Ce NU știe să facă un sistem eLearning?

0
113

Lumea se îndreaptă în direcția digitalizării în ritm accelerat. Performanța este un efect direct al vitezei de transfer al informației în companie. Informațiile sunt la tine și vrei să le diseminezi astfel încât să genereze impact în activitatea colegilor tăi. Ce vehicul de transfer alegi? eLearning-ul nu e un panaceu, nu face minuni, ba chiar are limitări în unele contexte.

Și totuși, dacă rezultanta cost versus impact face eLearning-ul prima alegere trebuie să știi că eLearning-ul, ca și concept general, nu poate fi un scop în sine ci mai degrabă o unealtă care să permită un transfer de informație coerent, rapid și eficient.

 

Scopul este la tine, mijloacele trebuie să îți fie pe măsura scopului.

Iată câteva exemple care ne ajută să sesizăm diferența dintre scop și mijloace:

  • Tu ești stăpânul informației.

Un editor de cursuri eLearning îți oferă doar mijloacele de organizare a informației de ordin logic și vizual. Cu cât mai avansat editorul, cu atât mai surprinzătoare rezultatele tale. Nu lăsa limitările softului să diminueze impactul informației.

  • Tu setezi gradul de interactivitate cu scopul de a genera engagement prin gamificare.

Un editor de cursuri îți pune la dispoziție uneltele necesare, mai multe sau mai puține după caz.

  • Tu setezi obiectivele cursului.

O platformă Leaning Management System (LMS) te ajută doar să măsori atingerea obiectivelor și corelarea lor cu KPI-urile asociate.

  • Tu setezi doza, ritmul, ordinea și frecventa.
    O platformă LMS performantă îți permite toate cele enumerate, iar alta îți poate sta în cale, în ciuda unui curs foarte performant.
  • Tu faci strategia de comunicare pentru lansarea cursului și setezi notificările automate de pe toată durata de viață a acestuia.
    Platforma LMS îți pune la dispoziție doar sistemul de notificări automate în funcție de diverse evenimente.
  • Tu trebuie doar să setezi regulile de alocare cursuri către colegi pe diverse criterii. Atât!
    De restul ar trebui să se ocupe platforma LMS, că doar e un sistem informatic care transpune regulile în acțiuni repetitive.

Sa facem un exercițiu de imaginație și să pornim de la premisa conform căreia am identificat nevoile de training din organizație și dorim să setăm un program frumos, coerent și cu impact real. Avem nevoie de o infrastructură eLearning.

Ce ai spune dacă ai afla că îți poți seta un flux de lucru complet autonom prin care să transpui informația în format eLearning, să lansezi cursurile către colegi și apoi să analizezi rezultatele?

Nu ai nevoie decât de un editor de cursuri și un Learning Management System (LMS).

 

Ce pot face cu un editor de cursuri online?

  • Iau copy/paste text/poza/video din toate materialele strânse în timp (Word, PowerPoint, PDF, etc.) și le organizez în Livresq.com, o soluție authoring tool disponibilă online direct în browser.
  • Adaug quizuri de învățare ca să generez engagement și gamificare.
  • Adaug quizuri de testare ca să verific asimilarea de cunoștințe.
  • Adaug quizuri de sondare ca să aflu părerea cursanților.
  • Fac preview ca să vad cum arată efectele de animație și încadrarea în pagină, fie ca e vorba despre un device mobil sau laptop.
  • Generez un cuprins și export curs direct format SCORM.

 

Cursul e gata. Ce pot face cu platforma LMS?

Import curs în Coffee LMS și invit colegii la joacă.

După câteva zile văd statistici și rapoarte care îmi fac o imagine clară asupra impactului cursului. Văd scor, status, răspunsuri întrebări, feedback și altele.

Să fi auzit acest scenariu acum un an, n-aș fi îndrăznit să sper că vom putea ajunge la performanța de a da libertatea oricui să își genereze propriul sistem eLearning complet autonom. Să fie asta liberalizarea eLearning-ului?

Orice ar fi, eu mă bucur că am reușit să transferam în acest sistem editor+platformă toată experiența noastră pe zona de eLearning pentru corporații, experiență câștigată în ultimii 10 ani. Și pentru asta nu pot decât să le mulțumesc partenerilor noștri ale căror nevoi și sfaturi ne-au provocat să dezvoltam un sistem 100% ancorat în specificul mediului corporate din Romania: ING, Groupama, Allianz Tiriac, Regina Maria, Orange, Best Value, Teach for Romania, Raiffeisen, Sensiblu, Lukoil, PENNY Market, Flanco, Ariston, Honneywell și altele.

Așa că
puterea e la tine! Fii inspirat în conceperea unui sistem de diseminare a informației în sistem eLearning și testează cat mai multe soluții astfel încât să le utilizezi pe cele care îți susțin și augmentează cel mai bine ideile.