Sa nu-l uitam pe Grigore Moisil: Primul roman care a primit Computer Pioneer Award of IEEE

0
17

Primul român care a primit (post-mortem, în 1996) Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society este Profesorul Gr. C. Moisil, cel care a introdus ştiinţa calculatoarelor în România (Gr.C. Moisil este fondatorul secţiei de maşini de calcul din cadrul Universităţii din Bucureşti, www.cs.unibuc.ro). A avut contribuţii remarcabile la dezvoltarea informaticii în România şi la formarea primelor generaţii de informaticieni; deschizător de drumuri cu contribuţii inovatoare în matematică, informatică, automatică si cibernetică.Grigore Moisil

Despre matematicianul, profesorul si omul de spirit Grigore. C. Moisil

"El a introdus stiinta calculatoarelor în România (Gr.C.Moisil este fondatorul sectiei de masini de calcul din cadrul Universitatii din Bucuresti, www.cs.unibuc.ro). A fost unul dintre pionierii recunoscuti international în acest domeniu.(Viorica Moisil, La Centenarul Moisil, Facultatea de Matematica si Informatica, Bucuresti, Amf. Stoilow, 2006); Cu acea ocazie, Consiliul Facultatii de Matematica si Informatica a hotarat ca sala 220 de la etajul II sa se numeasca "Grigore C. Miosil". Si asa se numeste din anul 2006. Pentru cei interesati, amintim ca la FMI sunt 4 amfiteatre: Amf. Spiru Haret – Parter, Amf. Simion Stoilow – Etaj I, Amf. Amf. Dimitrie Pompeiu – Etaj II, Amf. Gheorghe Titeica – Etaj III.
"Pentru Moisil, Matematica a fost mai mult decât un domeniu de cercetare. A fost un mod de a vedea lumea, de a-si trai viata. Avea capacitatea de a injecta gândire matematica în orice fenomen pe care îl observa." acad. prof. dr. Solomon Marcus (2006, Academia Romana). Domnul Profesor l-a cunoscut pe Moisil. Va recomand sa analizati discursul de receptie la Academia Romana: "Singuratatea Matematicianului".

"… Evenimentele enumerate aveau loc într-un moment în care se nastea informatica în România, sub bagheta extraordinarului dirijor de energii creatoare care a fost Grigore C. Moisil. … Am simtit tot timpul, în aceasta noua etapa, sprijinul Profesorilor Rosetti, Moisil si Miron Nicolescu." (acad. S. Marcus, 2009).
Solomon Marcus Iata ce considera acad. S. Marcus ca este Matematica (din discursul de receptie de la Academia Romana, 2009): " … se identifica diferite ipostaze si diferite aspecte ale matematicii:
    – Domeniu de cunoastere si cercetare;
    – Fenomen de cultura; Stiinta; Arta;
    – Unealta utila în anumite situatii;
    – Limbaj; Mod de gândire;
    – Catalizator al unor transferuri de idei, metode si rezultate;
    – Disciplina predata în scoli si universitati;
    – Fenomen social; Joc; Moda;
    – Mijloc de intimidare si chiar de terorizare;
    – Forma de snobism; Posibila forma de patologie;
    – Mod de a întelege lumea; Mod de viata;
    – Mod de a întelege propria noastra minte;
    – Parte a vietii noastre spirituale; Filozofi
e."    
Anul acesta, la 1 martie 2010, Domnule Acad. Profesor Solomon Marcus va implini 85 de ani. La multi ani!

IBM 360 Profesorul Gr. C. Moisil s-a preocupat ca în anul 1969, Centrul de Calcul al Universitatii din Bucuresti sa primeasca un calculator american IBM 360/30 (în acea vreme , dupa 4 ani de la aparitie, acesta costa 500.000 $). Cu acest calculator s-au instruit multe generatii de studentii (pâna în anul 1975, când a aparut calculatorul românesc Felix C-256). "Sub conducerea lui Gr. C. Moisil, Centrul de Calcul al Universitatii din Bucuresti a organizat cursuri, cicluri de lectii si conferinte pentru matematicieni, ingineri si economisti, iar ulterior pentru istorici, lingvisti, arheologi, artisti plastici, muzicieni. Prin aparitia calculatorului, si-a dat seama de aplicatiile matematicii în economie, în stiintele umaniste, în istorie, arhehologie, muzica, în grafica, în medicina si biologie. Entuziasmul din acei ani privind utilizarea calculatorului în multe domenii de activitate, s-a regasit dupa anul 1990 când au aparut si s-au dezvoltat tehnologiile informatiei si comunicatiei si au aparut sistemul Internet si tehnologiile Web."
Redactare: martie 2006 | Utima actualizare: 5 octombrie 2006, Conf. univ. dr. Marin Vlada, Universitatea din Bucuresti.
Observatie: CCUB (Centrul de calcul al Universitatii din Bucuresti) a functionat pana in anul 1992, cand practic s-a desfiintat, dupa ce din anul 1990 a tot suferit diverse "schimbari" si "reforme".

Ce se intampla in acea vreme in lume?
Grigore Moisil Exemple – anii 1975, 1980
– 1975 – Paul Allen and Bill Gates, friends who had co-written a programming language for the Altair hobby-kit personal computer, license it to the makers of the Altair. This programming language is the first Microsoft product.
– 1980 – Microsoft chosen by IBM to create operating system for its first PC. Microsoft buys the software for $50,000 from another company and calls it MS-DOS. Steve Ballmer joins Microsoft. (Sursa: tech2.in.com)

Fotografia color a lui Moisil: Aceasta fotografie color (prima, cea de sus) am postata-o pe Internet in anul 2006 pe site-ul CNIV (www.cniv.ro/2006/centenar-moisil) prin amabilitatea doamnei prof. Afrodita Iorgulescu (ASE Bucuresti) ce a prezentat la FMI o lucrare la Centenarul Gr. C. Moisil din 10 ian. 2006.
Am primit-o si am inclusa in textul pe care l-am redactat pentru CNIV cu aceasta ocazie: – "Despre matematicianul, profesorul si omul de spirit Gr. C. Moisil". Ulterior, cineva a preluat fotografia si a inclus-o pe ro.wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Moisil. De aici este mereu preluata.

Interviul lui Gr. C. Moisil (1968, TVR): www.youtube.com/watch?v=BJgv9WeqiTM

Scrisoare de la Moisil
Elev fiind la Liceul Energetic din Constanta, am fost un colaborator frecvent al Gazetei matematice cu probleme rezolvate, probleme propuse si articole. Capatasem o anumita experienta si am crezut ca pot sa concep o culegere de probleme de matematica. Era in anul 1972. Urmaream textele scrise de Moisil in Contemporanul si de asemenea, ma impresionau aparitiile lui la TV. Vorbea despre matematica si calculatoare (Interviu in anul 1968 la TVR: www.youtube.com). Atunci nu stiam de rolul important al calculatorului. Nici nu vazusem un calculator. Nu stiam cum arata. Incercam sa inteleg ceva din ce explica Moisil. Tot timpul explica faptul ca matematica este cea care are rolul primordial in aceasta aventura de cunoastere a omului. I-am scris o scrisoare prin care doream sa se exprime asupra faptului ca vreau sa scriu o culegere de probleme de matematica. Ce trebuie sa fac?. Stiu ca era in vara anului 1972, si prin iulie am primit o scrisoare de la Moisil. Era scrisa de la Sinaia si avea exact o pagina. Incepea asa; "Draga domnule Vlada, …". Pentru adresare, folosea in redactare cuvantul "Mata".

In esenta, imi scria ca o culegere de probleme de matematica nu inseamna o enumerare de enunturi si rezolvari de probleme, ci reprezinta o ordonare a acestora dupa teme, subiecte, nivele de intelegere, si ceea ce nu stiam atunci era ca doar un profesor cu experienta in pedagogie si psihologie, cu rezultate in activitatea de la clasa, poate sa realizeze un astfel de demers. Avea dreptate! Desi eram pasionat de matematica si de rezolvarea problemelor, era clar ca nu aveam experienta de care imi scria Moisil. Peste mai putin de un an, la 21 mai 1973 urma sa aflam ca Moisil a murit la un Congres in Ottawa, Canada.

Ideile din scrisoare m-au urmarit toata viata, poate pentru ca am primit-o de la academicianul Moisil (poate ca si din acest lucru, in anul 2001 mi-am conturat ideea infiintarii CNIV – www.cniv.ro, si ulterior ICVL – www.icvl.eu, iar in anul 2007 forumul http://virtuallearning.ning.com) si ca atunci eram in anii din liceu. In anul 1973 am absolvit liceul, am avut Bacalaureatul si am avut concurs de admitere la Facultatea de Matematica a Universităţii din Bucuresti, specializarea Informatica. Imi amintesc ca pe lista rezultatelor la concurs, in primele 100 de nume erau foarte multe nume pe care le stiam din Gazeta matematica. Nu am scris acea culegere de matematica nici pana astazi. Nu pentru ca nu am fost capabil, ci pentru ca am hotarat sa ma specializez in informatica. Am scris, in schimb carti de Informatica. Ca student, am continuat colaborarea la Gazeta matematica. Mai tarziu (dupa anul 1991, cand s-a infiintat) am colaborat si la Gazeta de Informatica. Matematica este cea care m-a format ca "ganditor" si mi-a dat experienta in alegerea rationamentelor pentru rezolvarea problemelor, nu numai de matematica. Informatica, in schimb mi-a completat experienta in proiectarea si prelucrarea informatiilor pentru modelare, reprezentare, vizualizare si prelucrare in rezolvarea de probleme cu calculatorul.

Matematica si Informatica

"Informatica restabileste nu numai unitatea matematicilor pure si a celor aplicate, a tehnicii concrete si a matematicilor abstracte, dar si cea a stiintelor naturii, ale omului si ale societatii. Reabiliteaza conceptele de abstract si de formal si împaca arta cu stiinta, nu numai în sufletul omului de stiinta, unde erau întotdeauna împacate, ci si în filosofarea lor." (Grigore C. Moisil)

Referinte:
1. http://www.cniv.ro/2006/centenar-moisil/
2. http://marinvlada.googlepages.com/resurse-st-did
3. http://virtuallearning.ning.com/
4. http://www.marketwatch.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.