”Invatare pentru societatea cunoasterii”: o noua disciplina optionala de studiu pentru liceenii din Romania

Data:

Stiati ca lectiile de geografie, istorie, chimie si matematica pot fi combinate? Prin programa optionala „Invatare pentru societatea cunoasterii”, elevii vor avea ocazia, in premiera, sa imbine in acelasi timp informatiile din mai multe domenii, intr-o maniera placuta si interesanta care le dezvolta gandirea analitica si creativitatea.
Programa a fost dezvoltata pentru clasa a XI–a si poate fi adaptata si pentru alte clase.

Intr-o perioada in care rolul educatiei este tot mai intens dezbatut de mediul academic si societatea civila, SIVECO Romania in parteneriat cu Unitatea de Management a Proiectelor cu Finantare Externa (MECTS) prezinta o solutie inedita menita sa dezvolte capacitatile creative ale elevilor si sa transforme actul de invatare intr-o activitate eficienta si placuta.

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, domnul Petru Daniel Funeriu, a aprobat la inceputul lunii iulie 2011 Ordinul Nr. 4572/06.07.2011 prin care curriculumul integrat, inter si transdisciplinar pentru domeniile stiintific si umanist “Invatare pentru societatea cunoasterii” devine parte integranta a Curriculumului la Decizia Scolii incepand cu anul scolar 2011-2012.

Curriculumul transdisciplinar a fost realizat in cadrul proiectului „Proces educational optimizat in viziunea competentelor societatii cunoasterii” (mai cunoscut in mediul liceal ca proiectul „Multi-touch”) si se bucura de privilegiul unicitatii, fiind, de asemenea, printre primele abordari coerente ale conceptului de invatare axata pe competente si, probabil, primul curs transdisciplinar care integreaza cele doua arii de cunoastere: “Matematica si stiinte” si “Om si societate”.

„Speram ca aceasta abordare sa atraga atentia cat mai multor elevi din clasa a IX-a. Ei vor avea la dispozitie materiale de predare, invatare, si evaluare in format digital. Cursul ii va ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare, sa isi dezvolte capacitatea de a se adapta la situatii diferite, capacitatea de investigare si de valorizare a propriei experiente. Toate acestea ii vor face sa fie mai bine pregatiti pentru piata muncii”, declara seful echipei de proiect SIVECO, prof. Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent in cadrul SIVECO Romania.

Optionalul include 12 teme care pot fi abordate in diferite combinatii in functie de alegerea elevilor si profesorilor. Intr-o prima etapa, curriculumul integrat, inter si transdisciplinar a fost dezvoltat doar pentru clasa a XI-a, insa deschide calea pentru promovarea transdisciplinaritatii la toate nivelurile scolare.

Activitatea de conceptie a curriculumului optional s-a desfasurat cu sprijinul specialistilor SIVECO Romania. Pana in prezent, acesta a reprezentat un proiect pilot implementat in 500 de licee din toata tara, insa incepand din anul scolar 2011-2012 toate liceele din Romania, indiferent de profil vor beneficia de nou programa optionala.

Proiectul „Proces educational optimizat in viziunea competentelor societatii cunoasterii” este implementat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finantare Externa din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in parteneriat cu SIVECO Romania si Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Programa optionala si ghidul metodologic pot fi citite pe www.transdisciplinar.pmu.ro si pe www.siveco.ro, Fonduri structurale.

Anca Crahmaliuc
Anca Crahmaliuc
Despre SIVECO Romania SIVECO Romania este liderul caselor romanesti de software si unul din liderii regionali de succes in domeniul eLearning, eHealth, eAgriculture, eCustoms, eGovernment si eBusiness din Europa Centrala si de Est. Compania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente. Compania a fost infiintata in 1992 si are, la nivel international, peste 1.000 de angajati. Adresandu-se organizatiilor private si publice, SIVECO Romania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare. Solutiile SIVECO Romania contribuie la reducerea decalajelor digitale si imbunatatesc activitatea multor institutii publice precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul de Finante. De-a lungul celor 22 de ani de existenta, compania si-a construit o reputatie solida, fiind recompensata cu peste 180 de premii interne si internationale. Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro, www.facebook.com/siveco si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Similare
Related

Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri – ADR

ASCENDIA, lider de consorțiu, împreună cu ECDL, Universitatea Ioan...

Cursuri gratuite de securitate cibernetică pentru elevi, adulți și antreprenori în cadrul proiectului național #SigurantaOnline

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (D.N.S.C.), Asociația...

Tutorial de înscriere în campania „Protecție prin educație: Securitate digitală” – Ediția 2

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația...