Proiectul reprezintă un punct de plecare in studiul chimiei, clasa a VII-a, si este destinat descoperirii şi fundamentării teoretice a aranjamentului elementelor în Tabelul periodic prin studiul Atomului, componenta a materiei.
În această unitate de învăţare, pe care am abordat-o în 9 ore, am propus ca, pe măsură ce descoperă informaţiile, elevii să poată analiza dacă:
Este organizare la nivel microscopic?
şi să vină cu răspunsuri argumentate pro şi contra la întrebarea:
Chimiştii sunt stăpânii atomilor?
Pentru aceasta, am structurat conţinutul pentru a răspunde la câteva întrebări:
Care sunt particulele elementare ale atomului?
Prin ce se cararcterizeaza particulele elementare?
Ce legatura exista intre structura, sistem periodic si reactivitatea chimica a atomilor?
Cum putem folosi reactivitatea atomilor in folosul nostru?
În prima oră – Atom -notiuni generale – se face o scurtă prezentare a unităţii ce urmează a fi abordate, se realizeaza introducerea suportului notional referitor la particulele elementare si fundamentale dintr-un atom (definitie, simbolizare), jocuri logice de determinare a numarului de particule pozitive si negative din nucleul atomic.
La lectia Element chimic. Simbol chimic se analizeaza notiunea de element chimic. Se insista pe reprezentarea conventionala a elementelor chimice. Sunt formulate ipoteze cu privire la semnificatia simbolului chimic. Se evidentiaza modalitati de simbolizare a elementelor chimice in timp. Se sistematizeaza informatiile obtinute.
La Invelisul electronic se reprezinta simbolic particulele elementare din atom. Se compara particulele elementare din atom din punct de vedere al sarcinii electrice şi al masei (reale şi relative). Se modeleaza structura atomica pentru diferite elemente chimice si se clarifica repartizarea electronilor pe straturi electronice. Pentru aceasta, elevii pot folosi fişele de lucru şi materialele suport postate pe Wiki:
Pentru a stabili relatia dintre structura atomului si locul ocupat de element in Sistemul Periodic, se propune descoperirea dirijata tot pe baza unei fişe de lucru.
La lectia Masa atomica. Mol de atomi, se analizeaza definitia molului de atomi. Se precizeaza valoarea NA. Se formuleaza ipoteze referitoare la extinderea semnificatiei simbolului chimic(cantitativ si calitativ) fişa de lucru (Mol.Masa moleculara.), iar la Izotopi.Importanta izotopilor se recomanda documentarea pentru a evidentia importanta unor izotopi in activitatea cotidiana.
Adresele site-urilor care pot fi consultate pe această temă:
- http://www.chemsoc.org/viselements/pages/pertable_fla.htm
- http://www.sistemul-periodic.go.ro/elemente/index.htm
- http://www.educared.net/concurso/764/index.htm
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Element_chimic
Pornind de la imagini, elevii pot construi propriile lor explicatii cu privire la fenomenele ce au loc in lumea invizibilă a ATOMULUI, iar rolul profesorului este de a-i ajuta sa utilizeze informatiile oferite de Internet pentru o cercetare si informare proprie .
Pe parcursul derularii acestui proiect elevii vor fi încurajaţi să comunice pe blogul clasei.
Pentru informaţii suplimentare, dar care îi pot interesa pe mulţi dintre elevii noştri, se pot consulta adresele:
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Element_chimic
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Democrit
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Leucip
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitri_I._Mendeleev
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Tabelul_periodic_al_elementelor
- http://www.sistemul-periodic.go.ro/elemente/index.htm
- http://vl.academicdirect.org/general_chemistry/periodic_system
- http://www.chemsoc.org/viselements/pages/pertable_fla.htm