[ot-caption title=”” url=”http://www.elearning.ro/wp-content/uploads/2016/07/ITC-VAN.png”]
În perioada 1-10 iulie, 2016, are loc la Vancouver, a X-a ediție a conferinței Comisiei Internaționale pentru Teste (2016 International Test Commission Conference)*.
Tema conferinței din acest an este una de actualitate, fiind orientată către identificarea atât a oportunităților cât și a provocărilor din contextual internațional, în scopul optimizării regulamentelor și practicilor din domeniul psihometriei**. În cuvântarea de deschidere a conferinței, președintele în funcțiune al ITC, Profesorul Dave Bartram (SHL Group, UK), subliniază rolul esențial ca agent de schimbare pe care tehnologia l-a avut în sec. XXI în domeniul evaluării performanței în psihologie și științele educației. Tranziția către utilizarea aproape exclusivă a conținutului digital livrat online aduce cu sine o nouă paradigmă în psihometrie: globalizarea construcției, a modului de administrare și a publicării instrumentelor psihometrice. Astăzi nu ar fi greu de imaginat un instrument online de evaluare a stresului și anxietății la locul de muncă elaborat de psihometricieni din SUA și dezvoltat de programatori români, pentru a fi vândut în firme din India sau China. Profesorul Bartram avertizează însă că globalizarea industriei de testare atrage după sine și o serie de provocări, printre care cele mai presante sunt problemele legate de păstrarea validității și relevantei pentru instrumentele psihometrice online, asigurarea echității și corectitudinii testelor dezvoltate în și pentru diferite țări și, nu în ultimul rând, problematica securității datelor personale.
Pentru a veni în întâmpinarea acestor provocări ale sec. XXI, organizația International Test Commission și-a asumat ca obiectiv principal promovarea unor ghiduri și standarde de bune practici în industria testării psihologice, elaborate de nume de referință în domeniu, precum profesorii Ron Hambleton, Tom Oakland or Steven Sireci. România se poate mândri cu doi specialiști, membri în consiliul director al prestigioasei organizații: Prof. Dr. Dragoș Iliescu, profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din București și membru fondator al consorțiului de editori Testcentral, și Alina von Davier (PhD), cercetător de origine română stabilită în SUA, director de cercetare și fondatoarea grupului de Computational Psychometrics din cadrul faimosului Educational Testing Service (ETS) de la universitatea Princeton. Remarcabil este de asemenea faptul ca Dragoș Iliescu (PhD) își va începe mandatul de președinte al ITC (mandatul 2016-2018), aceasta este fiind probabil cea mai înaltă poziție atinsă până acum de un reprezentant al României într-una din asociațiile internaționale de top din domeniul psihometriei.
*Sursa: http://itc2016.educ.ubc.ca/conference-details/
**Psihometria este o ramură a psihologiei care are ca scop principal construcția și validarea instrumentelor de măsurare psihologică și educațională, cum sunt chestionarele, testele de cunoștințe și aptitudini și inventarele de personalitate.