interesează deoarece aceasta este tot ce ai nevoie pentru a începe un spațiu Mightybell. La urma urmei, nu stii niciodata cand vei descoperi pasiunea ta viitoare.

7. Springpad pentru a salva, partaja și de a acționa asupra a ceea ce este important pentru tine si pentru prietenii tai. Cu noul Springpad îţi inviţi mai uşor prietenii să relizaţi online, în colaborare notebook-uri minunate împreună online. Acum aveți posibilitatea să tastați doar în informațiile pe care doriți să le salvați și să facă Springpad restul. Încercați să tastați într-o sarcină pe care doriți să vă amintiți, un eveniment pe care doriți să salvați, un film vrei sa vezi, sau de un produs pe care doriți să cumpere. Este atât de simplu!

8.  SymbalooEdu este un instrument social media gratuit pentru educaţie,o  resursă  importantă pentru dascăli .Cu SymbalooEDU, poţi:
– strînge cel mai bun conţinut de web referitor la 1 topic şi să-l prezinţi într-un webmix pe care poţi să-l partajezi cu elevii sau cu alţi profesori.
– descoperi  în galeria SymbalooEDU webmixuri pe care le poţi utiliza la clasă
– partaja webmixuri cu părinţi pentru a primi un feed-back referitor la materialul online utilizat de elevi.

9. Zeen este un instrument social media gratuit pentru educaţie care îţi oferă o nouă modalitate de a partaja informaţia şi interesele tale cu întreaga lume aducând imagini, proză, şi videoclipuri în frumoase magazine on-line digitale.

10. Socl — social — vă permite să vă exprimaţi și împărtășiţi ideile prin intermediul postărilor bogate formate de imagini, link-uri,legende și videoclipuri. Socl este un proiect de cercetare de la Microsoft Research FUSE Labs  și a început ca un experiment în căutarea socială orientată către elevi pentru scopul învățării. Ca urmare a conducerii  comunității Socl, Socl a evoluat pentru a fi un serviciu în cazul în care oamenii se pot conecta asupra intereselor comune exprimate prin mesaje frumoase care iau doar câteva secunde pentru a fi create.

Articol publicat de http://iteach.ro/profesor/lucian.duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.