Concursul national de software educational Cupa SIVECO este o competitie de referinta pentru invatamantul preuniversitarRecent s-a incheiat cea de-a cincea editie a concursului Cupa SIVECO, organizat de SIVECO Romania in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cu revista PC Magazine, Bucurestiul fiind gazda pentru elevii si profesorii calificati in faza finala.
2007 a fost un an al premierelor pentru concursul Cupa SIVECO: un numar record de echipe calificate in finala (21), dintre care multe aflate la prima participare (echipele din orasele Petrosani, Turnu Severin, Cluj, Arad si Oltenita).
In acest an tema propusa de organizatori a fost una extrem de ofertanta fiecare echipa dezvoltand un soft educational inspirat din opera lui Jules Verne.
Originalitatea proiectelor si creativitatea tinerilor a fost apreciata de juriul format din reprezentanti de marca ai mediului academic, educational si de afaceri: Prof. Univ. Dr. Stelian Niculescu (Presedintele juriului), Olimpius Istrate (Universitatea Bucuresti), Otilia Pacurari (Educatia 2000+), Marius Deak (GreenPixel), Dan Iancu (PC Magazine), Cornelia Marinescu (Editura Litera International), Florin Dumitru (SoftByte), Dragos Gursca (SIVECO Romania) si Liviu Beldiman (AltFactor).
Competitia CUPA SIVECO se adreseaza unor echipe formate din elevi cu aptitudini, inclinatii si interes pentru realizarea aplicatiilor informatice cu caracter educational si profesori creatori de mijloace de invatamant inovatoare.
De la an la an proiectele propuse sunt tot mai complexe si mai valoroase, facand astfel dificila sarcina comisiei care desemneaza finalistii si castigatorii. Echipele de juniori alcatuite din elevi ai invatamantului gimnazial, fac fata cu brio concurentei si se afirma din ce in ce mai puternic. Astfel, in afara de elevii Scolii nr. 7 din Timisoara, care pot fi considerati deja veterani ai concursului Cupa SIVECO, in acest an, in finala s-au calificat si reprezentantii Scolii I.G.Duca din Petrosani.
Solutiile propuse de foarte tinerii dezvoltatori de software au reusit sa impresioneze juriul, ambele proiecte fiind distinse cu Mentiunea de Onoare.
Marele trofeu a revenit elevilor Adina Manta, Dan Petrescu, Emilian Dancescu si Stefan Paun de la Liceul teoretic “A.I.Cuza” din Ploiesti, pentru remarcabilul proiect “Cabinet virtual de istorie”. Echipa a fost coordonata de doamna profesoara Irina Savuta.
Castigatorii vor avea ocazia sa-si prezinte realizarea in cadrul Targului International Online EDUCA Berlin, SIVECO Romania asigurandu-le prezenta in cadrul standului propriu.
Podiumul a fost completat de reprezentantii Liceului de Informatica “Grigore Mosil”, care au confirmat si in acest an traditia invatamantului informatic iesean. Proiectul “Conduita sociala” realizat de Alexandru Chimu si Vlad Constantinescu sub coordonarea doamnelor profesoare Claudia Carausu si Emanuela Cerchez s-a clasat pe locul al II-lea. Echipa completa va vizita laboratoarele de cercetare -Intel Innovation Center din Irlanda.
Locul al III-lea a fost ocupat de Alexandru Perieteanu si Alexandru Buca, cu proiectul “Modelarea datelor”, realizat sub indrumarea doamnei profesoare Emanuela Cerchez si a domnului profesor Marinel Serban.
“Sunt impresionat sa vad daruirea cu care acesti tineri se implica intr-un concurs de informatica si cum numarul de proiecte inscrise creste anual. Ingeniozitatea si complexitatea acestora ma face sa astept cu nerabdare urmatoarea competitie, sa vad daca tinerii elevi mai au resurse sa dezvolte si sa propuna solutii mai bune. Si surpriza este ca an de an asist la niste prezentari exceptionale care confirma valoarea elevilor romani si calitatea invatamantului informatic” a declarat Radu Jugureanu, eContent Manager in cadrul SIVECO Romania si coordonatorul proiectului Cupa SIVECO.