900 de profesori vor invata cum sa se adapteze cerintelor impuse de societatea cunoasterii

0
44

Programul „Cariera didactica in societatea cunoasterii adaptata la regiunea NV”, lansat la 1 aprilie 2009, vizeaza formarea si certificarea in urmatorii 2 ani, a 900 de profesori. Cadrele didactice vor beneficia de instruire pe baza cursului Intel Teach Instruirea in Societatea Cunoasterii, in vederea perfectionarii metodelor de predare si vor lua contact cu cele mai noi abordari privind invatarea asistata de calculator.Initiativa s-a concretizat ca urmarea aprobarii cererii lansate de catre compania SIVECO Romania, privind finantarea unui proiect de grant in cadrul POSDRU, pentru formarea profesionala continua de calitate si imbunatatirea calificarii capitalului uman din sistemul de invatamant din regiunea NV. Proiectul este realizat in parteneriat cu reprezentantii Casei Corpului Didactic din judetul Maramures si este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – POS DRU 2007-2013.

 
Structura moderna a programului ii incurajeaza pe profesori sa nu mai asimileaze informatii in mod pasiv, ci sa invete lucrand efectiv, cursul alternand instruirea ”face to face” cu teme practice si aplicatii individuale. Profesorii vor afla cum, cand si unde sa foloseasca tehnologia in planul de lectie, punand accent pe dezvoltarea capacitatilor cognitive de nivel superior ale elevilor. Dascalii au astfel ocazia sa acumuleze o experienta de invatare diferita pe care o pot valorifica ulterior la clasa.
 
In urmatorii 2 ani se pot inscrie pentru a participa la acest program profesorii care indeplinesc urmatoarele criterii de selectie: fac parte din grupul tinta (provin din scoli din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj), nu au urmat cursul Intel®Teach – Instruirea in Societatea Cunoasterii, detin cunostinte minime de operare PC si sunt interesati in dezvoltarea carierei profesionale.
 
Societatea cunoasterii impune utilizarea tehnologiei ca punct de referinta al schimbarilor din invatamant, iar printre provocarile majore se inregistreaza si necesitatea pregatirii cadrelor didactice. Programul „Cariera didactica in societatea cunoasterii adaptata la regiunea NV”, vizeaza formarea profesionala a dascalilor din invatamantul preuniversitar, accentuand importanta cresterii calitatii in educatie, invatarii pe parcursul intregii vieti si profesionalizarii meseriei didactice. 
 
Despre POS DRU
Statele Membre si regiunile Uniunii Europene au acces la finantare din Fondul Social European (FSE) in cadrul unei perioade de programare de sapte ani. Actualul exercitiu de programare se desfasoara pe perioada 2007-2013.
Pentru a beneficia de asistenta FSE, Statele Membre elaboreaza programe operationale care sunt implementate de actori socio-economici, precum institutii de invatamant, furnizori de formare profesionala, IMM-uri, camere de comert si industrie, parteneri sociali, ONG-uri, institutii publice, autoritati locale etc.
Obiective specifice ale POS DRU sunt:
– Promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate, inclusiv a invatamantului superior si cercetarii;
– Promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii
– Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;
– Dezvoltarea unei piete a muncii  moderna, flexibila si inclusiva;
– Promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in mediul rural;
– Imbunatatirea Serviciului Public de Ocupare;
– Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.
Obiectivul general al POS DRU il constituie dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea participarii crescute pe o piata a  muncii moderna, flexibila si inclusiva, pentru 1.650.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.