Utilizarea metodelor interactive de predare-invatare stimuleaza interesul elevilor

0
12

Profesorii din regiunea Sud-Vest Oltenia sustin ca 52% dintre elevi lucreaza mai bine impreuna si 45% isi prezinta ideile cu mai multa incredereElevii sunt mai motivati, mai atenti si invata mai bine – aceasta este concluzia studiului de impact la care au raspuns 270 de profesori, din grupul participantilor la programul de formare “Oportunitati de consolidare a carierei in societatea cunoasterii in regiunea Sud Vest Oltenia”, finalizat in luna octombrie 2010.
 
Evaluarea de impact a programului, ce s-a desfasurat in judetele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Valcea, arata ca peste 90% dintre profesori au cunostinte medii si avansate de utilizare a calculatorului. Dotarea cu computere a scolilor din care provin repondentii nu este insa foarte buna. In medie, exista un calculator la 18 elevi, iar numai 8,5% din profesori spun ca isi desfasoara orele de curs in laboratoare dotate cu computere si CD.
 
Aproape 40% dintre cadrele didactice absolvente ale cursului considera ca lipsa computerelor afecteaza nivelul de instruire. Trei sferturi dintre ei apreciaza ca si bugetul redus alocat consumabilelor (hartie, toner etc.) influenteaza negativ activitatea scolara. Cei mai multi dintre cei care reclama acest lucru lucreaza in invatamantul profesional si tehnic, in zone dezavantajate, au studii postuniversitare si predau discipline umaniste.
 
Dupa ce au finalizat cursul, 93% dintre cadrele didactice chestionate au afirmat ca au implicat elevii in activitați de lucru cu computerul; 57% cred ca elevii sunt mai motivati, 52% ca lucreaza mai bine impreuna și 45% declara ca elevii isi prezinta ideile cu mai multa incredere. Totusi, gestionarea activitații elevilor la computer ramane problematica, sustin 30% dintre profesori.
 
Evaluarea realizata in cadrul proiectului arata existenta unui consens general in ceea ce priveste profesionalizarea participantilor ca urmare a participarii la acest curs din perspectiva aplicarii conceptelor la clasa si o nevoie a aplicarii consecvente a continuturilor cursului “Instruirea in societatea cunoasterii”, a declarat dr. Gabriela Noveanu, autoarea evaluarii de impact pentru regiunea SudVest Oltenia, cercetator stiintific la Institutul de Stiinte ale Educatiei.
 
Studiul de impact a fost realizat pe un esantion de 270 de profesori, din care 38,9% din mediul ruban si 61,1% din mediul rural. Acestia lucreaza in scoli cu un numar mediu de 631 elevi, iar cei mai multi au peste 11 ani vechime in invatamant. Studiul va fi publicat pe portalul proiectului la finalul lunii decembrie 2010.
 
Programul care se va finaliza pe 31 martie 2011 este finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POS DRU 2007-2013, cu sprijinul partenerilor de la Casa Corpului Didactic Dolj si Casa Corpului Didactic Mehedinti.
 
Persoana de contact:
Elena Brotac – elena.brotac@siveco.ro
 
SIVECO Romania
Victoria Park
Sos. Bucuresti-Ploiesti 73-81
Sector 1, cod 013685, Bucuresti, Romania
Tel: 021 302 3300
Fax: 021 302 3391

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.