Colegiul National Calistrat Hogas reprezentat la workshopul GRUNDTVIG E-SAFETY

0
49

În perioada 20-26 martie a avut loc în Cehia, Ostrava, atelierul Grundtvig, Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention, organizat de Asociația Risks of Internet and Communication.
Principalul obiectiv al workshopului Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention (E-SAFETY) a constat în informarea participanților în legătură cu utilizarea în siguranță a internetului, în vederea prevenirii riscurilor legate de criminalitatea media comisă asupra copiilor. Grupul-țintă al participanților a fost alcătuit din: cadre didactice, psihologi școlari, ofițeri de poliție, criminaliști, persoane implicate în organizații care lucrează cu copii în domeniul prevenirii criminalității pe internet.

În perioada 20-26 martie a avut loc în Cehia, Ostrava, atelierul Grundtvig: Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention, organizat de Asociaţia Risks of Internet and Communication. Incluse în Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, workshopurile Grundtvig reunesc grupuri mici de adulţi din diferite ţări care doresc să experimenteze modalităţi inovative și multinaţionale de învăţare, care să contribuie la dezvoltarea lor personală, potrivit nevoilor acestora, fiind încurajaţi să își împărtășească competenţele și cunoștinţele în mod activ cu ceilalţi participanţi (http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=69&d=46&menu=).

Ostrava, locul în care s-a desfășurat workshopul, este cel de-al treilea oraș ca populaţie din Republica Cehă. Are 309.098 de locuitori și ocupă o suprafaţă de 214,23 km². Este un centru industrial important și centrul ariei urbane care conţine și orașele Karviná, Bohumin, Český Těšín, Bruntál. Se află în colţul de nord-est al Republicii Cehe, la 10 km sud de graniţa cu Polonia și 50 km vest de graniţa cu Slovacia, în locul unde trei râuri: Lučina, Opava și Ostravice se varsă în fluviul Odra, pe frontiera între două regiuni istorice: Silezia (malul drept al Odrei) și Moravia (malul stâng). Ostrava servește ca reședinţă a regiunii Moravia-Silezia și a districtului Ostrava-město.

Principalul obiectiv al workshopului Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention (E-SAFETY) a constat în informarea participanţilor în legătură cu utilizarea în siguranţă a internetului, în vederea prevenirii riscurilor legate de criminalitatea media comisă asupra copiilor. Grupul-ţintă al participanţilor a fost alcătuit din: cadre didactice, psihologi școlari, ofiţeri de poliţie, criminaliști, persoane implicate în organizaţii care lucrează cu copii în domeniul prevenirii criminalităţii pe internet. 

La acest schimb de experienţă internaţional au fost selectaţi reprezentanţi din diferite ţări europene: Anglia – John Latham, coordonator proiecte e-learning, Cipru – Kyriacos Charalambous, profesor TIC, Portugalia – Joao Bras, tehnician multimedia, Spania – Francesc Reales, subinspector în poliţie, criminalist, Turcia – Yuksel Soysal, poliţist, coordonatorul departamentului pentru străini, Latvia – Marika Smirnova, profesoară, Grecia – Alexandra Paizanou, profesoară de chimie,  Portugalia – David Rodrigues, psiholog, Bulgaria – Dimitrova Irena, director de departament, Estonia – Tiina Kroll, specialist IT, Polonia – Beata Kalmanowicz, profesor învăţământ primar și Anna Stocka, Slovacia – Lucia Gallíková, manager de proiect.

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a fost reprezentat de Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, profesor de limba şi literatura română, expert formare pentru programele Intel Teach – Instruire în societatea cunoașterii (implică predarea cu ajutorul metodei proiectului – blog, pagină wiki etc.), respectiv, Profesorul – creator de soft educaţional.

Programul workshopului Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention a cuprins conferinţe, training practic la PC, vizita la o Școala Generală „Alberta Kučery”, simularea unor jocuri, discuţii etc. Un alt obiectiv al atelierului a constat în a-i învăţa pe participanţi cum să creeze instrumente în vederea utilizării sigure a internetului de către tineri (pliante, benzi desenate etc.). Limba în care s-a desfășurat workshopul a fost limba engleză. 

Luni, 21 martie, în prima parte a zilei a avut loc deschiderea oficială, iar după amiază au fost audiate prezentările pregătite de specialiștii selectaţi să participe la workshop. Fiecare participant a trebuit să se documenteze în legătură cu legislaţia în domeniul utilizării internetului în ţara din care provine, dacă e ilegal ca în ţara din care provine ca cineva să pretindă că are altă identitate pe internet. De asemenea, a trebuit să prezinte cazuri în care persoane au fost condamnate în trecut pentru încălcarea acestei legi. Pe întreaga durată a workshopului, Priit Joesaar (Estonia), operator imagine, a filmat evenimentele în vederea realizării unui documentar. 

În cadrul atelierelor Grundtvig accentul se pune pe crearea unor oportunităţi de învăţare ("learning by doing"). Marţi, 22 martie, participanţii au audiat o conferinţă despre Riscurile de pe internet – Dependenţa de internet (Bullying, Pharming, Grooming, Phishing). În cadrul unui atelier, participanţii au creat lucrând în cinci echipe postere, broșuri, materiale informative etc. în vederea utilizării sigure a internetului. Miercuri, 23 martie, a fost organizată o vizită la Școala Generală „Alberta Kučery” unde participanţii au putut interacţiona cu elevi. Au avut loc discuţii interesante despre utilizarea în siguranţă a internetului.

Organizatorii s-au străduit să ofere și un program cultural. Astfel, marţi, 22 martie 2011, participanţii au putut admira panorama orașului din turnul primăriei, de la o înălţime de 85 de metri. În aceeași zi, la ora 17.30, au fost invitaţi la vernisajul expoziţiei celebrului pictor și artist decorativ ceh, reprezentant a ceea ce se numește Art nouveau, Alfons Maria Mucha (http://en.wikipedia.org/wiki/Alphonse_Mucha), cunoscut pentru stilul său original de a reprezenta portrete de femei. Strada Stodolny, „strada care nu doarme niciodată”, foarte faimoasă în Europa pentru cele peste 80 de baruri, puburi, restaurante deschise până dimineaţa, a fost un alt obiectiv prezentat de organizatori. Joi, în cursul dimineţii, organizatorii au pregătit o vizită la Grădina Zoologică din Ostrava. Principala atracţie a constituit-o puiul de elefant. 

Workshopul Education of People Working with Children in the Field of Media Risk Prevention (E-SAFETY) a creat oportunităţi de învăţare dintre cele mai diverse. Am avut astfel posibilitatea să conștientizăm riscurile pe care le implică utilizarea internetului de către copii, tineri și adulţi. Dacă elevii de astăzi sunt consideraţi deja „digital natives”, adulţii încearcă să recupereze acest handicap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.