Cum am derulat un proiect eTwinning de colaborare internationala

0
8

Proiectul Across The Bible Across Europe este un proiect realizat în parteneriat cu 10 şcoli din Portugalia, Germania, Polonia, Estonia şi Grecia şi a constituit prima participare a şcolii noastre în cadrul proiectelor eTwinning.

Prima noastră participare în cadrul proiectelor educaţionale eTwinning a fost în anul 2005, în cadrul proiectului Across The Bible Across Europe, în parteneriat cu 10 şcoli din Portugalia, Germania, Polonia, Estonia şi Grecia, un proiect în care se împletesc elemente de religie, ştiinţe, educaţie civică, educaţie plastică şi limba engleză.

Am înscris şcoala noastră pe platforma www.etwinning.net completând formularul de înregistrare. În spaţiul meu de lucru eTwinning, am intrat în legătură cu şcoli din alte ţări.

Deoarece, în acel moment, România nu era încă membră în Uniunea Europeană, am fost acceptaţi în proiect în calitate de invitaţi, idee primită însă cu entuziasm şi bucurie de către copii.

Am înscris în proiect doar elevii clasei a IV-a, pentru că tema proiectului era mai dificilă şi, chiar şi aşa, ei au fost cei mai tineri participanţi din acel an.

Partenerii noştri din Portugalia şi Germania le-au găsit apoi sarcini potrivite vârstei. Totul a început ca un joc în cadrul căruia ei au ascultat poveşti biblice. Apoi au învăţat să reprezinte prin desen momentele cheie ale unei povestiri, luând exemplu de la colegii lor europeni. În timp, sarcinile lor s-au complicat: au semănat flori şi au asociat fiecare plantă din grădina şcolii cu denumirea sa biblică, au participat cu încântare la postarea materialelor pe pagina de blog sau în revista proiectului, au ajutat la realizarea unor mici filmuleţe şi slideshow-uri. Am publicat chiar o broşură cu momentele cheie, am realizat afişe şi pliante cu care am fost la Conferinţa Internaţională eTwinning, desfăşurată între 14-16 martie 2008 la Bucureşti sub egida Anului Intercultural al Dialogului şi la faza judeţeană a concursului Made for Europe unde am obţinut premiul I pentru filmul proiectului şi pentru site şi premiul II pentru desenele elevilor.

Conducerea şcolii Escola Secundaria D.Dinis din Barcelona-Spania a hotărât să trimită diplome personalizate pentru fiecare copil participant şi am organizat chiar o mică festivitate, în cadrul căreia acestea le-au fost înmânate, într-o frumoasă zi de vacanţă. Aceeaşi şcoală a trimis prin coordonatoarea proiectului, doamna Teresa Fernandes, o medalie şcolii noastre ca recompensă pentru activităţile desfăşurate şi anual am primit şi am oferit diverse diplome, desene, felicitări şi alte obiecte realizate de copii.

Din acel an am derulat în şcoală mai multe proiecte eTwinning, cu participarea unor elevi de vârste diferite, începând de la grădiniţă şi până în ciclul gimnazial. Activităţile desfăşurate sunt inedite şi copiii participă cu încântare, învăţând lucruri noi, formându-şi deprinderi de lucru cu calculatorul, exersând limba engleză sau pur şi simplu amuzându-se. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.