Intel: In 40 de ani inteligenta umana si cea a computerelor vor fuziona

Data:

La aniversarea de 40 de ani a Intel Corp., unul dintre executivii companiei priveste in viitor, intr-o vreme cand inteligenta umana si cea a computerelor incep sa fuzioneze.Justin Rattner, CTO al Intel, a declarat pentru Computerworld ca probabil incepand cu 2012 granitele dintre inteligenta umana si computer vor incepe sa se estompeze. Cipuri si masini nanoscale se vor plimba prin corpurile noastre, reparand organele deteriorate sau destupand arterele. Senzori vor gravita in sistemele noastre interne si vor monitoriza nivelul zaharului din sange si bataile inimii, alertand medicii in legatura cu potentialele probleme de sanatate.

Lumile virtuale vor deveni tot mai realistice, iar robotii vor dezvolta destula inteligenta si caracteristici similare cu cele umane, incat vor putea deveni insotitori si nu doar aspiratoare sau jucarii.
De fapt, multe aspecte ale vietii noastre vor fi foarte diferite cu cat ne vom apropia de 2050. Computing-ul va fi mai putin legat de lansarea de aplicatii si va fi mai mult implicat in vietile noastre si in activitatile noastre zilnice.

Rattner, care este la Intel de 35 de ani din cei 40 de existenta a companiei, a spus ca sistemele inteligente vor evolua de la sistemele de informatii si vor indeplini o intreaga varietate de functii, care nu vor mai fi percepute doar ca task-uri computing. Tehnologia isi va gasi drum in atat de multe lucruri la care nici nu ne putem gandi. Modul explicit in care am facut in trecut computing va fi acolo, insa va fi doar o foarte mica parte din ceea ce vom face.

Intel a sarbatorit a 40-a aniversare vinerea trecuta. Compania a lansat primul sau microprocesor in 1971, a dezvoltat un procesor cu mai mult de 1 milion de tranzistori in 1989, iar la sfarsitul anului 2007 a inclus 820 de milioane de tranzistori pe un singur cip.
In timp ce imunatatirile la cip-uri vor continua in industria semiconductor, imbunatatirile in tehnologie in general vor incepe sa se schimbe, a mai spus Rattner.

"Cand privim inapoi cu decenii in urma…, computerele erau lucruri asezate in camere mari, in spatele ferestrelor mari, unde aveau acces doar guru in computing sau preotii. In cei 40 de ani, am schimbat complet modul in care oamenii percept computing-ul si computerele. Tehnologia a evoluat de la ceva foarte scump si exclusivist, la ceva omniprezent – de la computerele de pe birourile noastre la computerele din telefoanele noastre".

In urmatorii 40 de ani, cipurile computer vor trece dincolo de computere si telefoane, deoarece oamenii doresc sa fie tot mai mult ancorati in lumi digitale si computerele sa invete sa reactioneze la miscarile si gandurile noastre.

"Cand vezi cat de intensa este reactia fata de lucruri precum iPhone cu functia touch si sesibilitate la miscare, incepi sa dai un sens lui ´Gee, daca masinile inteleg lumea fizica si sunt capabile sa reactioneze la vocile noastre, la miscarile si gesturile noastre, cat de apropiati ne vom simiti de ele?", s-a intrebat Rattner. "In acelasi timp, desigur, ne dorim sa avem posibiliatea de a deveni mai mult o parte a acestor lumi artificiale sau virtuale create in totalitate in interiorul unei masini. Am inceput deja sa vedem, prin intermediul unor lucruri precum Second Life si acum Lively de la Google, posibilitatea ca aceste masini sa creeze aceste lumi care sunt mult mai confortabile pentru noi si din care ne dorim sa facem parte".

Masinile vor avea tot mai mult trasaturi umane, a adaugat Rattner. Recent oamenii de stiinta au pus electrozi in neuronii vii din creier, insa unii cercetatori studiaza moduri de a transfera undele emise de creier si informatiile organice fara electrozi, ceea ce nu va implica tehnici invazive fizice.
"Poti sa-ti imaginezi un viitor in care gandurile noastre vor determina comportamentul masinilor", a spus Rattner. "Nu am nicio indoiala ca tehnologia va aduce impreuna aceste doua forme unice si distincte de inteligenta".

Sursa: Computerworld, apud SmartNews.ro

Editor [Elearning.ro]
Editor [Elearning.ro]
Elearning.Romania este un program naţional care îşi propune creşterea calităţii şi eficienţei în educaţia asistată de calculator, prin oferirea de suport teoretic, prin diseminarea bunelor practici şi a experienţelor locale în elearning, prin informarea continuă cu privire la iniţiativele şi evenimentele semnificative din domeniu, prin promovarea celor mai bune soluţii, sisteme şi servicii pentru elearning. Platforma elearning.ro cuprinde materiale, articole, studii, anunţuri şi informaţii actuale în domeniul utilizării noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării în educaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Similare
Related

Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri – ADR

ASCENDIA, lider de consorțiu, împreună cu ECDL, Universitatea Ioan...

Cursuri gratuite de securitate cibernetică pentru elevi, adulți și antreprenori în cadrul proiectului național #SigurantaOnline

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (D.N.S.C.), Asociația...

Tutorial de înscriere în campania „Protecție prin educație: Securitate digitală” – Ediția 2

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația...