Profesorii din regiunea Sud Est au dobandit noi competente in utilizarea calculatoarelor

Data:

Evaluarea de impact a programului „Dezvoltarea carierei in societatea cunoasterii in regiunea Sud – Est”, finalizat in luna octombrie 2010, este incurajatoare: 90% dintre cadrele didactice chestionate afirma ca au implicat elevii in activitati de lucru cu computerul si peste 60% afirma ca elevii sunt mai motivati. Participantii la programul „Dezvoltarea carierei in societatea cunoasterii in regiunea SE” provin din scoli si licee din Braila, Buzau, Constanta, Galati si Tulcea.La aceasta evaluare au participat 257 de profesori, 43,6% din mediul urban si 56,4% din mediul rural. Profesorii care au nivelul de satisfactie profesionala cel mai scazut sunt din mediul rural, au sub 5 ani vechime, predau la clasele V-VIII in scoli din zone dezavantajate, in care proportia de elevi apartinand familiilor sarace este de peste 75%. Gradul de succes cel mai ridicat se constata printre cadrele didactice cu studii postuniversitare din mediul urban, care predau in licee si au o vechime intre 6 si 10 ani.

Exista o legatura stransa intre nivelul de instruire al profesorilor in utilizarea tehnologiei informatiilor si activitatea desfasurata de ei in laboratoare dotate cu computere. Astfel, 36% dintre cadrele didactice care se recomanda ca fiind avansate in utilizarea calculatoarelor isi desfasoara activitatea in laboratoare de specialitate dotate cu calculatoare, in timp ce numai 10,5% dintre cei care se autodefinesc drept incepatori valorifica aceste facilitati.

39% dintre cadrele didactice absolvente ale programului de instruire afirma ca lipsa computerelor afecteaza capacitatea instructionala a scolii, si 61% semnaleaza ca aceasta este influentata negativ si de bugetul redus alocat consumabilelor – hartie, toner etc.

Profesorii care recunosc lipsa computerelor ca fiind o problema majora provin majoritar din mediul rural, predau in scoli generale si in zone dezavantajate, si au fie studii medii, fie studii postuniversitare„, a declarat dr. Gabriela Noveanu, autoarea evaluarii de impact pentru regiunea Bucuresti – Ilfov, cercetator stiintific la Instutitul de Stiinte ale Educatiei.

In privinta folosirii activitatilor colaborative, 48% dintre cadrele didactice declara ca au implicat elevii pe wiki sau pe blog. Profesorii care nu incurajeaza aceste activitati au o vechime de peste 20 de ani si sunt incepatori in privinta utilizarii computerului. 50% dintre profesori afirma ca utilizeaza deseori instrumentele de evaluare prezentate la acest curs.

Studiul complet continand toate cifrele statistice identificate in cadrul proiectului va fi publicat pe portalul acestuia la finalul lunii decembrie 2010.

Proiectul „Dezvoltarea carierei in societatea cunoasterii in regiunea SE” este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – POS DRU 2007-2013 si se va finaliza la 31 martie 2011.

Persoana de contact:
Elena Brotac – elena.brotac@siveco.ro
SIVECO Romania
Victoria Park
Sos. Bucuresti-Ploiesti 73-81
Sector 1, cod 013685, Bucuresti, Romania
Tel: 021 302 3300
Fax: 021 302 3391

Anca Crahmaliuc
Anca Crahmaliuc
Despre SIVECO Romania SIVECO Romania este liderul caselor romanesti de software si unul din liderii regionali de succes in domeniul eLearning, eHealth, eAgriculture, eCustoms, eGovernment si eBusiness din Europa Centrala si de Est. Compania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente. Compania a fost infiintata in 1992 si are, la nivel international, peste 1.000 de angajati. Adresandu-se organizatiilor private si publice, SIVECO Romania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare. Solutiile SIVECO Romania contribuie la reducerea decalajelor digitale si imbunatatesc activitatea multor institutii publice precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul de Finante. De-a lungul celor 22 de ani de existenta, compania si-a construit o reputatie solida, fiind recompensata cu peste 180 de premii interne si internationale. Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro, www.facebook.com/siveco si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Similare
Related

Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri – ADR

ASCENDIA, lider de consorțiu, împreună cu ECDL, Universitatea Ioan...

Cursuri gratuite de securitate cibernetică pentru elevi, adulți și antreprenori în cadrul proiectului național #SigurantaOnline

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (D.N.S.C.), Asociația...

Tutorial de înscriere în campania „Protecție prin educație: Securitate digitală” – Ediția 2

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația...