Tehnologie: Război incorect – Computer educaţional

  0
  6

  Dintr-un proiect menit să sprijine elevi din ţări sărace, laptopul X0 a devenit o sursă de inspiraţie pentru alte modele, mai scumpe, dar cu sprijinitori puternici.

  Când Nicholas Negroponte a vorbit lumii despre un laptop wireless de 100 de dolari, cu software open source pentru a sprijini sistemul educaţional din ţări sărace, numeroase companii, dar şi oficialităţi de stat au contestat reuşita acestui proiect. Iată că acum asistăm la o activitate febrilă din partea unor giganţi IT pentru a vinde pe piaţă "concurenţi" pentru laptopul lui Negroponte. Intel se plimbă pe mai multe continente cu Classmate PC, iar un minicomputer cu sistem Windows XP testează şi piaţa românească, prin RTC.

  Practici

  În clipa de faţă, laptopul X0 pare a se afla în impas. Negroponte acuză Intel pentru practici incorecte, spunând despre Classmate că este comercializat la preţ aflat sub costul de producţie, potrivit BBC. Un computer portabil cu Intel Mobile la 900 Mhz, 256 MB RAM, monitor LCD de 7 inci, stocare flash cu 2GB pentru XP si 1GB pentru Linux Mandriva iar preţul de pornire este de 250 de dolari. În timp ce XO costă în prezent 176 de dolari, CPU AMD Geode la 433 MHz, 128 MB RAM, stocare flash la 512 MB şi Fedora Linux. Lista primelor comenzi (de până la 250.000 de bucăţi) se încheie la 31 mai pentru laptopul X0. Dacă la început Intel vindea câteva sute de modele Classmate, din martie compania a anunţat creşterea producţiei, principalele ţinte fiind Brazilia şi Mexic, după o testare în Nigeria. În acelaşi timp, Asus şi Quanta s-au arătat interesate să producă din iniţiativă proprie modele Classmate şi X0.

  Sursa: Jurnalul Naţional (2007 05 23 | de Alexandru Radescu)

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.