Pretul si functionalitatea unica fac din ebook readere o marfa nevandabila

0
11

Din octombrie anul trecut, Amazon livreaza ebook readere si in Romania. Nu furnizeaza insa si carti in limba romana. O biblioteca de carti in format PDF este disponibila la Polirom, dar sunt carti, in majoritatea lor, de specialitate. Mai multe titluri pot fi descarcate de pe diverse site-uri, cu precizarea ca sunt carti furnizate de cititori, fara acordul editurii sau al autorului. Oficial, ebook readerele produse de Sony nu au fost aduse la noi. Cu toate acestea, se gasesc la vanzare pe site-uri gen Okazii.ro.

Desi au avut succes la CES, oferta e prea mare pentru o nisa atat de mica

Anul acesta, standurile care promovau cititoarele de carti digitale au fost printre cele mai aglomerate la Consumer Electronics Show si datorita catorva lansari importante in domeniu. In plus, dispozitivul lider de piata, Kindle, a batut cateva recorduri importante in perioada Sarbatorilor. Gurile rele spun insa ca pretul, functionalitatea unica si continutul restrans vor face ca multe modele de ebook readere sa devina istorie in scurt timp.

Booken, Copia, Hanvon sau Jetbook sunt cateva dintre modelele de ebook rea­dere anuntate anul acesta la Consumer Electronic Show, eveniment de referinta pentru industria electronicelor care si-a inchis ieri portile la Las Vegas. Pe langa Ama­zon, cel mai mare magazin on-line la nivel global, mai sunt prezenti pe aceasta piata Sony, Asus, lantul de librarii Bar­nes&Nobles si si-au mai facut intrarea la CES de la jucatori majori precum Sam­sung, la start-up-uri precum Plastic Logic, finantat de Intel Capital. Produsele s-au bucurat de interes din partea vizitatorilor targului, sustine presa internationala care a participat la eveniment, ca dovada ca standurile unde erau prezentate si pro­mo­vate aceste produse erau printre cele mai aglomerate. Intrebarea e cat va dura succe­sul acestora, se intreaba retoric zia­ris­tii si analistii. "Au fost prezentate o multi­me de dispozitive foarte aspec­tu­oa­se, insa pentru moment sunt prea multi jucatori pe o piata prea mica. Pretul ri­di­cat, lipsa continutului si faptul ca nu indeplinesc decat o functie – aceea de a permite lecturarea de carti in format digital – sunt argumente in sprijinul ideii ca multe dintre aceste dispozitive vor disparea in timp", este de parere Michael Gartenberg, analist la firma de consul­tan­ta si cercetare de piata Interpret. Kindle, liderul de vanzari pe piata de ebook rea­dere, se vinde in prezent la 260 de dolari. Dispozitivele din a doua generatie au suferit nu doar un upgrade tehnic, ci si unul de pret, pana la 489 de dolari, iar dispozitivele Amazon nici macar nu sunt cele mai scumpe. Plastic Logic a lansat la CES un ebook reader al carui pret de por­nire e de 649 de dolari si ajunge pana la 799 de dolari, disponibil din aprilie, in timp ce modelul E101 lansat de Samsung costa 700 de dolari. Daca ne gandim la faptul ca pentru dezvoltarea Que pro­Rea­der al Plastic Logic studentii de la Univer­sitatea Cambridge au avut nevoie de fonduri de 200 mil. dolari si de 10 ani, atunci pretul nu mai pa­re atat de mare. Intre­barea este insa cate companii pot sus­tine astfel de in­ves­titii, fara a avea cer­ti­­tu­di­nea unei piete su­fi­ci­ent de mari de des­facere pentru dis­po­zitive cu func­tio­nalitate uni­ca si scumpe si in con­tex­tul in care si aceasta nisa e ame­nin­tata de afluxul chin­e­za­riilor. An­tre­pre­no­rul bri­tanic Neil Jones, prezent la eve­niment, a declarat ca dez­vol­ta deja de un an ebook reader in Asia pe care il vinde in SUA si Europa. Brita­ni­cul pre­tin­de ca detine locul 3 la vanzari de ebook readere dupa Amazon si Sony. Gartner se asteapta de altfel la o pola­ri­zare a pietei in urmatoarea perioada – dis­po­zitive iefti­ne cu preturi mai mici de 200 de dolari, ga­ma medie de pana la 350 de dolari si high end peste.

300.000 de titluri in engleza

Referitor la continut, Amazon ofera cam 300.000 de titluri cu preturi ince­pand de la 2,30 de dolari si care ajung pa­na la 7.200 de dolari. Desi dispo­zi­ti­vele Ama­­zon se distribuie in 100 de tari, oferta de carti e doar in limba en­gle­za. Un alt aspect neglijat de pro­du­ca­to­rii care s-au inghe­suit sa investeasca in dezvol­ta­rea de ebook readere este faptul ca sunt unifunc­tio­na­le. In plus, Microsoft si HP au lansat deja un tablet PC care per­mite inclusiv citirea de carti elec­tro­nic­e, in plus si color, iar ma­rea lansare pe seg­­men­tul tablet PC-urilor abia urmeaza sa fie facuta de catre Apple, un trend setter in in­­dustrie, in cur­sul aces­­tei luni. In contextul actual, sustin analistii, primele dispozitive con­dam­nate la pieire sunt cele single-function, asa cum e cazul ebook readerelor.

Vanzari-record de Craciun

Kindle, liderul pietei de ebook rea­de­re, care detine, potrivit estimarilor ana­listilor, cam doua treimi din totalul vanzarilor de cititoare de carti digitale, a fost de Sarbatori cadoul preferat in cel mai mare magazin on-line din lume, Ama­zon. Kindle a devenit astfel cel mai bine van­dut articol din istoria retaile­ru­lui, potrivit ra­portarilor de vanzari pu­bli­cate de aces­ta. Un alt ­record a fost in­re­gistrat in ziua de Craciun, atunci cand vanzarile de carti digitale le-au depasit pentru prima data pe cele de carti printate pe site-ul Ama­zon. Van­zarile de Kindle ale Ama­zon sunt esti­mate la un milion de bucati in T IV/2009, iar ca valoare la 287 mil. do­lari. Pen­tru anul acesta, analistii esti­mea­za piata la sa­se milioa­ne de ebook rea­de­re, fata de cinci milioane anul trecut.

Sursa: Financiarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.