Hot Potatoes, un software util pentru predarea limbilor străine

    0
    51

    Profesorul de limbi străine care intenţionează să integreze computerul în predare ar trebui sa deţină câteva abilităţi de bază precum utilizarea unui procesor de texte şi salvarea documentelor create pe hard disk sau pe Internet. Mulţi profesori care ar dori să utilizeze computerul în clasă întâmpină diverse dificultăţi: lipsa de acces la resurse, dezinformare etc. – de unde descurajarea şi demotivarea… Cu toate ca s-au făcut formări în domeniul IT, deprinderile nu pot fi însuşite dacă nu se lucrează curent cu computerul. Alte cauze care împiedică integrarea computerului la orele de limbi străine sunt licenţele scumpe, greu de achiziţionat. Există totuşi software-uri gratuite de predare- învăţare a limbilor, care pot fi folosite în special în fixarea unor structuri lingvistice. În acest articol, vă propun un software gratuit şi uşor de utilizat: Hot Potatoes.

    Motto:  "Computers will never replace teachers; but teachers who use computers will replace teachers who do not." (Unknown)

    "Computerele nu vor înlocui niciodată profesorii, dar profesorii care utilizează computerele ii vor înlocui pe cei care nu le utilizează." (Anonim)

    Despre Hot Potatoes, pe scurt. Softul a fost creat de Universitatea Victoria din Canada: "Half Baked Software". El poate fi descărcat gratuit de la adresa: http://hotpot.uvic.ca,  condiţia fiind de a nu utiliza software-ul in scopuri comerciale. Urmărind pas cu pas tutorialul on line, veţi înţelege  repede cum se foloseşte programul.

    Cu ajutorul Hot Pot, orice utilizator poate crea si publica pe Internet mai multe tipuri de exerciţii ca pagini html. Primul demers pe care trebuie sa-l faceţi pentru a putea folosi Hot Pot: sa va înregistraţi. De pe site-ul original, selectaţi opţiunea register/ enregistrer. După completarea formularului, veţi primi un cod cu numele dvs. de utilizator. Puteţi lansa apoi unul din cele sase subprograme Hot Pot: din meniu selecţionaţi help/aide, apoi register/ enregistrement. Va trebui sa introduceţi numele de utilizator cu care v-aţi înregistrat si codul, după care primiţi un mesaj de confirmare a înregistrării. Aveţi nevoie de parola primită, atunci când începeţi să construiţi exerciţiile.

    Ce putem face cu Hot Pot? Este un soft uşor de utilizat, atât pentru profesori, cat si pentru elevi si oferă o gama larga de exerciţii. Aşa cum vedeţi in imaginea de mai jos, reprodusa de pe site-ul original, pe fiecare cartof apare numele unui tip de exerciţiu: JCloze, JMatch, JMix, JCross, JQuiz. Lansaţi de pe ecranul principal fiecare tip de exerciţiu, după instalare.  

    JCloze: exerciţii de tipul  fil in  the blank sau exercices à trous, texte lacunare- exerciţii de completare a spaţiilor goale.

    JQuiz: chestionare cu alegeri multiple, de tip întrebări – răspunsuri. In acest tip de exerciţiu, va trebui sa gândiţi cat mai multe variante de răspuns corecte posibile; daca nu le creaţi, puteţi avea surpriza ca programul sa nu le recunoască si să spună elevului că un răspuns corect dar neprevăzut de dvs. este greşit.

    JCross: exerciţii de cuvinte încrucişate, ideale pentru nivelul debutant si uşor de realizat. Introduceţi cuvintele pe care doriţi sa le utilizaţi iar programul va realiza grila.

    JMatch generează exerciţii de punere in corespondenţa: potrivire de  cuvinte, propoziţii sau imagini. Util mai ales in exerciţiile de vocabular, poate fi realizat la orice nivel de cunoaştere a limbii. JMatch cere elevului sa tragă cuvintele în  dreptul imaginilor corespunzătoare. Se pot prezenta cinci itemi, iar elevii  trebuie apoi să mute termenii care se potrivesc în poziţiile corecte.

     

    Sunt exerciţii uşor de realizat in clasa, in special cu nivelul A1- A2, debutanţi. Se prezintă un număr de cuvinte pe care va trebui să le aşeze în ordinea corectă. Exerciţiile privesc doar segmente scurte, nu paragrafe sau unităţi mai mari. Utilizatorul trage cuvintele şi le plasează în ordine.



    Înainte de a crea pagina web dorita, salvaţi-va exerciţiile in format Hot Pot. Daca din greşeala aţi închis programul, va trebui sa reluaţi toate acţiunile pentru a va modifica exerciţiul sau sa va lansaţi in html, ceea ce presupune cunoştinţe de baza de programare.

    În afara utilizării computerului in clasa, profesorii ar trebui sa încurajeze elevii sa utilizeze site-uri pentru învăţarea limbilor străine prin jocuri, chat-uri cu nativii, competiţii. Sunt multe site-uri care propun exerciţii interesante, pentru toate nivelurile de cunoaştere a limbii. Poate computerul totuşi sa înlocuiască profesorul? Având in vedere necesitatea motivării si a socializării in învăţare, asigurarea tutoratului si îndrumării individuale, credem ca nu in totalitate.  Însa computerul poate face lecţia de limbi străine mai amuzanta si mai interesanta, iar din învăţarea unei limbi, un exerciţiu de dezvoltare personala.

    Hot Potatoes poate fi descărcat gratuit de la adresa: http://hotpot.uvic.ca

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.