Portofoliul digital european pentru autoevaluarea profesorilor si pentru dezvoltare personala

0
10

În perioada 29 martie – 4 aprilie s-a desfășurat în Atena, Grecia, programul de formare EDIPED – European Digital Portfolio For Educators, organizat de European Office of Cyprus, reprezentat de dr. Gregory Makrides.Cursul a fost urmat până acum de circa 500 de profesori. Principalul obiectiv al programului de formare a constat în deprinderea unor competențe digitale pentru dezvoltarea portofoliului digital personal European și crearea draftului portfofoliului. La acest program au participat 15 cadre didactice din Croația, România, Belgia, Lituania, Franța și Italia.

 
Transformările societăţii româneşti din ultimii ani, dezvoltarea şi răspândirea noilor tehnologii, impun o pregătire diversificată a profesorilor, pentru a avea competenţele necesare formării tinerilor de astăzi, consideraţi „digital natives”. Programele de Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Comenius și Grundvig  (www.llp-ro.ro) oferă astfel de oportunități de formare continuă.
În perioada 29 martie – 4 aprilie s-a desfășurat în Atena, Grecia, programul de formare EDIPED – European Digital Portfolio For Educators, organizat de European Office of Cyprus, reprezentat de dr. Gregory Makrides.Cursul a fost urmat până acum de circa 500 de profesori. Principalul obiectiv al programului de formare a constat în deprinderea unor competențe digitale pentru dezvoltarea portofoliului digital personal European și crearea draftului portfofoliului. La acest program au participat 15 cadre didactice din Croația, România, Belgia, Lituania, Franța și Italia. Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a fost reprezentat de prof.preuniv.dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, expert formare pentru programele Intel Teach – Instruire în societatea cunoașterii (implică predarea cu ajutorul metodei proiectului – blog, pagină wiki etc.), respectiv, Profesorul – creator de soft educațional.
 
Cursul se dorește a fi o introducere în filosofia dezvoltării portofoliului personal digital european ca instrument de autoevaluare și de îmbunătățire în vederea promovării carierei. Cuvântul portofoliu amintește încă celor mai mulți oameni de portofoliul unui artist: un pictor, un designer sau un actor. Artistul arată o mapă mare cu produse precum picturi, desene și fotografii. Portofoliul conține produse și arată dezvoltarea personal a carierei: ce a învățat o persoană, cum a învățat, ce ar vrea să învețe în viitor, cum are de gând să învețe un anumit lucru. Dar portofoliul digital este de asemenea un instrument important pentru reflecție. Fără partea care conține reflecția, nu ar fi decât o bază de date. Așadar, portofoliul combină mai multe scopuri și are mai multe funcții, fie e precum o carte de vizită, fie e folosit pentru evaluare, fie pentru dezvoltarea carierei.
 
Deși limba de desfășurare a cursului a fost engleza, softul creat poate fi folosit în 5 limbi diferite: spaniolă, germană, olandeză și greacă. Fiecare participant va primi o versiune a softului. Informații detaliate despre cursul EDIPED pot fi găsite pe www.ediped.com or www.ediped.com.cy. Organizatorii vor asigura tutorat continuu pentru completarea portofoliului digital, iar portofoliile complete vor putea fi publicate pe site-ul www.ediped.com ca exemple de bună practică. De asemenea, fiecare participant va beneficia de consiliere în vederea derulării unor proiecte Comenius care implică utilizarea portofoliului digital.
 
Agenda programului de formare a inclus: ceremonia de deschidere; organizarea unei sesiuni în cadrul căreia participanții și-au prezentat și promovat țara, instituția reprezentată, precum și statutul profesional; prelegeri despre conceptul de portofoliu digital, despre utilizarea softului EDIPED; workshopuri pentru dezvoltarea portofoliului digital european personal; feedback permanent; evaluarea; înmânarea certificatelor; ceremonia de închidere. Organizatorii s-au străduit să ofere și un program cultural. Astfel, sâmbătă, 2 aprilie, a fost organizată o vizită la Muzeul Acropole.În vederea certificării, la finalul cursului, participanţii au avut de creat draftul portofoliului digital personal european pe care l-au prezentat frontal Participanţii au primit, de asemenea, şi câte un Certificat de Mobilitate Europass.
 
Programul de formare EDIPED – European Digital Portfolio For Educators a creat oportunități de învățare dintre cele mai diverse. Am avut astfel posibilitatea să conștientizăm astfel că digitizarea oferă foarte multe avantaje și facilitează accesul la informație în timp real.
 
Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieţi și din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul „Schema de susținere complementară a mobilității europene a cadrelor didactice din învatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții (Lifelong Learning)”. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.