Noile calificări universitare: dezvoltator de e-learning și designer instrucțional

Data:

Recent, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a anunțat reguli noi de acreditare a programelor universitare și că a dezvoltat Registrul Naţional al Calificărilor din Invătamântul Superior (http://www.rncis.ro/, RNCIS) ca o aplicaţie informatică organizată sub forma unei baze de date naţionale ce cuprinde toate calificările acordate de instituţiile de învăţământ superior din România, constituind un instrument de lucru pentru universităţi, studenţi şi partenerii sociali.

De asemenea, s-a elaborat și Metodologia de înscriere şi înregistrare a calificărilor universitare cuprizând modificările şi actualizările corespunzătoare ce răspund atât solicitărilor angajatorilor, cât şi cerinţelor europene în domeniu, dar au şi rolul de a reduce decalajul dintre competenţele absolvenţilor de învăţământ superior şi nevoile pieţei muncii.

În România, încă din anul 2011, cu ocazia Conferinței Internaționale „The eduVision 2020 initiative will support the national eLearning project” (http://eduvision.ro ), ce a avut loc la Palatul Parlamentului, a reieșit nevoia de noi calificări universitare: dezvoltator de e-learning și designer instrucțional.

Sunt pregătite universitățile din România să răspundă atât cerințelor europene, cât și celor mondiale, pentru a oferi programe de studiu universitare în era digitală – ‘Just Google It’ Age? Se știe că există o importantă experiență în domeniul IT, al Informaticii și al utilizării TIC în sistemul de educație, însă ministerul de resort, cadrele didactice, studenții și elevii, specialiștii în științele educației și în strategii educaționale, au viziunea și determinarea să se adapteze acestor provocări? Și în spațiul American, și în cel European, deja au apărut preocupări importante și susținute în acest sens. De exemplu, în luna martie 2015, se va desfășura 21st Century Academic Forum at Harvard, Boston, USA, cu tema Teaching, Learning, and Research in the ‘Just Google It’ Age.

REFERINTE.
– CNIV Romania, http://c3.cniv.ro/?q=2015/rncis
– Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC): http://www.anc.edu.ro
– Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS): http://www.rncis.ro/

Biografie
http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/

 

Marin Vlada
Marin Vlada
Dr. Marin Vlada is Professor in Computer Science at the University of Bucharest, concerned with education and research in Computer Science, in particular Artificial Intelligence, Computer Graphics & Virtual Reality, Web Programming and Educational Technology (New technologies for e-Learning, e-Training, e-Skills). He is the co-ordinator and founder of CNIV and ICVL projects "2010 - Towards a Knowledge Society – 2030" (New Technologies in Education and Research) at the University of Bucharest.

Partajează articolul:

Abonează-te

spot_imgspot_img

Populare

Similare
Related

Schimbare notabilă ghid PNRR universități

Universitățile pot cere mai mulți bani pentru software educațional. Au...

Dezvoltarea de cursuri eLearning personalizate pentru sectorul financiar 

Ghidul pentru începători Fiind o vedetă în sine, serviciile financiare...

Specialist, Global Learning and Development @Kellogg Company

Are you dynamic, a keen innovator, a trend setter,...

Cum să faci un e-Learning storyboard de succes

Tips&Tricks pentru a-ți ușura munca Lucrul în sistem remote a...