Proiectul e-book în loc de manuale şcolare va fi implementat din 2013

0
84

Stelian Fedorca, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a declarat, joi, 4 octombrie 2012, în cadrul unei conferinţe de presă, că de anul viitor va începe procesul de implementare a proiectului privind înlocuirea manualelor şcolare cu e-book-uri, proces care va costa în total aproximativ 600 de milioane de euro.

Manualele şcolare existente nu sunt bune. Ele sunt din 1996 – 1998 şi se retipăresc. O cheltuială inutilă de bani. De aceea, am venit cu un proiect, cu aceste e-book-uri, proiect pe care vom încerca să-l implementăm chiar din 2013. Pe acestea vor exista noile manuale. Sperăm ca până în luna martie să terminăm cu curriculum, iar din 2013 – 2014 să dăm unui număr cât mai mare de copii aceste e-book-uri, unde să aibă manualul în sistem electronic„, a declarat Fedorca. Secretarul de stat este de părere că prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retipărirea unor manuale, în mare parte nefolositoare la clasă pentru că sunt depăşite.

De asemenea, acesta susţine că proiectul are numeroase alte avantaje, atât pentru elevi cât şi pentru mediu.

Acei bani ar putea fi utilizaţi, din aproape în aproape, pentru dotarea şcolilor cu aceste e-book-uri unde elevii să aibă manualele în format electronic. Pe de o parte, este bine şi pentru sănătatea lui, mai ales pentru cei care au foarte multe manuale şi sunt destul de grele, adunate, iar pe de altă parte, din punct de vedere ecologic, pentru că astfel se taie mai puţini copaci şi se consumă mai puţină hârtie. În plus, manualele sunt în format electronic şi pot fi uşor adaptate, actualizate, în cazul în care se modifică ceva şi nu trebuie să arunci la topit un manual. Mai mult decât atât, dacă va avea şi conexiune la internet există foarte multe platforme de comunicare între elevi şi profesori, profesorul putând chiar să-i corecteze temele, iar părintele poate intra pe fir pentru a-l urmări. Ar fi păcat să nu folosim această tehnologie, în avantajul pregătirii copiilor„, a adăugat Stelian Fedorca.

Proiectul este estimat la valoarea de 600 de milioane de euro, pentru a putea fi implementat în toată ţara. Potrivit oficialului, există fonduri europene nerambursabile în acest sens, cofinanţarea urmând a fi plătită „de Ministerul Educaţiei prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale”.

Sursa: Edumanager

––––––––
Add:
Implementare E-learning: solutii, platforme si sisteme de elearning personalizate
––––––––

Articol pe aceeași temă: Olimpius Istrate. Ce se întâmplă când manualele sunt (doar) în format digital?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.