Psihologia face adeseori distincţie între două tipuri fundamentale de motivaţie, şi anume motivaţia extrinsecă şi cea intrinsecă. Scopul nostru, cel puțin momentan, nu este acela de a demonstra care tip de motivaţie este superior celuilalt, ci felul în care copilul poate obţine profit maxim în dezvoltare.Behavioriștii ne-ar convinge imediat prin faptul că învățarea asistată de computer este deosebit de eficientă prin posibilitatea de feedback imediat oferită de acesta. Cognitiviștii ar argumenta prin implicarea autentică a copilului în actul învățării, prin personalizarea sarcinii de învățare, prin crearea unor situații ce dezvoltă imaginația și creativitatea copilului, prin responsabilizarea asumată în propria învățare și posibilitatea de autocontrol (Hewitt, 2002; Hickey et alii 2001; Moreno & Mayer 2002).
În ciuda diferențelor evidente dintre cele două tipuri, părintele și educatorul ar trebui să înțeleagă faptul că ele se pot susține reciproc în condiții atent observate de către adult. Dacă facem o scurtă incursiune în studiile efectuate asupra tipului de motivație angajat de către elev în învățarea cu ajutorul computerului, vedem cum criticii cei mai acerbi pot demonstra că efectele benefice observate la nivelul comportamentului motivațional sunt pe termen scurt și că ele dispar odată cu stimularea oferită de computer.
Putem, însă, enumera și studii care contrazic aceste idei: 1. Diana Cordova și Mark Lepper (1996) demonstrează că utilizarea computerului, prin personalizarea învățării, într-un mediu plin de fantezie și imaginație, nu doar stimulează motivația intrinsecă, ci modifică pozitiv capacitatea de percepție a propriului nivel de competență, nivelul de aspirație. 2. Un studiu efectuat asupra elevilor cu risc de abandon școlar dintr-o școală malaeziană, care au fost învățați să folosească CD-ul și Internetul, ne descrie cum aceștia au devenit ulterior „experți în tehnologie” pentru proiectele ce necesitau învățarea colaborativă. Peste câțiva ani, aceștia au devenit mult mai interesați de școală, practic, riscul abandonului a disparut. 3. Un grup de elevi de liceu din Israel a folosit LOGO cu același entuziasm ca și în cazul unui alt grup de învățare din Nevada. Laboratorul a devenit o a doua casă pentru elevi: lucrau în timpul pauzelor, în timpul liber și chiar după cursuri. (Doppelt & Barak).