Netbook tactil pentru elevi

0
60

Conceput pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, Classmate PC este un netbook care poate fi folosit şi ca tablet PC. Pachetul ar trebui să mai conţină şi o pereche de ochelari.

CARACTERISTICI
Sistem de operare: XP SP3
Procesor: Atom 1,6 GHz
RAM: 1 GB
HDD: 60 GB
Web cam: 1,3 MP
AV: ClamWin

Cu vreo doi ani în urmă, modelul Classmate PC de la Intel încerca să se impună pe pieţe din ţări sărace, pentru a nu pierde o oportunitate de business inflamată de faimosul X0 opensource de la OLPC. Bazându-se pe puterea financiară, pe marketingul Intel, iată că familia Classmate îşi permite să evolueze, ajungând acum şi la un model de netbook ("după definiţii") conver­tibil în tablet PC: ecran tactil, utilizabil cu şi fără stylus.

Modelul pe care l-am testat are un ecran de 8,9 inci (22 cm), sistem de operare XP Home cu SP3, procesor Atom 1,6 GHz, 1GB RAM, stocare pe hard disk (60 GB), placă video 64 MB, rezoluţia monitorului fiind 1.024×600. Pentru a-l face mai atractiv pentru copii, ingine­rii l-au echipat şi cu o cameră web de 1,3 MP (1.280×1.024). Minicomputerul mai are două porturi USB, un serial, Ethernet şi asigură conecti­vitate Wi-Fi. Aici trebuie să mă opresc puţin din înşiruire şi să mărturisesc despre funcţionarea Wi-Fi. Imediat cum s-a încărcat XP-ul, pe ecran s-a afişat o fereastră în care îmi apăreau reţelele wireless detectate. Navigarea pe internet a fost optimă. Şi dacă tot am ajuns pe Internet, neajunsul "formatului" redus se resimte în mai multe feluri. Pe miniclip.com, de exemplu, nu poate fi vizibilă în întregime fereastra dreptunghiulară a unui joc. Sigur, se poate spune că e vorba despre un dispozitiv educaţional sau poate ar trebui să ne bucurăm de faptul că nu e diagonală de 7 inci.

Oricum, combinaţia între rezoluţie şi diagonală nu e una prietenoasă pentru ochi. După aproape o oră de testare, a trebuit să închid netbook-ul şi să-mi odih­nesc ochii. Nu ştiu cât de bine se simte un copil după patru-cinci ore educaţionale cu acest minicomputer.

"Inteligent". Când des­chizi un wordpad şi atingi ecranul cu stylus-ul apare o pictogramă dedicată şi se deschide o tastatură virtuală. De asemenea, poţi alege să scrii "de mână" cu stylus-ul (litere, cuvinte, propoziţii), totul fiind integrat într-un text. E clar că această tehnologie a evoluat, soft-ul putând azi să recunoasă mult mai bine literele. Dacă îţi foloseşti degetul pentru aceste acţiuni, interfaţa reacţionează doar la presiunea unei unghii.

Classmate PC vine echipat cu mai multe programe educative: de la matematică la editare.

Dacă tot este un model convertibil, dezvoltatorii s-au gândit şi la utilizarea ca eBook (carte electronică). Aşa că au instalat mai multe volume din literatura universală, între care: Alice în ţara minunilor, Cei trei muschetari, Comoara din insulă, Dr Jekyll şi Mr Hide. Formatul eBook se mişcă în funcţie de rotirea netbook-ului. Dar nu e recomandat să citeşti prea mult cu Classmate în braţe, pentru că se încălzeşte cam tare. Apropo: durata de viaţă a bateriei e de până la patru ore.

de Alexandru Radescu
Sursa: Jurnalul National (www.jurnalul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.